Doornik: op citytrip in hartje Henegouwen

Zin in een weekendje weg dicht bij huis? Dan is Doornik jouw bestemming! Dompel je onder in een wereld van machtige koningen, sprookjesachtige tapijten, Doornikse zoetigheden en al het andere moois dat de oudste stad van België te bieden heeft.

De wonderbaarlijke geschiedenis van Doornik

Menig koning en keizer heeft zijn stempel gedrukt op de oudste stad van België. Leer de grootste historische figuren kennen die de geschiedenis van Doornik hebben getekend, van het Gallo-Romeinse tijdperk tot nu met de video 'De Wonderbaarlijke geschiedenis van Doornik'. Deze video kan je bekijken bij de Toeristische dienst en neemt je op een ludieke en interactieve manier meer naar de historie van de stad. 

Bij de Toeristische Dienst van Doornik kan je ook een plannetje meenemen van de wandeling 'Circuit in het historisch hart'. Deze twee kilometer lange wandelroute neemt je mee langs alle belangrijke highlights van de stad: het Belfort, de Grote Markt, de Sint-Georgestoren, het Rode Fort, de Kathedraal, de Schelde en la Place Saint-Pierre.

Museum voor Schone Kunsten

Om in culturele stemming te blijven, moet je zeker het Museum voor Schone Kunsten bezoeken. Dit museum is een prachtig staaltje architectuur ontworpen door Victor Horta. Het is het perfecte voorbeeld van de overgang tussen de art nouveau en de modernistische art deco. 

Daarnaast omvat het museum een verzameling moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri van Cutsem en is het in het bezit van de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet. Je zal niet weten waar je eerst moet kijken: de tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken gaan van de Vlaamse primitieven over naar impressionistische pareltjes tot hedendaagse kunst. Verwacht er werken van onderandere Bruegel, Rubens, Jordaens en Van Gogh.

Sprookjesachtige tapijten

Wie benieuwd is naar de tapijtkunst van Doornik dat in de 15e eeuw een waar hoogtepunt beleefde, moet zeker eens langsgaan bij TAMAT. Het museum is volledig gewijd aan tapijten en werd opgericht in 1990 in een neoklassiek herenhuis van architect Bruno Renard. 

De Doornikse tapijten uit de 15e en 16e eeuw zijn de pronkstukken van het museum. In deze tijd werkten er meer dan tweehonderd tapijtwevers in de stadsateliers en hun producten werden naar heel Europa geëxporteerd.

Zoete zonde

Honger gekregen? Proef dan zeker van één van de lokale specialiteiten! Zo zijn er bijvoorbeeld de 'Ballons Noirs': harde, zwarte snoepjes op basis van drie verschillende suikers. Ze behagen zoetekauwen als sinds 1834. Of wat denk je van de 'Clovistaart', een frangipanegebak met abrikozen- en ananasconfituur, een eerbetoon aan de Merovingische koning Clovis.

Bedevaart

Dat Doornik iets heeft met beeltenissen staat buiten kijf. Zo is het 'Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken' een prachtig staaltje Unesco-werelderfgoed. Dit middeleeus beeld is zeer populair en trekt al sinds de 14e eeuw menig bezoeker en pelgrim aan. Elk jaar wordt er zelfs een 19e eeuwse kopie door de straten gedragen tijdens de processie van Doornik. 

Gelukkig voor de natuurliefhebbers onder ons staat de omgeving rond Doornik bekend als wandelgebied. Op vijf kilometer van de stad ligt het hoogste punt van de streek: de Mont Saint-Aubert. Dit punt wordt ook wel Mont de la Trinité genoemd omwille van de bedevaart met dezelfde naam die er sinds de 14e eeuw naartoe wordt gehouden. Dat deze plek zeer geliefd is bij wandelaars en bedevaarders verwondert ons niet. Op een hoogte van 149 meter geniet je hier van een adembenemend uitzicht over de 'Stad van de 5 Klokkentorens'.

Foto: © WBT - J. Jeanmart
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."