Eilandhoppen in de lagune van Venetië

Het San Marcoplein of de Brug der Zuchten moeten we al lang niet meer voorstellen. GRANDE.be loodst je weg van de Venetiaanse drukte naar de onaangeroerde en pittoreske eilandjes die de lagune van de waterstad rijk is. De vaporetto op richting Murano en Burano!

Flaneren in Murano

We nemen de watertaxi aan Fondamente Nove, één van de langste boulevards van Venetië, waar het water rusteloos tegen de kade klotst. Het eiland Murano ligt ongeveer anderhalve kilometer ten noorden van Venetië. De rit duurt zo’n 20 minuten. Murano is net zoals Venetië een verzameling van eilandjes die door bruggen met elkaar verbonden worden. Maar het kleinschalige karakter van het eilandje maakt het net dat tikkeltje charmanter. Wanneer je afwijkt van de hoofdweg duurt het niet lang voor je kan flaneren door de gezellige straatjes van Murano.

De 6000 inwoners leven voornamelijk van het toerisme. Wanneer we aankomen merken we ook al meteen het eerste toeristische winkeltje op dat versnaperingen en verfrissende drankjes verkoopt. De heerlijke temperaturen in La Bella Italia maken een dorstlesser nooit overbodig.

Kleurrijke glasblazers in Murano

Doet de naam Murano een belletje rinkelen? Dat kan. Het wereldberoemde Venetiaanse glas wordt hier al eeuwen gemaakt. Sinds de middeleeuwen wordt alle ambacht naar Murano verhuisd om het geheim van het glasblazen te bewaren. Het geheim verklappen betekende de doodstraf. De beste glasblazers wonen nu nog steeds op Murano.

We wandelen over de Fondamenta dei Vetrai straat, waar het ene Muranoglasverkopende winkeltje naast het andere strijdt om de meest extravagante kunstwerken. De etalages zijn tjokvol versierd met allerlei soorten juwelen, schalen, vazen, servies en andere decoratie. Hoe kleurrijker, hoe prestigieuzer lijkt hier de algemene regel. In bijna elke winkel hangt ook een ouderwetse foto van een voorouder die glas blaast.

Als je een paar winkeltjes hebt gezien, zullen de andere je misschien niet zo meer verrassen. Maar vakantie draait natuurlijk niet alleen om shoppen. Neem daarom je tijd om helemaal verloren te lopen door de wirwar van straatjes.  Zo ontdek je de pittoresk gekleurde huisjes en houten aanlegstijgers aan de oever van het water. Op de rand van de stoep met je voeten in het water de vissersbootjes zien voorbijvaren is werkelijk genieten.

Kleurboek van huisjes in Burano

We zijn nog lang niet uitgekeken en besluiten om de vaporetto een halte verder te nemen. De tocht naar het noordelijker gelegen eilandje Burano duurt ongeveer 45 minuten. Het bevindt zich, net zoals Murano, in de Lagune van Venetië. Maar beide eilanden zijn compleet verschillend.

Kenmerkend voor Burano zijn de talrijke, gekleurde huizen. Roze, rood tot appelblauwzeegroen: werkelijk elke woonst heeft z’n eigen kleur. De kleur wit zal je hier enkel tegenkomen in de raamlijsten of de kleding aan de wasdraad die de bewoners tussen de huisjes hangen. Daarnaast is Burano bekend om z’n kant als waardevol handelsproduct. De traditie dat vrouwen buiten op straat kantklossen wanneer de mannen gaan vissen wordt nog steeds in ere gehouden.

Relaxen in Burano

Op Burano gaat het relaxen vanzelf. De drukte van het centrum van Venetië ben je hier helemaal kwijt. Flaneer rustig langs de schilderachtige huisjes, de gezellige winkels en de sfeervolle vissershaven. Je kan ook langs de San Martino kerk slenteren, een Aperol Spritz drinken op een terrasje of een hapje eten in de Trattoria do Romano, waar vele gerenommeerde 20ste eeuwse schrijvers en schilders bijeenkwamen. Kortom: Burano lijkt net een levend schilderij, waar je eeuwig doorheen wilt blijven lopen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."