Gezond Deinze rond: fietsen, kajakken en lekker eten

We weten dat het belangrijk is, maar we doen het niet altijd: gezond eten en veel bewegen. Waar een fitte levensstijl voor velen een verplichting lijkt, is het in hartje Deinze eerder een vanzelfsprekendheid. Alles is er perfect per fiets of per kajak te doen en lekker gezond eten kan je op iedere hoek van de straat. Bovendien lijken de gerechtjes nog beter te smaken in de vele kunstzinnige settings die Deinze te bieden heeft. Zonder veel ervaring op het gebied van gezonde voeding, brachten we een bezoek aan Deinze, de groene stad langs de Leie, die ons wist te overtuigen. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Leiestreek.

Villa Francine

Het is geen leugen dat de rivier de Leie de ader is van de Leiestreek. Bij aankomst in Deinze kan je er dan ook niet naast kijken. De Leie loopt dwars door de Oost-Vlaamse stad heen. Het is prachtig weer, waardoor de rivier nog meer van haar charmes prijsgeeft. Wanneer we ons meer richting de stad begeven, komen we terecht bij vakantiewoning Villa Francine, onze verblijfplek voor deze nacht. Uitbater Lieven komt net aanfietsen om ons de sleutels van onze kamer ‘The Cabin’ te overhandigen. Hij begeleidt ons naar een klein vakantiehuisje verderop, dat vlak langs de Leie ligt. Een stuk of tien vissers lachen ons toe vanop hun stoeltjes aan de overkant van het water. Zo’n warm welkom hadden we niet verwacht. Het wordt enkel maar beter wanneer we onze gezellige kamer ontdekken. De vele ramen voorzien ons van een prachtig zicht op de Leie vanuit het bed. Lieven tovert nog twee ligstoeltjes op het terras en wenst ons een fijn verblijf. 

Gezonde lekkernijen bij Donza

We verlaten ons gezellige stekje en zetten ons verblijf in Deinze goed in met een gezonde lunch bij Donza, een lokaal koffie-, thee- en eethuis in de Oude Brugsepoort. We scheppen hoge verwachtingen wanneer we enkele wielertalenten van het Belgische Quick-Step Alpha Vinyl Team zien buitenwandelen. Uitbater Stefaan weet ons te vertellen dat ze hier vaste klanten zijn. “Alles bij Donza is huisbereid en staat in het teken van duurzame en biologische voeding. Dat trekt klanten aan”, vertelt hij. En dat merken we, want het terras loopt meteen vol. Te begrijpen wel, want de huiselijke sfeer bij Donza geeft je meteen een goed gevoel. 

Aangezien we weinig ervaring hebben met de gezonde keuken, weten we niet wat te verwachten bij het ontvangen van de menukaart. Een heerlijke red velvet smoothie met rode bieten weet onze aandacht te trekken. Gevolgd door een huisgemaakte limonade, en dan bestellen we een lekkere open wrap met falafel en een frisse salade. Het is duidelijk waarom het hier zo vol zit en waarom mensen ervoor kiezen om het gezonde pad te bewandelen. 

Trappen en bollen langs de Leie

Met een goed gevulde maag begeven we ons richting fiets- en scooterzaak Bike Corner. Hier staan twee fietsen voor ons klaar, die we goed kunnen gebruiken om de streek wat beter te leren kennen. We volgen de Terrasjes fietsroute, die start aan café ’t Oud Sashuis. Het is een duidelijke trekpleister hier in Deinze, te zien aan het terras dat nog slechts één vrij tafeltje telt. We steken de ophaalbrug over die al sinds de Eerste Wereldoorlog over Astene Sas staat. Hier start onze 43 kilometer lange tocht.  

Kasteel Ooidonk 

Met al enkele kilometers in de benen passeren we Kasteel Ooidonk op de route. Deze oude waterburcht ligt in het Ooidonkbos, een landschapspark van maar liefst 45 hectare groot. We parkeren onze fietsen en besluiten het kasteel van dichterbij te bekijken. Het is een wondermooie dag en het kasteel weerspiegelt in het water. Romantische zielen kunnen hier ongetwijfeld hun hart ophalen. Dit weelderige renaissancekasteel in Vlaams-Spaanse stijl levert met zijn torens en tierlantijntjes indrukwekkende en sprookjesachtige foto’s op. Ook kan je het kasteel vanbinnen een bezoekje brengen.  

Caféetjes en musea

We laten het kasteel achter ons en trappen weer verder. Onderweg komen we verschillende musea tegen, waaronder het Museum Dhont-Dhaenens en het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne. Kunstliefhebbers die de route volgen, kunnen hier dus zeker even een tussenstop inlassen. Zoals de naam Terrasjes fietsroute al doet vermoeden, passeren we heel wat cafés en restaurants met gezellige terrasjes. We houden halt bij D’Ouwe Hoeve in Sint-Martens-Latem, in de buurt van knooppunt 86. De geschiedenis van dit pand gaat meer dan drie eeuwen terug in de tijd. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als pastorij. Later werd het ingericht als gemeentehuis, nadien werd het pand gebruikt als herberg en nog wat later als schoolgebouw. De setting lijkt wel weggeplukt te zijn uit de Provence. Zodra ons glas leeg is en onze batterijen weer opgeladen zijn, zetten we koers richting restaurant Bachtekerke. Het won de prijs voor het mooiste terras van de Gault&Millau Gids. Ongetwijfeld een bezoek waard, al is het maar voor het prachtige uitzicht dat je krijgt op de Leie. 

Foodbart

Na het terug inleveren van onze fietsen, begeven we ons voor het avondeten richting Foodbart, een hippe hamburgertent in het centrum van Deinze, waar je ook verse soepen, gezonde wraps en salades kan krijgen. Wat deze hamburgertent zo bijzonder maakt, is de grote verscheidenheid aan gezonde hamburgers op de menukaart. Zo kan je kiezen voor de Vegetable Lover, een burger met portobello, boursin, spinazie, tomaten en rode pesto. Voor de veganisten onder ons is er de Planetlover met quinoa, hummus en courgette, of de Earthlover, een notenburger met grapefruit, munt, vegan mayonaise, appelmoes en sla. Voor wie liever geen burger heeft, is de couscous met kipreepjes een absolute aanrader. 

Opstaan met zicht op de Leie

Op dag twee van onze Deinze-trip worden we wakker met een magnifiek zicht op de Leie vanuit ons vakantiehuisje bij Villa Francine. Wat verderop zien we de eerste vissers alweer aankomen, die werkelijk geen betere dag konden uitkiezen om op een stoeltje naast het water neer te ploffen. De ochtendzon verklapt dat het een prachtige dag wordt. 

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt, geleverd aan het huisje, pakken we onze koffers weer in. Bij vertrek komen uitbaatsters Nicole en dochter Camille ons nog even uitwuiven. We bedanken hen voor de overnachting en laten hen weten zeker terug te komen. Ze wijzen ons de weg naar onze volgende stop van vandaag, die blijkbaar plaatsvindt aan de overkant van het water. Er staat ons een veelbelovende kajaktocht op de Leie te wachten. 

Kajaktocht op de Leie

Eenmaal aangekomen in de Lucien Matthyslaan is het niet lang zoeken naar onze bestemming. Naast de Leie zien we Paul van Teamadventure al staan. We halen de avonturiers in onszelf naar boven en klauteren in de kajak die hij voor ons heeft voorzien. Gedurende onze tocht op de Leie worden we regelmatig toegejuicht door voorbijgangers, die duidelijk jaloers zijn op ons originele vervoersmiddel. Het is ideaal om vanop het water de streek te ontdekken. Ook wie niet van sporten houdt, zal hier ongetwijfeld tot rust komen tussen de eendjes, luxueuze boten en historische gebouwen die je tegenkomt op de route. Na anderhalf uur op het water, zetten we opnieuw voet aan wal.

Lunchen bij Tartelier

Wie sportief is, moet natuurlijk ook goed eten. Op vijf minuutjes rijden ligt een uiterst gezellige lunch- en tearoom, genaamd Tartelier, waar we even stoppen voor een gezonde lunch. Dat hebben we wel verdiend na onze tocht op het water. Naast een immens aanbod van taarten en andere lekkernijen, kan je bij Tartelier genieten van heerlijke quiches, salades of soepen. We kiezen voor het laatste, aangezien er vandaag een huisbereide bloemkoolsoep op het menu staat, die heerlijk rook toen we voorbij de keuken liepen. We bevinden ons hier net in een sprookje: de decoratie bij Tartelier is prachtig.

Museum van Deinze en de Leiestreek

We kunnen Deinze niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek. Dit museum is ondergebracht in een strak en wit gebouw in de Lucien Matthyslaan. Het schept in ieder geval een zekere nieuwsgierigheid. 

In het museum maak je kennis met heel wat kunstenaars van de Leiestreek, en ook grote namen zoals Claus, Raveel, De Keyser en De Smet. Je kan er genieten van zowel kunst als geschiedenis. Zeker in de volkskundige afdeling op de eerste verdieping staat het verleden centraal. Zo word je er ondergedompeld in de zijdeweverij en de productie van kinderwagens en speelgoed, twee nijverheden die een belangrijke rol speelden in het vroegere economische leven in Deinze. 

Leiespots in Deinze bezoeken

We besluiten nog een bezoek te brengen aan enkele Leiespots: hippe zaken, winkeltjes en creatieve plekken waar je echt eens moet geweest zijn. Zuskus is daar eentje van, een knusse cadeauwinkel waar je ook een koffie kan drinken. De goedlachse zussen en uitbaatsters Delphine en Isabelle zorgen voor een gezellige sfeer. Een andere Leiespot die we bezoeken, is Hajp. In deze hippe designerwinkel scoor je met gemak luxueuze, maar betaalbare items. Zeker een bezoekje waard!

We eindigen onze trip in Deinze op een lekkere manier bij trend store en tea lounge Braavo. We bestellen een heerlijk gezond taartje, dat veganistisch, gluten- en suikervrij is. Wat kan je nog meer wensen? Terwijl we wachten op onze bestelling, kijken we even rond tussen tal van designerspullen: van kledij tot natuurlijke verzorging, van juweeltjes tot interieur en nog veel meer. De frambozen cheesecake en red velvet cake vormen de perfecte afsluiter van onze gezonde trip door Deinze. Eén ding is zeker: Deinze is the place to be voor een gezond en héél lekker bezoek aan de Leiestreek.

Meer info

Meer informatie vind je op Toerisme Leiestreek

Copyright foto's: Lisa Pauwels, Toerisme Leiestreek
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek