Actueel: Zomer in Limburg: Ontdek de mooiste wandelingen

De zomer staat voor de deur en Zuid-Limburg nodigt je uit voor een onvergetelijke wandelervaring. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon wil genieten van de prachtige natuur, Limburg heeft voor iedereen iets te bieden. Bereid je voor op lange afstandswandelingen door adembenemende landschappen, historische routes en charmante dorpjes. Hier zijn enkele wandelroutes die je deze zomer niet mag missen!

Houd je van lange wandelingen en ben je klaar voor een uitdaging? Dan zijn de meerdaagse wandelroutes in Zuid-Limburg perfect voor jou. Deze routes laten je het beste van de regio zien en bieden volop mogelijkheden om te genieten van de natuur en cultuur.

Verschillende routes

Het Krijtlandpad is de koning onder de Zuid-Limburgse wandelroutes. Met een lengte van 93 km voert deze route je in zes etappes over onverharde wegen langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Voor degenen die grensoverschrijdend willen wandelen, is de LAW Rivierpark Maasvallei een uitstekende keuze. Deze tocht van 160,5 km verbindt 11 Nederlandse en Belgische Maasgemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs prachtige landschappen en gezellige dorpjes. In 2021 werd de route zelfs verkozen tot 'Beste wandelroute van de Benelux'.

De Camino de Santiago, of St. Jacobsroute, is een van de populairste pelgrimstochten ter wereld. Wist je dat het Jacobspad ook door Zuid-Limburg loopt? Wandel langs prachtig religieus erfgoed en geniet van de serene omgeving. Voor de avonturiers is er de Dutch Mountain Trail, een ruige wandeltocht van 100 km die de Seven Summits (bergtoppen) van Zuid-Limburg met elkaar verbindt. Loop van Eygelshoven naar Maastricht en ervaar het berggevoel dicht bij huis.

In het Geuldal kabbelt de Geul rustig voort. Volg in 54,3 km de weg van het water (Via Gulia) vanaf de bron ten zuiden van Aken tot aan de plek waar de Geul uitmondt in de Maas. Voor een grensoverschrijdende ervaring wandel je langs het Drielandenpunt, Vaals, de Schneeberg en Orsbach met de GrensRouten. Geniet van de mooie natuur en het grensgebied dat Zuid-Limburg zo uniek maakt.

Volg de voetsporen van de Limburgse hertogen uit de 12de en 13de eeuw met het Hertog Limburg Pad. Deze historische route van 139 km voert je van Rolduc bij Kerkrade in Nederland, via Herzogenrath in Duitsland tot aan Limbourg-sur-Vesdre in België en weer terug. Wandel ook de 69 km van de Via Belgica over oude Romeinse wegen en beleef de hoogtepunten van Romeins Zuid-Limburg.

Na al die kilometers wandelen is er niets fijner dan je benen hoog te leggen op een mooie slaapplek in Zuid-Limburg. Er zijn talloze charmante accommodaties waar je kan overnachten en volledig tot rust kan komen. Ontdek de beste overnachtingsmogelijkheden in Zuid-Limburg en maak van je wandelvakantie een onvergetelijke ervaring.

Van al dat wandelen krijg je natuurlijk honger. Strijk onderweg neer op verschillende pittoreske plekjes voor een heerlijke picknick en vul je energievoorraad weer aan.

Maak je klaar voor een avontuurlijke en ontspannende zomer in Zuid-Limburg. Of je nu kiest voor een korte wandeling of een meerdaagse trektocht, je zal betoverd worden door de schoonheid van deze regio. Plan je bezoek, trek je wandelschoenen aan en ontdek de charme van Zuid-Limburg!

 GRANDE.be reporter Jordi De Smedt volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
In het hart van Brussel ligt het luxe viersterrenhotel NH Collection Brussels Grand Sablon. Het elegante hotel is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en telt 108 stijlvolle ingerichte kamer en suites. 
..."
"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."