Geniet al wandelend van de Belgische Kust in al haar vormen

Met deze vijf wandelroutes ontdek je de veelzijdigheid van de Belgische Kust: van polderlandschap tot krekengebied en verschillende duintypes. Al wandelend dompel je jezelf in de natuur met haar unieke vormen. Met ook wandelroutes langs erfgoedsites of in de steden is er voor iedereen een ideale wandeling voorzien. 

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be.

Uitkerkse Polderwandelroute

Tussen Blankenberge en Zuienkerke ligt een open polderlandschap van ongeveer 1 400 ha. Het toont hoe de kustpolders er vroeger uitzagen. In alle seizoenen is de Uitkerkse Polder de ideale woonplaats voor veel vogelsoorten. Weidevogels vinden er een geschikte broedplaats en duizenden vriezeganzen uit het Hoge Noorden komen er overwinteren. 

Oostendse Krekenwandelroute

In de 16de eeuw braken de watergeuzen de dijken door, met als doel zichzelf te beschermen tegen de Spanjaarden. Ze maakten een verdedigingsmuur van water. Hierdoor ontstond een nieuw natuurgebied. Vandaag is het historische krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende een prachtig wandelgebied. Je kan er genieten van de uitzichten op de kreken met mooie watervogels. De wandeling leidt je langs de Tuinen van Stene, het sportpark en kinderboerderij De Lange Schuur. 

Doornpanne wandelroute rond Koksijde

De Doornpanne is een natuurgebied van ongeveer 200 hectare groot. Je vindt er duintypes zoals stuifduinen, duinkalkgraslanden en dicht begroeide pannen. Deze wandeling begint aan het bezoekerscentrum in Koksijde naar de Hoge Blekker, waar de hoogste duin van De Kust staat. Onderweg worden we verrast door een prachtig zicht over de duinen en polders. Daarna moeten we de Schipgatduinen overwinnen om het strand opnieuw te bereiken. Via de woningen van Witte Burg en Sint-André komen we opnieuw terug bij het bezoekerscentrum. 

Erfgoedwandelroute Westende

Het interbellum maakte van Westende de vakantieplek voor wie het breed had. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stad volledig heropgebouwd. Deze erfgoedwandeling begint dichtbij Villa Les Zéphyrs, het vakantiehuis van de Gentse doktersfamilie Muys. In het huis zijn er elementen uit het Art Nouveau. Vervolgens stappen we langs het majestueuze Grand Hôtel Belle-Vue en enkele kunstwerken uit het Beaufort beeldenpark. Een stop om het Warandetoren te beklimmen en te genieten van het panorama uitzicht is een aanrader. 

Stadswandelroute Nieuwpoort

Deze wandeling brengt je langs een combinatie van natuur, cultuur, historie en oorlogsbezienswaardigheden in Nieuwpoort. De route begint aan het Koning Albert I-monument, met het bezoekerscentrum ‘Westfront Nieuwpoort’. Daarna gaan we langs De Vismijn, Jachthaven, Kinderboerderij De Lenspolder, de Stadshalle, De Frontzate en het gloednieuwe provinciedomein ‘Koolhofput’. 

Meer informatie vind je via onderstaande links: 

Wandelroutes 

Uitkerkse Polder

Historische krekengebied

De Doornpanne

Erfgoedwandeling

Nieuwpoort

Copyright foto's: Westtoer
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek