5 regio's van de Tunesische Sahara om absoluut te ontdekken

Veel toeristen kennen het noorden van Tunesië en zijn zonnige stranden, maar ook het zuiden van het land biedt net zoveel schatten en nodigt uit om te ontsnappen en adembenemende landschappen te ontdekken! Het bewijs met deze 5 regio's van de Tunesische Sahara. Tunesië is relatief klein van omvang, maar het is niettemin een land dat rijk is aan gevarieerde en fascinerende landschappen. Terwijl de 1.300 km lange kustlijn en de luxueuze badplaatsen synoniem staan ​​voor ontspanning en welzijn, nodigt het zuiden u uit voor een verandering van omgeving met zijn imposante bergen, zijn diepe kloven, zijn palmbossen zover het oog reikt en zijn bedwelmende woestijnen. Hier zijn 5 parels van het Tunesische Zuiden, echte juwelen van de woestijn die uw zintuigen en verbeelding zullen prikkelen en die wij u uitnodigen om van oost naar west te (her)ontdekken.

1. De Ksours rond Tataouine: forten van de nomaden

We beginnen onze reis nabij Tataouine, in het zuidoosten van Tunesië. Daar krijgt de woestijn een rotsachtig aanzien: de grote steenvlakte opent zich naar grandioze berglandschappen. Het is in deze omgeving gevormd door kliffen en rotsachtige toppen dat de verbazingwekkende architectuur van de ‘Ksour’ met raadselachtige namen als Ksar Haddada, Ksar Ouled Debbab en Ksar Ouled Soltane naar voren komt. Of versterkte collectieve graanschuren gebouwd door nomaden uit de Sahara. Deze ‘woestijnkastelen’ (ksour is het meervoud van ksar wat versterkte plaats betekent) werden ooit gebruikt om hun gewassen op te slaan in gestapelde compartimenten die ghorfas worden genoemd. De grootste Ksours hebben honderden ghorfa's en tot wel vier op elkaar gelegen verdiepingen!

2. De holbewoners van Matmata: maanhabitats

Als u van exotische bezoeken houdt, mag u de holbewonersgrotten van Matmata niet missen. Het voelt als een verlaten maanomgeving! Deze gapende kraters worden echter bewoond door de mensen van het Matmata-gebergte. Een Berbervolk dat gebruik maakte van de zachte rotsen van de regio om huizen te graven en zich ondergronds te vestigen. Genoeg om jezelf een oase van frisheid te bieden tijdens de hittegolven in de zomer... en een stad te creëren met een onnavolgbare architectuur. Niet voor niets zijn veel scènes uit de Star Wars-saga gefilmd in het zuiden van Tunesië, met name in Tataouine en… Matmata!

3. De Grand Erg Oriental: zee van zand zover het oog reikt

De Douz-regio, bekend als de toegangspoort tot de woestijn, biedt de zachtste toegang tot de woestijn. Daar liggen duinkoorden en sierlijke boeketten palmbomen die je zeker moet ontdekken! De Tunesische Sahara strekt zich uit over ruim 40.000 vierkante kilometer en maakt deel uit van de Grand Oriental Erg. Deze eindeloze uitgestrektheid van goudkleurig zand nodigt uit tot contemplatie in absolute stilte en tot ontsnapping te voet, op kamelen of in terreinwagens. Zonder de absolute must voor een buitengewone ervaring te vergeten: overnachten in een bivak, in het hart van de door het zand gebeeldhouwde duinen. Onvergetelijke herinneringen gegarandeerd! De emotie van de Saharaanse reis rond Douz ervaart u ook door de palmbossen en oases die in de regio te vinden zijn. Oases van rust die heerlijke schaduwrijke stops bieden in dadelpalmbossen. Opmerking voor de amateurs: het sap van de koningsboom van Tunesië dient ook als basis voor een gefermenteerde drank, lagmi.

4. Chott El-Jerid: kortstondige spiegel van de woestijn

Als u Douz in oostelijke richting verlaat richting Tozeur, steekt u een immense zoutvlakte over met wisselende reflecties: Chott El-Jerid. Deze eeuwenoude binnenzee, die nu grotendeels is opgedroogd, biedt een adembenemend landschap. Zo ver het oog reikt, vormt de grootste zoutvlakte van Afrika met zijn zoutkristallen een sprankelend oppervlak waar vreemde luchtspiegelingen worden gevormd. Verandering van omgeving gegarandeerd!

5. Oude steden Nefta en Tozeur: geometrische architectuur

Dicht bij de oostelijke Tunesische grens bieden de steden Nefta en Tozeur nog een ander spektakel. Steden die uit de woestijn tevoorschijn komen en genesteld zijn tegen immense palmbossen, vertonen karakteristieke traditionele architectuur. Aan de Nefta-kant zullen we bijvoorbeeld versteld staan ​​van de ontdekking van de talloze koepels die de aanwezigheid van heiligengraven signaleren. In de regio kunnen fans van de saga de avonturen van Star Wars ook opnieuw beleven op de authentieke filmlocatie van Mos Espa. In Tozeur zijn rond de oude stad paleizen, themaparken en musea tot bloei gekomen die u tijdens een wandeling kunt ontdekken. Terwijl u ook prachtige muren ontdekt die zijn opgebouwd uit kleine bakstenen die artistiek zijn gerangschikt, uitspringend en verzonken: diamanten, punthaken, palmbladeren of zeshoeken zijn allemaal geometrische decoraties die uw wandeling zullen begeleiden. Nog steeds in de regio Tozeur kunt u ook de beroemde bergoases van Chebik en van Tamerza ontdekken, net als de Canyon van Mides. Daar vinden we watervallen, canyons en palmbomen die zijn ingeworteld in de rotsen.

Copyrights foto's: Tunisia - SUD-CHENINI - matmata - GRAND ERG - chott-el-jerid

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek