De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Nieuwe nachttrein rijdt van Brussel naar Berlijn'

Vanaf 25 mei 2023 lanceert European Sleeper een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Het Nieuwsblad schrijft dat de nieuwe nachttrein drie keer per week heen en weer zal rijden. Het Nederlands-Belgische spoorweginitiatief brengt zo de tweede nachttrein naar België.

 

De allereerste nachttrein bolt om 22u56 vanuit Berlijn richting Brussel-Zuid. De eerste rit vanuit België vertrekt op 26 mei vanuit Brussel-Zuid om 19u22 en arriveert de volgende ochtend- om 6u48 om exact te zijn – op het perron van Berlin Hauptbahnhof. Onderweg stopt de nachttrein ook in Roosendaal, Rotterdam, Den Haag HS, Amsterdam Centraal, Amersfoort, Deventer, Bad Bentheim en Hannover Hauptbahnhof. De nachttrein richting Berlijn beschikt over 10 rijtuigen boordevol zitplaatsen, de befaamde couchette (=ligplaatsen) en slaapplaatsen. Voor 109 euro slaap je jezelf een weg van Brussel naar Berlijn, als je er op 20 februari – wanneer de ticketverkoop start – snel bij bent tenminste.

Eén trein, veel avonturen

We konden al met de Nightjet naar Oostenrijk en Duitsland reizen, maar nu wordt het spoorwegnetwerk nog uitgebreid. Ook de komst van een nieuwe nachttrein tussen Brussel en Praag is bevestigd. En er gaan ook geruchten de ronde over een nachttrein naar de Franse skigebieden en Barcelona. Vanaf december 2023 zou deze treindienst richting Berlijn ook nog verlengd worden richting Dresden en de Tsjechische hoofdstad Praag. Bedoeling is ook om de treindienst op te schalen van drie ritten per week naar één dagelijkse trein. Dat geeft het internationale treinverkeer een extra duwtje in de rug. Na een korte afwezigheid van zo’n 20 jaar, lijkt de treindroom nu weer springlevend. Natuurlijk is er het bewustzijn van vele reizigers om hun ecologische voetafdruk te verlagen, maar ook gewoon de ervaring. De belevenis van zachtjes heen en weer te schudden en in te dommelen, terwijl het landschap aan je voorbij trekt. De nachttrein is er om even helemaal tot rust te komen. En onderweg een pitstop maken bij de steden die de nachttrein aandoet, lijkt ons ook nog een avontuur. En Berlijn zelf? Ooit was dit de locatie van een donker stukje Europese geschiedenis, nu vind je er musea, entertainment, horeca en nog veel meer.

 

 

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."