Gastronomisch vertoeven in Poznan: mix van modern met traditie

 

In het westen van Polen is de historische stad Poznan zeker ook een opkomende culinaire bestemming die steeds meer aandacht trekt. We bezoeken vier restaurants die een superieure eetervaring bieden: A nóż widelec, Ratuszova, Modria Kuchnia en Concordia Taste. Deze culinaire parels liggen verspreid over de stad, perfect te combineren met een wandeling. Naast culinaire hoogstandjes biedt Poznan ook een schat aan historische en culturele bezienswaardigheden. De stad werd gesticht in de 10de eeuw en speelde een cruciale rol in de vroege geschiedenis van Polen. Poznan was een van de eerste hoofdsteden van het land en het christendom deed hier zijn intrede.

We vragen onze gids Wojtek van Dienst Toerisme waarom toeristen naar Poznań afreizen. Met een grote glimlach somt Wojtek de kwaliteiten van Poznań op: “Het is een authentieke stad met een rijke geschiedenis, zeer goed begaanbaar en schoon. De meeste diensten zijn beschikbaar in het Engels, zoals audiogidsen in meerdere talen, en het personeel spreekt ook vaak Engels. Bovendien is de infrastructuur uitstekend en is Poznan toegankelijk voor iedereen. Gastronomie en cultuur zijn onze speerpunten.”

Een iconisch gebouw in de stad is de Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek op het eiland Ostrów Tumski. Deze kathedraal is het oudste christelijke heiligdom van Polen en herbergt de graven van de eerste Poolse koningen. Oorspronkelijk werd de kathedraal in een romaanse stijl gebouwd, maar over de eeuwen heen onderging het verschillende renovaties en uitbreidingen, waardoor het huidige uiterlijk een mix van romaanse en gotische elementen vertoont. Het interieur van de basiliek is rijkelijk versierd met kunstwerken, waaronder indrukwekkende altaren en beeldhouwwerken.

A nóż widelec: een verborgen culinaire schat in een rustige wijk

De gastronomie van Poznan weerspiegelt de rijke cultuur en geschiedenis van de stad. Door de eeuwen heen is de stad beïnvloed door verschillende culinaire tradities. Dat zorgt voor een gevarieerde eetcultuur. Je vindt hier zowel traditionele Poolse gerechten, zoals pierogi en roggebrood, als moderne, creatieve gerechten. Veel restaurants in Poznan gebruiken lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Chefs experimenteren met nieuwe kookstijlen en richten zich op duurzaamheid. 

Onze culinaire tocht begint bij A nóż widelec  in de rustige wijk Łazarz buiten het stadscentrum. De wijk heeft een charmante, lokale sfeer, met rustige straten en mooie parken. In het restaurant wordt de Poolse keuken op een moderne manier gepresenteerd. Chef-kok Michał Kutr combineert traditionele smaken met innovatieve technieken. Elk gerecht is een waar kunstwerk, en de intieme setting van het restaurant zorgt voor een ontspannen en gastvrije sfeer.

Zamek Cesarski

Dan nemen we de taxi richting het bruisende centrum van Poznan. Onderweg passeren we het Wilson Park, een van de oudste en meest geliefde parken in de stad. Het park heeft oude bomen en sierlijke bloembedden, perfect voor een korte pauze. We lopen verder via het Święty Marcin-plein en komen langs het Zamek Cesarski, het Keizerlijk Kasteel. Het is een imposant neoromaans gebouw dat in 1910 werd gebouwd in opdracht van de Duitse keizer Wilhelm II. Het ontwerp, geïnspireerd door middeleeuwse kastelen, geeft het gebouw een massief en robuust uiterlijk en wordt omringd door een mooi park met weelderige tuinen.

Het Keizerlijk Kasteel heeft een rijke geschiedenis en heeft verschillende functies gehad door de eeuwen heen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de nazi's aangepast om te dienen als residentie voor Adolf Hitler, wat grote architectonische veranderingen met zich meebracht. Na de oorlog werd het kasteel zwaar beschadigd, maar het werd hersteld en kreeg verschillende culturele functies.

Tegenwoordig is het kasteel een belangrijk cultureel centrum in Poznań. Het huisvest theaters, musea, galerijen en cafés, en er worden regelmatig evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. 

Kraak de code

Aan hetzelfde plein ligt het Enigma Cipher Centre Museum. Het museum is gewijd aan de Enigma-codeermachine en de cruciale rol die Poolse cryptografen speelden in het kraken van deze beruchte Duitse versleuteling tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt het verhaal van de drie Poolse wiskundigen—Marian Rejewski, Jerzy Różycki, en Henryk Zygalski—die aan de universiteit van Poznań studeerden en lukten in het decoderen van de Enigma, wat uiteindelijk bijdroeg aan de geallieerde overwinning.

Het museum combineert historische documenten, interactieve tentoonstellingen en multimedia om bezoekers inzicht te geven in de werking van de Enigma-machine en de methoden die cryptografen gebruiken om de code te kraken. 

Wanneer twee bokken vechten

Onze volgende culinaire stop is Ratuszova, aan de beroemde Stary Rynek of de Oude Markt. Het plein is een van de mooiste in Europa, omringd door historische koopmanshuizen en het majestueuze renaissance stadhuis met zijn geitjesmechanisme. Elke dag om 12 uur komen twee mechanische geitjes uit de klokkentoren tevoorschijn om elkaar met hun horens te stoten, een spektakel dat toeristen en bewoners al eeuwenlang trekt. 

“Ken je de legende van de geiten van Poznań?”, vraagt onze gids Adam. “In de 16de eeuw beleefde Poznań een periode van bloei. Voor de installatie van een nieuwe klok werd een feest voorbereid. Een onhandige kok viel echter in slaap, waardoor het vlees volledig verbrandde. In paniek besloot hij twee bokken te stelen om alsnog een maaltijd voor het feest te bereiden. Maar de bokken wisten te ontsnappen en klommen naar de toren, waar ze met elkaar begonnen te vechten. Dat voorval was zo bijzonder dat men besloot het toe te voegen aan de ceremonie rond de installatie van de klok.”

Ratuszova: verfijnd dineren in een historische setting

Bij Ratuszova combineert men historische charme met verfijnde Poolse gerechten. De nadruk ligt op lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Het restaurant ligt in een prachtig gerestaureerd gebouw uit de 16de eeuw en heeft een interieur dat elegantie en geschiedenis ademt. Het is de perfecte plek voor een luxe lunch of diner met uitzicht op het bruisende marktplein.

Dan nemen we de tijd om rond te dwalen over de Oude Markt, waar straatmuzikanten en marktkraampjes bijdragen aan de levendige sfeer. We wandelen langs de historische huizen en nemen een kijkje bij het indrukwekkende Parochiekerk van St. Stanislaus, een barok meesterwerk met prachtige plafondschilderingen. Gebouwd tussen 1748 en 1780, is de kerk gewijd aan St. Stanislaus Kostka, de patroonheilige van de jeugd en studenten. Het imposante interieur is rijkelijk versierd met prachtige fresco's en een opvallend altaar, dat wordt beschouwd als een van de mooiste in Polen.

Befaamde Sint-Maartenscroissant

In het centrum van Poznan ligt de wijk Jezyce, bekend om zijn karakteristieke architectuur en levendige sfeer, met tal van restaurants, cafés en lokale winkels. Gids Adam vertelt dat deze wijk vroeger een dorp was. Hij omschrijft de wijk als modern, luxueus en hoopvol. En dat is exact hoe wij het ervaren. 

Jakub van de Dienst Toerisme Poznan raadt ons aan om in Jezyce halt te houden bij een lokale bakker: “Poznań heeft een gevarieerde en unieke keuken, met als specialiteit de Sint-Maartenscroissant, die niet alleen een culinair hoogstandje is, maar ook een verhaal vertelt. Het biedt de mogelijkheid om van het proeven een soort entertainment te maken, want eten is de meest universele ervaring die mensen verbindt.”

De croissants zijn halvemaanvormige gebakjes gevuld met een rijke witte maanzaadvulling, noten, amandelen, rozijnen en gekonfijte sinaasappelschil, en afgewerkt met een suikerglazuur. De traditie gaat terug tot 1891, toen de bakker Józef Melzer uit Poznań werd geïnspireerd om deze croissants te maken als een liefdadigheidsdaad, na een oproep van de lokale priester om de armen te helpen tijdens de winter.

“Wat deze croissants bijzonder maakt, is dat ze beschermd worden door de Europese Unie’s status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)”, gaat onze gids Adam verder. “Dat betekent dat alleen gecertificeerde bakkerijen in Poznań en de omliggende regio ze officieel mogen produceren, waarbij ze zich aan het traditionele recept moeten houden. En let op! Één croissant is genoeg voor twee personen. Het geeft je een behoorlijke suikerstoot.”

Modra Kuchnia: traditionele Poolse keuken in een modern jasje

De wijk Jezyce is ook de thuisbasis voor het restaurant Modra Kuchnia. Het bevindt zich op loopafstand van het Poznań Opera House en andere culturele attracties, waardoor het een ideale locatie is voor een culinaire stop. Modra Kuchnia is een zeer gewaardeerd restaurant dat moderne interpretaties van de traditionele Poolse keuken aanbiedt en wordt gerund door een echtpaar, waarbij Szymon in de keuken staat en Dorota de gasten ontvangt. Hier heerst een ontspannen, huiselijke sfeer, en het menu richt zich op seizoensgebonden gerechten, met dagelijks nieuwe keuzes. Een hoogtepunt is hun kulebiak (een soort gevuld deeg), met vullingen zoals lamsvlees of geitenkaas en bietjes. Ze serveren ook pyzy (gestoomde dumplings), waaronder een variant met eend en gekruide kersensaus, die bijzonder populair is.

We wandelen langs het Plac Wolności of het Vrijheidsplein, waar regelmatig culturele evenementen, markten en tentoonstellingen plaatsvinden. Het plein verbindt het historische deel van Poznań met het modernere stadsdeel. We bewonderen de omliggende architectuur, waaronder de Biblioteka Raczyńskich, een van de oudste bibliotheken van Polen. Daarna lopen we door naar het moderne Concordia Design-complex, waar ons laatste culinaire avontuur wacht.

Concordia Taste: innovatieve gerechten in een artistieke omgeving

Concordia Taste is meer dan alleen een restaurant. Het is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van kunst, design en gastronomie. Het restaurant kiest voor een creatieve benadering van koken. Lokale en seizoensgebonden ingrediënten worden op verrassende manieren verwerkt in de gerechten. Elk gerecht is zowel visueel aantrekkelijk als smaakvol, en elke creatie is een weerspiegeling van de artistieke omgeving.

Het interieur van Concordia Taste is strak en minimalistisch, met veel licht en een open keuken waar de chef-koks hun culinaire magie laten zien. Bij mooi weer kan je genieten van je maaltijd op het terras, omgeven door moderne kunst en een dynamische sfeer. Het menu wisselt regelmatig, zodat je altijd iets nieuws kunt ontdekken. Of het nu gaat om een verfijnde lunch of een uitgebreid diner, Concordia Taste biedt een culinaire ervaring die je zintuigen prikkelt en je verrast met creatieve combinaties.

Meer info:

Poznan

A nóż widelec 

Zamek Cesarski

Enigma Cipher Centre Museum

Ratuszova 

Modra Kuchnia

Concordia Taste 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels