Duurzame zomerbestemming: Duik deze zomer in de rijke natuur van Oostenrijk

De komende maanden vind je geen sneeuw, maar een groene bloemenweide op de Oostenrijkse bergflanken. Deze zomervakantie leent het Oostenrijkse landschap zich voor een spectaculaire natuurvakantie. Als een echte Oostenrijker wandel, fiets en geniet je van de traditionele gastronomie in een rustgevend berglandschap. 

 Dit artikel is een reportage met inspirerende informatie over duurzaam reizen

1, 2, 3 ... Actie!

De Oostenrijkse natuur is een trekpleister voor een actieve zomervakantie. Oostenrijkers doen niets liever dan zich na een lange dag te belonen met een mooie wandeling in de bergen en de avond af te sluiten met een zonsondergang in een indrukwekkend bergpanorama. En dat kan meer dan een avond: wie vijf dagen lang wil genieten van de adembenemende Oostenrijkse natuur, kan de Iseltrail wandelen. Dat is een fraaie wandelroute van 75 kilometer langs gletsjerrivieren, bossen en bergen.  

De rijke natuur van Oostenrijk biedt een overvloed aan fietsmogelijkheden. Om over de gladde wegen langs valleien en over bergen te fietsen, breng je best een comfortabele stadsfiets mee. Met een gravelbike schakelen reizigers er tussen de natuur en het asfalt. De waaghalzen die liever uitdagende routes in de bergen rijden, gebruiken bij voorkeur een mountainbike. Bijvoorbeeld: door Karinthië loopt maar liefst 750 kilometer aan trails voor mountainbikers van elk niveau. Hier vind je een van de langste routes van Europa.

Paradijs voor waterratten

Vakantiegangers die op zoek zijn naar rust kunnen in Oostenrijk afkoelen in de kristalblauwe meren of pootjebaden in een kabbelend Alpenbeekje. Voor een actievere reis kan je naar de vakantieregio in Tirol rond de Achensee, wat behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO. Waaghalzen kunnen er door grotten kajakken of raften over een wilde rivier. 

Ook voor vakantiegangers die willen genieten van het water, maar niet nat willen worden, bieden de wandelpaden langs de oevers van de meren een zomers alternatief. Langs de mooiste wandelroutes van Oostenrijk stap je over gevarieerde wandelpaden langs oogverblindende meren, rivieren en watervallen.   

Ontspannen in thermen

Tijdens een vakantie in Oostenrijk ben je continu in beweging. Daarna kan je in een van de luxueuze thermen een dag lang dobberen in een bubbelbad, zwembad of warmwaterbron. Zo kom je na een actieve dag van je zomervakantie perfect tot rust.  

Eten & drinken

De authentieke Oostenrijkse keuken gebruikt duurzame en kwalitatieve streekproducten om traditionele gerechten tot een bergenhoog niveau te tillen. En dat met verse producten uit de streek. Die vind je terug in lokale boerderijen of in een traditioneel Oostenrijkse restaurant. Je kan bijvoorbeeld je energieniveau terug aanvullen met een zoete portie Kaiserschmarren. Dat is een luchtige pannenkoek, maar dan op zijn Oostenrijks.

Het gevariëerde landschap van Oostenrijk beschikt ook over wijngaarden. Wijnliefhebbers kunnen in de regio’s rondom de hoofdstad Wenen steeds een bezoek brengen aan een van de vele wijngaarden en proeven van een lokale grüner veltliner, riesling of zweigelt. 

Bekijk hier alle praktische info en tips voor een rustgevende zomervakantie in Oostenrijk.

 

Duurzame links

Duurzaam Tirol

Tiroler Klimdorpen

Slow Travel

Klimaatvriendelijke regio's

Slow Food Hutten

Natuurparken

Bio-Hotels in Tirol

© Österreich Werbung / Peter Umfahrer / Tom Lamm / Nina Baumgartner / Sebastian Stiphout / Christian Vorhoffer / Ulli Cecerle / Gert Perauer / Gert Perauer
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."