Liberation Garden: nieuw WO II-museum in Leopoldsburg

Op 5 mei opende Liberation Garden in Leopoldsburg officieel de deuren. Het gloednieuwe WO II-museum brengt het leven van gewone mensen en hun ervaringen in de buitengewone omstandigheden van de oorlog in kaart. Dat in een mulitmediale en behapbare vorm voor jong en oud. Tijd om op ontdekking te gaan en volledig ondergedompeld te worden in het verhaal van de Tweede Wereldoorlog!

Liberation Garden is een belevingsmuseum voor alle leeftijden waarbij de aandacht gaat naar gewone mensen en hun ervaringen in de buitengewone omstandigheden van de oorlog. Het museum brengt geen eindeloze uitstalling van wapens en uniformen, maar een weloverwogen collectie van objecten waar indringende verhalen en diepe emoties aan vasthangen. Vanuit Liberation Garden kan je binnen een straal van een uur wandelen, fietsen en rijden de graven van 100 000 gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog bezichtigen.

Historische garnizoenstad

De Tweede Wereldoorlog was de meest destructieve oorlog die de mensheid ooit gekend heeft. Bevolkingsgroepen werden gestigmatiseerd, vervolgd en op industriële schaal uitgeroeid. Naar schatting kwamen 60 miljoen mensen om het leven, waarvan ongeveer 40 miljoen burgers. Vandaag de dag leven we in een tijd waarin de laatste ooggetuigen aan het wegvallen zijn en de rechstreekse link met WO II grotendeels verdwenen is. Liberation Garden moet er mee voor zorgen dat de herinnering aan WO II een blijvende maatschappelijke verankering krijgt en doorgegeven wordt aan de volgende generaties.

Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog kan nergens beter verteld worden dan in Leopoldsburg, een historische garnizoenstad waar sinds 1835 het grootste legerkamp van België ligt. Die militaire aanwezigheid is bepalend voor de identiteit van de gemeente, die zonder het soldatenkamp nooit had bestaan. Leopoldsburg is een spiegel van ruim 2 eeuwen Europese geschiedenis. Dat de onafhankelijkheid van België na de Naopleontische oorlogen tot de Koude Oorlog en de vele nieuwe dreigingen toont. Wat begint zelfs bij 9/11 tot het conflict in Oekraïne.

Oosthoek van WO II

Liberation Garden zal niet aleen een hefboom zijn voor Leopoldsburg maar ook veel heel Limburg. De Oosthoek is dan ook een uitgesproken Limburgs verhaal. WO II heeft talrijke sporen achtergelaten in Limburg, zoals de voormalige Britse hoofdkwartieren in Hamont-Achel en Zonhoven, Joe's Bridge in Lommel, het vliegveld van Kleine Brogel,...

Al deze sites zijn stille getuigen van de enorme impact die de oorlog in deze streek had. Door Liberation Garden uit te bouwen tot een toegangspoort tot de 'Oosthoek van WO II', wordt het de toeristische uitvalsbasis om WO II-plaatsen in de provincie en de ruimere regio te ontdekken. Ook het succesvolle natuurtoerisme in de regio krijgt een extra dimensie door de combinatie van uniek militair erfgoed en een stuk geschiedenis dat nooit vergeten mag worden. 

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
In het hart van Brussel ligt het luxe viersterrenhotel NH Collection Brussels Grand Sablon. Het elegante hotel is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en telt 108 stijlvolle ingerichte kamer en suites. 
..."
"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."