De verborgen Michelinsterren van het Zwarte Woud

De meest zuidelijke deelstaat van onze oosterburen herbergt het Zwarte Woud, uitgestrekte bossen en ontelbare koekoeksklokken. Met een overdaad aan Michelinsterren blijkt Baden-Württemberg een hoogstaande gastronomie, uitstekende hotels en buitengewone wijnen te verbergen. Maak je klaar voor een gastronomische vierdaagse overgoten met wilde bossen, rijkgevulde borden en gemütliche sterrenhotels.

De unieke geografie van het zuidwesten van Duitsland zorgt niet alleen voor een prachtige natuur (inclusief die uitgestrekte wouden, waar het prima wandelen en fietsen is), maar ook voor een bijzonder aangenaam klimaat. Baden-Württemberg is bovendien het culinaire epicentrum van het land, want er werd een groot aantal restaurants met een of meerdere Michelinsterren bekroond. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze lovende vermeldingen in restaurantgids GaultMillau.

Daar wilden we natuurlijk meer over weten/van proeven, en dus verbleven we tijdens de reis in vier hotels die deel uitmaken van Best of SouthWest Germany, een vereniging van 5-sterren hotels met een erg fraaie ligging, heel wat geschiedenis en vooral: een keuken op Michelin-niveau.

Logeren in kasteelhotel Friedrichsruhe

We arriveren na iets meer dan een uur vliegen ‘s middags op de luchthaven van Stuttgart en tijdens de rit naar het noorden van Baden-Württemberg werpen we een eerste blik op het Zwarte Woud. Die is alvast veelbelovend. Kasteelhotel Friedrichsruhe ligt middenin de weelderige natuur en combineert in zijn statige gebouwen luxe met een rijke geschiedenis, met natuurlijk alle moderne comfort binnen handbereik. Naast een uitgebreide wellness-afdeling biedt het hotel zijn gasten ook golfarrangementen aan: op slechts 100 meter van het hotel bevindt zich een golfbaan met 27 holes inclusief een heuse golf-academie met lesgever Mark Mattheis, een van de beste profs in Duitsland. 

We zijn vroeg uit de veren waardoor we nog een bezoek aan de beroemde universiteitsstad Heidelberg kunnen meepikken. De pittoreske Altstadt aan de Neckar zou het decor van de ultieme romantische film kunnen zijn, maar ook het kasteel, de verschillende kerken en de oude brug zijn zeker de moeite waard. Via de Philosophenweg-route krijg je tenslotte een mooi beeld van de stad.

Het iets zuidelijker gelegen Karlsruhe is volgens de reisgids ook een aanrader, maar wij opteren toch -zoals we onszelf hadden beloofd- voor een flinke wandeling in de prachtige omgeving van Ettlingen, een dorpje dat aan de rand van het Zwarte Woud en vlakbij de Rijn ligt.

Hotel Erbprinz in Ettlingen

Het Erbprinz hotel heeft met zijn krakende houten vloeren en waardevol antiek duidelijk een glorieus verleden. Niet dat de tijd er is blijven stilstaan: de kamers en het restaurant werden vernieuwd en alle comfort is vanzelfsprekend aanwezig, waaronder een luxueuze spa met zwembad.

Het gastronomische restaurant werd voor het eerst in 1788 (!) vermeld, sleepte als eerste in Duitsland een Michelinster in de wacht en verschillende beroemde koks begonnen er hun carrière. Tegenwoordig is Ralph Knebel - die zelf schoolliep bij Alfred Friedrich in het legendarische restaurant Marcobrunn - er chef-kok van dienst terwijl zijn vrouw Jasmina als patissière letterlijk voor de kers op de taart zorgt.

In hun eigen wijnwinkel, de Erbprinz Weinkontor, kan je terecht voor een exquise selectie van wijnen uit Baden. Sommeliers Serge Schwentzel en Kevin Müller staan altijd paraat om je te helpen kiezen.

Brenners in Baden-Baden

Vandaag bezoeken we Baden-Baden. 's Werelds eerste kuuroord was eeuwenlang de jaarlijkse verzamelplaats van de aristocratie en andere groten der aarde: de Romeinse keizer Caracalla was de eerste beroemde bezoeker. Het was een bijzondere ervaring om in de thermen (die we natuurlijk moesten uitproberen) in de schaduw van pakweg Napoleon III, Brahms, koningin Victoria en Dostojevski een plonsje te nemen. Die laatste kwam er trouwens vooral om te gokken in het bijzonder fraaie Belle Epoque casino.

Brenners is hét Grand Hotel van Baden-Baden, en dat in een wereldberoemd kuuroord waar zowat elk hotel gelijkaardige aspiraties heeft. Het was dan ook een favoriet van de Duitse bondskanselier Kohl en de Franse president Mitterand, die er tijdens de val van de Berlijnse Muur herhaaldelijk samen zaten om informeel de banden tussen beide landen te versterken. En geen wonder: een betere plek voor een vriendschappelijk gesprek-in-stijl kan je je moeilijk inbeelden.

De chef-kok is Farid Fazel, die zich uitleeft in het vernieuwde restaurant Fritz & Felix. Voor Fazel haalde de Oostenrijker Paul Stradner twee Michelinsterren binnen voor het restaurant.

Naast het Brenners hotel, werd de Villa Stephanie geopend in het privépark, een volledig modern beauty en wellness-centrum waar in een exclusief kader ook preventieve medische behandelingen aangeboden worden.

Hotel Riva aan het meer van Konstanz of de Bodensee

Ons laatste hotel ligt pal aan de oever van de Bodensee en is gezegend met een even luxueus als indrukwekkend design. Een uitgebreide spa mag natuurlijk niet ontbreken, zwembad: check, en ook golfliefhebbers komen er uitgebreid aan hun trekken.

Chef Dirk Hoberg zwaait de culinaire plak in hun twee sterren gourmetrestaurant Ophelia en wil in eerste instantie "de mensen gelukkig maken". Wat ons betreft: opdracht volbracht. Nog even meegeven dat de capaciteit van het restaurant, een fraaie villa in art-nouveaustijl, bewust beperkt werd gehouden. Reserveren is dus geen slecht idee.

Dit hotel is ideaal voor zeilers. De Yacht Club van Konstanz bevindt zich namelijk aan de voordeur. Je kan er met je eigen vaartuig aanmeren, lessen nemen of een zeilboot huren.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Kasteelhotel Friedrichsrughe ligt middenin de weelderige natuur en combineert in zijn statige gebouwen luxe met een rijke geschiedenis, met natuurlijk alle moderne comfort binnen handbereik.

..."