De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Koop een huis voor 1 euro op Sicilië'

Het Franse Geo schreef op 11 februari een artikel over Troina, het Siciliaanse dorp dat nieuwe inwoners lokt met huisprijzen die lager liggen dan de kost van een espresso. Het oude stadscentrum ziet z’n lokale bevolking al jaren de wijde wereld intrekken, ten koste van de dynamische sfeer en de lokale economie. De burgemeester van het karakteristieke dorpje is zo gebrand op nieuwe inwoners, dat het bestuur zelfs een deel van de renovatiekosten tot zo’n 25.000 euro op zich neemt. Want de tientallen huizen tussen de 40 en 150 vierkante meter zijn wel toe aan een grondige opknapbeurt. Alles om de vergane grandeur van de Normandische hoofdstad van weleer niet helemaal verloren te laten gaan.

Wonen in een huisje op het Balkon van Sicilië

Stel je voor: een ontbijtje in de stralende ochtendzon op je terras met zicht op de wereldberoemde Etna. Ik zou er wel aan wennen. Je hebt na één stap in je mogelijk nieuwe woonst wel een gezonde dosis verbeeldingskracht nodig. Droge vegetatie omhelst de kapotte ramen en muren waarvan de verf gewoon afbladdert. Dakpannen hebben last van de zwaartekracht en het balkon van het bruin getinte huisje lijdt onder de erosie. Maar het zogenaamde ‘Balkon van Sicilië’ oftewel de heuvel waarop je huisje gevestigd is, biedt wel een spectaculair panorama over de prachtige natuur en kleine naburige dorpjes. Bovendien is het hart van de stad met z’n gezellige piazza een levendige ontmoetingsplaats boordevol winkeltjes, bars en restaurants. En als je niet te veel zweetdruppels wil verspillen aan de renovatiewerken, koop je gewoon een moderner, felgekleurd huis van zo’n 5000 à 10.000 euro. Flirt je al langer met de gedachte om een huis onder de zon te kopen? Da is dit misschien wel je kans! Wacht vooral niet te lang, want verschillende inwoners uit Zwitserland, Frankrijk en Spanje dromen alvast van hun Dolce Vita. Zo, mijn werk als eendaagse vastgoedmakelaar zit erop.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek