Arboretum Trsteno panorama

De verborgen juweeltjes van Dubrovnik-Neretva: van kristalhelder water tot adembenemende uitzichten

De provincie Dubrovnik-Neretva, in het zuiden van Kroatië, is een stukje hemel op aarde. Velen kennen de adembenemende stad Dubrovnik met zijn indrukwekkende middeleeuwse stadsmuur. Weinigen weten dat de regio naast dat pareltje nog veel meer te bieden heeft.  Ontdek met ons het kleurrijke Cavtat, het adembenemende panorama van de Sokol Grad, het witte goud van Ston, een oase van rust in Trsteno en het kristalheldere water van Mljet.  

Het diepblauwe water naast de magistrale weg 

Onze eerste bestemming is het pittoreske Cavtat. We rijden vanaf de luchthaven langs de D8 oftewel ‘de magistrale weg’. Deze route, die van het noorden naar het zuiden van Kroatië loopt, ligt langs de Kroatische kust. Met aan de ene kant zicht op het diepblauwe water van de Adriatische zee en aan de andere kant het berglandschap met rotsen ben je al snel in vakantiesferen. 

Kleurrijk Cavtat en de heerlijke geur van sinaasappels

Cavtat, in de gemeente Konavle, is een prachtige stopplaats op weg naar Dubrovnik stad. Het kleine stadje ligt tussen twee baaien in en vormt met zijn kleurrijke bootjes en groen-blauw zeewater de perfecte vakantieplek. 

We wandelen rond in het stadje en genieten van de zeebries en de heerlijke geur van sinaasappels. ‘Die geur komt van de Pittosporum plant', vertelt onze gids Lucija. Aan de Sint-Niklaaskerk houden we halt. Het kerkje is misschien klein, toch rijst de klokkentoren boven de andere gebouwen uit. Vanaf de kerk heb je een prachtig uitzicht over de Adriatische zee.  Recht voor ons ligt de wandelboulevard die langs het strand en gezellige restaurantjes loopt. Net zoals zoveel steden in de buurt is Cavtat op een helling gebouwd. Vanaf de wandelboulevard passeer je voorbij kleine steegjes die met trappen omhoog leiden. Wij wandelen zo een steegje in en komen halverwege de trappen uit bij het museum ‘Vlaho Bukovac Huis’. 

Het leven en werk van Vlaho Bukovac

Een bezoek aan dat museum is een must als je in Cavtat bent. Bukovac is een van de belangrijkste Kroatische schilders van het einde van de 19de eeuw. Met zijn 19de-eeuwse interieur en muurschilderingen van een jonge Bukovac is het huis een absoluut pareltje. In het museum passeer je voorbij alle fases van het artistieke leven van de schilder. Van de realistische schilderijen aan het begin van zijn carrière tot de impressionistische portretten van latere leeftijd. 

Sokol Grad: fenomenaal uitzicht over de Konavle-vallei

Helemaal in het zuiden van Kroatië, op de grens met Bosnië-Herzegovina en Montenegro ligt het indrukwekkende middeleeuwse verdedigingsfort ‘Sokol Grad’. Het fort ligt boven op een rots: het is een hele klim om de top van de toren te bereiken. Eenmaal boven zijn we de klim snel vergeten. We zijn bijna alleen in het fort. Naast het wapperen van de Kroatische vlag, hoor je niets. De rij kanonnen en de binnenruimtes van het fort katapulteren ons naar de middeleeuwen. De wijdse Konavle-vallei en de donkergroene kleur van lange cipressen geven een prachtig kleurenpalet. 

Wijn proeven in het oudste huis van de regio

We dalen af naar de Konavle-vallei en sluiten onze dag af met een bezoek aan de wijnmakerij Miljas. Het zonnig klimaat in de regio en de nabijheid van de zee creëren gunstige omstandigheden voor wijngaarden. De populairste lokale druivensoort is de Plavac Mali. Het familiebedrijf Miljas bevindt zich in het oudste huis van de regio en heeft het tijdens de oorlog in de jaren negentig zwaar te verduren gehad. Momenteel wordt het gerund door de twee Miljas broers die met passie over hun druiven en wijnen vertellen. Wij worden hartelijk ontvangen en proeven de lekkerste wijnen in een familiale sfeer, tussen de wijnvaten uit inox en hout.

De parel van de Adriatische kust 

Nog onder de indruk van al het moois dat we te zien kregen in de gemeente Konavle, checken we in in het hotel Bellvue in de stad Dubrovnik. Het hotel heeft met zijn fenomenaal uitzicht op de Adriatische zee zijn naam niet gestolen. Met een wellness gedeelte, zwembad, privé strand, restaurant om u tegen te zeggen en de meest vriendelijke bediening, heeft het hotel alles om te ontspannen na een dagje sightseeing. 

Uitgerust en met een goedgevulde maag na het uitgebreide ontbijt, wandelen we de volgende dag naar de oude stad. Uit het niets zie je ineens de stadsmuur, die rond de oude stad van Dubrovnik loopt, voor je liggen. Je wordt er een beetje door overdonderd. Als je de oude stad binnenwandelt via de Pilepoort, begrijp je meteen waarom Dubrovnik de parel van de Adriatische kust wordt genoemd. 

Verdwalen in de straten van Dubrovnik

Wij beginnen onze verkenning in de door UNESCO beschermde oude stad in de hoofdstraat ‘Stradum’. We houden halt aan de Onofrio-fontein en weten even niet waar we eerst moeten kijken: de kalkstenen huizen met groene luiken en rode daken of de schattige straatlantaarns. Onze gids Ivone vertelt ons vol passie over het nog steeds werkende aquaduct dat de fontein van zuiver water voorziet. 'Kroatië is een van de top tien landen met het zuiverste water, en je kan het drinken. We geven nooit geld uit aan een flesje water. Hier in Kroatië hebben we een regel: geef je geld uit aan wijn, niet aan water.' De verlosserskerk, tegenover de fontein, werd in 1516 gebouwd om de stad te beschermen tegen aardbevingen. Tijdens de vernietigende aardbeving in 1667 verloor Dubrovnik de helft van zijn bevolking. Vele gebouwen werden verwoest, maar de verlosserkerk bleef overeind. Ook de granaataanval tijdens de oorlog van 1991 heeft de kerk overleefd. Nu nog zie je de inslaggaten in de muren.

Tijdens onze wandeling op de Stradum passeren we voorbij kleine steegjes, die aanzetten om in te verdwalen. We lopen in een van de zijstraatjes en worden bijna onmiddellijk verrast door de Servisch-orthodoxe kerk. Waar komt dat gebouw ineens vandaan? In de wirwar van straatjes kom je zo wel vaker op een pareltje uit. De Jezuïetentrappen met bovenaan de Sint Ignaciuskerk is een ander juweeltje dat ineens uit het niets opduikt. 

De middeleeuwse stadsmuur van Dubrovnik werd ooit gemaakt om de stad te verdedigen tegen indringers. Diep onder de indruk van de oude stad willen we de kans niet missen om die van bovenaf te zien. We besluiten om de twee kilometer lange wandeling op de stadsmuur te maken. Gebouwd op rotsen, biedt de muur niet enkel een fenomenaal uitzicht over de Adriatische zee maar ook op de historische binnenstad, de kleurrijke binnenhaven en het majestueuze Lawrence fort. 

Mengelmoes aan geuren en kleuren in het arboretum van Trsteno

Op slechts twintig minuten rijden van Dubrovnik ligt het arboretum van Trsteno. De adellijke familie Gucetic - Gozze legde aan het einde van de 15de eeuw een villa en tuinen aan op het domein. Het diende oorspronkelijk als de privétuin en het zomerverblijf van de familie. Nu staat het arboretum, met zijn prachtige flora, exotische planten en meer dan 300 verschillende bomen en struiken, vooral bekend als één van de oudste arboretums van Europa.

Het arboretum, dat gelegen is op een steile helling, is een oase van rust. De mengelmoes aan geuren en kleuren en het wondermooie uitzicht op de Adriatische zee geven je het gevoel alsof je in het paradijs terechtgekomen bent. In het midden van een prachtige groene omgeving kom je uit op de Neptunus fontein. De god van de zee wordt er afgebeeld naast andere mythologische figuren. We staan even stil en bestuderen de eindeloze ornamenten die zich aan de fontein bevinden. Met het geluid van het kabbelende water in ons oren wandelen we via het oude aquaduct naar de uitgang van het park. Onze reis zet zich verder via de magistrale weg naar het schilderachtige stadje Ston op het schiereiland Peljesac. 

Oesters van wereldklasse en de Chinese muur van Europa

Voordat we in Ston aankomen, passeren we de baai van Mali Ston. Het helderblauwe water ligt vol met touwen waaraan oesters bevestigd zijn. De oesters uit deze baai worden beschouwd als van de besten ter wereld. Iets verder valt ons oog op de lange muur die op de berg gebouwd werd. De middeleeuwse vestingmuur van 5,5 km lang vormt een verbinding tussen Mali Ston en Ston. Een wandeling op deze muur is een echte aanrader. Naast de zekerheid op wondermooie uitzichten, is deze verdedigingsmuur de langste van Europa. De trotse inwoners van Ston en Mali Ston noemen de muur dan ook wel eens ‘de Europese Chinese muur’. 

Het witte goud van Ston

Ston met zijn geplaveide straatjes en traditionele stenen huizen geeft ons onmiddelijk een welkom gevoel. Onze gids Sanja vertelt dat vele van deze prachtige huizen volledig vernield werden door een verwoestende aardbeving in september 1996. Gelukkig werd alles terug naar zijn originele staat opgebouwd. Vanaf het ‘Fort Kastio’ in Ston genieten we van een prachtig panorama op het pittoreske stadje met de vestigingsmuur op de achtergrond. 

Ston heeft nog een andere troef: de zoutpannen. Het zoutwinning terrein dateert al uit de Romeinse tijd. Het witte goud van Ston wordt gewonnen op een traditionele wijze via kanalen van zeewater naar de zoutpannen. Na een verdampingsproces verzamelen zoutwerkers de zoutkristallen, waarna het naar droogplaatsen wordt gebracht. Het resultaat is hoogwaardig, zuiver zeezout. Vooral tijdens de zomermaanden is een bezoek aan het terrein de moeite waard, dan kan je de zoutwerkers in actie zien. 

Mljet: een paradijs op aarde

In Prapratno, op slechts vijf kilometer van Ston, ligt een veerboot op ons te wachten. Die brengt ons naar een paradijs op aarde: Mljet. Het prachtige eiland in de Adriatische zee staat bekend om zijn ongerepte natuur en adembenemende landschappen. Wij bezoeken het beschermde nationale park. Onderweg geven we onze ogen de kost: wat een weelderige bossen en een prachtige kustlijn. Dat is ongetwijfeld het Walhalla voor wandel- en fietsliefhebbers! In het park wandelen we door een landschap met een ongekende variatie aan fauna en flora. Volgens onze gids vind je hier 640 verschillende soorten planten en dertig verschillende soorten orchideeën terug. Zo komen we uit aan het Veliko Jezero, een van de twee meren die tussen de heuvels van het eiland en de zee schuilt. Het kristalhelder water van het meer is een prachtig kleurenfestijn van turquoise met helderblauwe en groenachtig blauwe tinten. Aan de oever van het meer kan je een bootje nemen dat je naar een piepklein eilandje brengt. Er is enkel plaats voor een oud, benedictijns klooster dat dateert uit de twaalfde eeuw. 

Na het bezoek aan het nationaal park houden we nog even halt in een plaatselijk restaurant in het vissersdorpje Sobra. Het vissersbootje ligt aangemeerd, de visser rust uit aan een tafeltje van het restaurant. Trots toont de gastvrouw de buit van de dag en laat een heerlijke visschotel met mediteraanse smaken klaarmaken. Als afsluiter serveert ze een huisgemaakte likeur. 'Van het huis', zegt ze. 

Ontspannen en gecharmeerd door de Kroatische gastvrijheid nemen we de veerboot terug naar het vasteland. Nog een laatste keer rijden we op de magistrale weg. De zon begint te zakken, doet het water nog een keer extra schitteren en tovert dan de lucht om in de mooiste kleuren.  

Meer informatie vind je via de volgende links:

Croatia full of life

Dubrovnik-Neretva

Cavtat-Konavle 

Dubrovnik

Ston

Arboretum

Mljet

Copyright foto's: Ivana Pavlic, Ulrike Simons
 
Arboretum Trsteno panorama
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels