De schoonheid van Extremadura

Extremadura is een regio vol contrasten met waardevolle monumentale locaties en uitzonderlijke landschappen. De charme van de streek wordt extra benadrukt door de UNESCO Werelderfgoed locaties en pittoreske dorpen verborgen in de karakteristieke bosrijke weilanden. Het is ook een unieke setting om te genieten van de sterren en tal van planeten te spotten.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Natuurlijke zwembaden en betoverende sterrenhemel

De regio Extremadura biedt zoveel plekken om van de zomer te genieten met valleien, rivieren en stuwmeren om zich te verfrissen en te ontsnappen aan de hitte. Dit zijn de beste natuurgebieden om optimaal te profiteren en zich te laten inspireren door de schoonheid en helderheid van de sterrenhemel tijdens de avonden. De zuivere lucht, met amper wolken en goede toegankelijkheid, maakt van de regio de plek bij uitstek voor liefhebbers van astronomie.

De streek werd opgenomen in het Europese Stars4All project en gekroond met de Starlight certificaten. Het is een van de beste plekken van Spanje om volop te genieten van de sterrenhemel. Om de magie van de nacht tot leven te roepen zijn er sterrenkundige kijkpunten geïnstalleerd op diverse locaties. Dat zijn verlichte stenen die op vastgelegde tijdstippen een sterrenplan tonen dat in de steen is verwerkt.

Ook nachtwandelingen zijn populair. De routes brengen je langs historische plekken waarbij je midden in de natuur de grootsheid van onze aarde kan aanschouwen. Aangevuld met geluiden en aroma's krijg je een volledige zintuiglijke beleving van onze voorouders en hun leefwereld. De verschillende routes zijn: Fuentes de Leon, Masatrigo Hill, Dehesa van La Roca de la Sierra, Cijara, La Siberia, Alconchel en Logrosán.

La Vera is een van de meest bezochte delen van Extremadura, vooral in de zomer, dankzij de vele watergebieden. De natuurlijke zwembaden van Madrigal de la Vera zijn een van de hoogtepunten. Met de prachtige Romeinse brug biedt dit een ideale setting om tot rust te komen. 

Los Barruecos, in Malpartida de Cáceres, vind je een prachtige natuurlijke plek waar water de ster van de show is. Het is een beschermd natuurgebied met een zeer diverse flora en fauna, en een aantal ongelooflijke geologische formaties, met name de enorme granieten rotsen. Terwijl je de omgeving verkent, kom je sculpturen tegen zoals Wolf Vostell's “Viaje de Hormigón por la Alta Extremdura” (het betonnen pad door Alta Extremadura) en neolithische en megalithische archeologische overblijfselen. 

In La Chorrera de Hervá nabij het mooie dorpje Hervás, in het hart van de Ambroz-vallei, vind je een pad dat je naar een spectaculaire waterval van 30 meter hoog leidt. Het pad voert je door de schaduw van een dicht bos van eiken- en kastanjebomen, terwijl het geluid van de rivier de Ambroz je achtervolgt.

La Garganta de los Infiernos, gelegen in het hart van de Jerte-vallei, ten noorden van Cáceres, is een prachtige kloof, met watervallen en kleine natuurlijke zwembaden. Hier kun je zien hoe het water zich een weg door de rotsen heeft gebaand.

Video: Extremadura de mooiste

 

Pittoreske dorpjes

Extremadura heeft een aantal werkelijk schitterende steden zoals de UNESCO Werelderfgoed locaties Cáceres en Mérida, en ook Trujillo en Plasencia. Maar de minder bekende steden en dorpen zijn even zeer de moeite waard om al struinend te ontdekken. Laat je meevoeren door de gastvrije plaatselijke bevolking terwijl je geniet van de lokale gastronomie.

In het zuiden, in de provincie Badajoz, zijn er veel gemeenten met prachtige oude wijken die een bezoek waard zijn. Llerena, met zijn witgekalkte huizen en gebouwen die gotische, mudéjar- en barokke stijlen combineren, is daar een van. Niet ver daarvandaan, aan de voet van het Sierra de Castellar-gebergte, ligt Zafra, dat vanwege de prachtige architectuur “Sevilla la chica” (klein Sevilla) wordt genoemd. Op een van de twee pleinen, La Grande of La Chica, kun je heerlijk een terras kiezen en je smaakpapillen laten verwennen. 

Op 45 kilometer van Zafra zijn de barokke klokkentorens van Jerez de los Caballeros prachtig om te aanschouwen. Fregenal de la Sierra is een enorm Tempelierskasteel, dat zelfs een arena en een voedselmarkt heeft. Olivenza is een stadje waar je de mix van Spaanse en Portugese tradities en erfgoed kunt bewonderen.

Ten noorden van de provincie Cáceres vind je de regio's Sierra de Gata en Las Hurdes. De uitzonderlijke schoonheid van Las Hurdes biedt de meest spectaculaire landschappen, zoals het natuurreservaat Meandro Melero en de waterval Chorro de la Meancera. Ook de natuurlijke zwembaden zijn een van de vaste trekpleisters. Vervolgens kan je een van de kleine lokale dorpjes zoals Casar de Palomero, Ladrillar of Pinofranqueado bezoeken om de traditionele leisteenarchitectuur en het regionale handwerk te ontdekken. Of om er de zoete vleeswaren te proberen die zo typerend zijn voor Las Hurdes.

De Sierra de Gata is een andere regio waar veel te genieten valt. In de herfst staan enkele van de overheerlijke lokale gerechten bereid met champignons op het menu. Je kan er zelf op paddenstoelenjacht. Al struinend kom je landelijke juweeltjes zoals Robledillo de Gata of San Martín de Trevejo tegen. Ook de stad Villa de Coria ligt op ongeveer 50 kilometer afstand en charmeert met  monumenten zoals de kathedraal en de oude 14 meter hoge Romeinse muren.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Zomer

Cáceres

Mérida

Minder bekende steden en dorpen

Sterrenhemel

Copyright foto's: Spain.info, Turismo de Extremadura
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek