De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Het Zwitserse Bern opent nieuwe 300 kilometer lange wandelroute'

Het rijke natuurlijke erfgoed is een sterke toeristische troef van Zwitserland, die nog niet helemaal ontplooid is. Daarom opent het land - in het hart van Europa - een gloednieuwe wandelroute ViaBerne die maar liefst 300 kilometer telt. Dat schrijft Knack Weekend op 27 mei 2022.

Het relatief kleine grondgebied kent een zeer gevarieerd landschap: er zijn karaktervolle stadjes, bergen met adembenemende landschappen, een netwerk van rivieren, pittoreske meren en riviertjes én een rijk mozaïek van groen. De gloednieuwe wandelroute doorkruist dit geologische theater vanaf de zomer. De onvergetelijke vergezichten op de bergen Eiger, Mönch en Jungfrau, veroveren je hart en maken je nederig tegelijk. Wandelschoenen aan en gaan!

Onderweg speelt de natuur zich af in breedbeeld

De ViaBerne in het kanton Bern omringt zich met de weilanden van de Jura, moerasgebieden, wilde dalen en smalle kloven, alpenweiden en middeleeuwse steden. Terwijl het fonkelende water door het landschap meandert in kronkelende bochten, zet jij voet voor voet op de Leading Quality Trail. Achter deze prestigieuze benoeming schuilen een aantal criteria. Enkele van de eisen voor deze toonaangevende wandelpaden zijn: onverharde wegen van minstens 50 kilometer lang die zo weinig mogelijk langs drukke banen lopen en voldoende bewegwijzerd zijn. De ViaBerne werd verdeeld in 20 etappen van telkens ongeveer 15 kilometer. Het maakt niet uit van welke kant je de gloednieuwe wandelroute nadert, het is altijd indrukwekkend. Er zijn dus genoeg plekken om even stil te staan en te genieten van het bijzonder idyllisch tafereel waar je doorheen wandelt. Wil je op voorhand toch wat plannen? Surf dan naar de website van de ViaBerne voor een handig overzicht van alle hotels, pensions en andere overnachtingsmogelijkheden voor onderweg. De website herbergt ook informatie over praktische zaken zoals het overbrengen van je bagage. Beleef de ViaBerne: een adembenemende route als geen ander, met een sfeer die je niet gauw weer loslaat.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek