Essen Folkwang Universiteit

Industrieel erfgoed, duurzaamheid en artistieke belevenissen: verkenning van het Ruhrgebied

Op slechts twee uur met de trein vanuit Brussel ligt het Duitse Ruhrgebied. Gedreven door een rijke industriële geschiedenis in mijnbouw en staalproductie, ondergaat de regio momenteel een transformatie naar een bloeiende plek vol innovatie en kunst. Zo staan de architecturale hoogstandjes van het volledige industriecomplex Zollverein op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ontdek Keulen, Düsseldorf, Dortmund, Essen en Gelsenkirchen. Steden die het Ruhrgebied zo uniek maken dankzij groene landschappen, dynamische culturele scènes en voetbalploegen van wereldklasse. Reis met ons mee door de regio waar verleden, heden en toekomst samensmelten.

Keulen: de perfecte combinatie van winkelen en historische pracht

Aan de oevers van de Rijn schittert Keulen. Al voor we de stad met de trein binnenrijden zien we de zwarte toren van de Dom boven het station uitrijzen. We zijn al onder de indruk nog voor we een voet in Keulen hebben gezet. Eenmaal in de stad, worden we overrompeld door een mix van moderne winkelcentra en historische charme. Met zijn trendy boetieks en bekende warenhuizen is Keulen een echt walhalla voor winkelliefhebbers. We slenteren door de levendige winkelstraat Hohe Strasse en draaien dan terug naar het hoogtepunt van de stad: de Dom. Met open mond kijken we naar het imposante bouwwerk. Prachtig gebrandschilderde ramen, eindeloos veel details en dan spreken we nog niet over die torens. Binnen ademt het gotisch meesterwerk mystiek uit en wij kunnen alleen maar verwonderd rondkijken. Wie de 509 trappen van de toren beklimt wordt beloond op een adembenemend uitzicht over de stad en de Rijn.

Düsseldorf: stad van Japanse flair en groene innovatie

In Düsseldorf wacht ons een betoverende mix van culturele diversiteit. Op een boogscheut van het centrale station ligt de charmante Japanse wijk. Tijdens onze wandeling langs traditionele gebouwen en authentieke eetgelegenheden, laten we ons verleiden door overheerlijke Japanse lekkernijen. We proeven de smaak van Japan in het hart van Düsseldorf.

Van de rustige Japanse wijk tot groene, duurzame zones, Düsseldorf weet te verrassen en inspireren. De stad ademt met zijn toewijding aan duurzaamheid een frisse groene geest uit. De vele fietspaden, grote parken en milieuvriendelijke transportmogelijkheden maken van de stad een groene oase.

Metro brengt kunst tot leven onder de grond

In de ondergrondse tunnels van het bruisende Düsseldorf ontdekken we een onverwachte vorm van kunst. Als een verborgen schat onder het haastige stadsleven, bloeit een kleurrijk artistiek landschap op. Sinds 2016 verbindt de 3,4 km lange Wehrhahn-metrolijn verschillende wijken met elkaar. De anders zo saaie metro-omgeving maakt hier plaats voor een waar kunstwerk. Architecten, kunstenaars en ingenieurs werkten samen aan een totaalconcept vol kunst en architectuur. Het vleugje artistieke ziel, fleurt de omgeving helemaal op en geeft ons zin om uren door te brengen tussen de pendelaars.

Essen: Een bruisende handelsstad vol kunst en cultuur

In het hart van het Ruhrgebied schittert Essen als een dynamische handelsstad. Met haar strategische ligging is Essen een toonaangevend knooppunt voor handel en een economische motor van de regio. Niet te missen: een bezoek aan het Folkwang Museum.

Dat indrukwekkende museum is het kloppende hart van kunst in de stad. De architectuur van het gebouw is met zijn moderne, esthetische schoonheid al een attractie op zich. In het museum komen we terecht in een cultureel juweeltje waar we een reis maken doorheen een indrukwekkende collectie van meer dan 10.000 werken. We wandelen in een artistieke wereld van schilderijen, sculpturen, fotografie en toegepaste kunst. Werken van grote namen zoals Monet, Van Gogh en Cézanne vullen enkele expositieruimten. Ook de marmeren versie van De Fontein der Geknielden van Georges Minne kreeg een prominente plaats.

De magie van Gelsenkirchen: de Veltins Arena met een knipoog naar het rijke mijnverleden

Op slechts 16 kilometer van Essen, in Gelsenkirchen, staat een indrukwekkend staaltje moderne stadion-architectuur op ons te wachten. De Veltins Arena is de thuisbasis van voetbalclub Schalke 04. Tijdens wedstrijddagen kleurt het stadion koningsblauw. Zodra we het stadion betreden, kunnen we ons de betoverende sfeer die er dan hangt al voorstellen. We krijgen een rondleiding in de arena die plaats biedt aan 60.000 enthousiaste toeschouwers. Het uitschuifbare gras en het cabrio dak zijn maar enkele technologische hoogstandjes. In (iets meer dan) een vingerknip kan de arena omgetoverd worden in een multifunctionele locatie waar zowel concerten als sportwedstrijden georganiseerd kunnen worden. Het rijke mijnverleden van het stadje kreeg ook zijn plaats in het stadion. De spelerstunnel is gemaakt in de vorm van een mijnschacht. Ook in het Schalke 04 museum staat de mijngeschiedenis centraal. Het is in de volkswijken die rond de mijnen gebouwd waren dat de voetbalclub zijn beginjaren kende.

Achter de schermen van Borussia Dortmund

Schalke 04 is niet de enige bekende voetbalploeg in het Ruhrgebied. Op een half uurtje rijden van de Veltins Arena, ligt het Signal Iduna Park, thuisbasis van Borussia Dortmund. Wij nemen een kijkje achter de schermen in de geschiedenis en het succes van de voetbalploeg. We wandelen voorbij de trofeeënkast en kleedkamer. Via de gele spelerstunnel betreden we uiteindelijk de zone naast het veld. Het speelveld zelf betreden is niet toegestaan, dat is het 'Heilige Gras'. Met het gras naast ons en de tribunes om ons heen ervaren we de immense omvang van het stadion dat 80.000 supporters kan ontvangen. Onder de schaduw van de bekende “Gelbe Wand” tribune kunnen we even voelen hoe het is om in de schoenen van de spelers te staan. Al is het stadion leeg vandaag, toch laat het een enorme indruk achter.  

Meer informatie vind je via de volgende links:

Ruhrgebied

Keulen

Düsseldorf

Essen

Dortmund

Copyright foto's: Düsseldorf Tourismus GmbH/ Simone Stammen, GNTB/Francesco Carovillano, Lookphotos/Sabine Lubenow, Tourismus NRW e.V./Plan B/Kiel, Stiftung Zollverein/Frank Vinken, Lookphotos/Günther Bayerl, DZT/Julia Nimke, Stiftung Zollverein/Jochen Tack

 

Keulen
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Dit stijlvolle en moderne hotel bevindt zich in een futuristisch gebouw aan de Rijn, op een boogscheut van het centrum. Door de constructie van het glazen gebouw heb je een subliem uitzicht over de rivier, de stad en het omliggende landschap.

..."
"

Dit hotel bewijst meteen dat logeren in Duitsland niet altijd in oubollige Gasthäuse hoeft te gebeuren. Strak design en moderne kunst voeren hier de boventoon. Kunstenaar Heiko Nemitz zette dit hotel op een geslaagde manier naar zijn hand.

..."
"

Deze verblijfplaats herbergt ruime kamers met oog voor hedendaags design en alle modern comfort. Dit elegante hotel biedt een ongedwongen sfeer, waar je kunt relaxen na een dagje cityhoppen.

..."