De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: '7 nieuwe Europese UNESCO-werelderfgoedsites voor op je bucketlist'

Eind juli voegde UNESCO 24 nieuwe locaties toe aan hun beroemde Werelderfgoedlijst tijdens de 46ste bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité. Op 5 augustus publiceerde National Geographic een artikel waarin ze zeven verborgen juweeltjes van UNESCO-werelderfgoedsites in Europa tippen.

Met de erkenning van alweer 24 nieuwe locaties, waaronder 19 culturele, 4 natuurlijke en 1 gemengde site, komt het totale aantal werelderfgoedsites op 1.223, verspreid over 168 landen en staten. Zoals gewoonlijk weerspiegelen de nieuwe sites een diversiteit aan erfgoed, variërend van natuurlijke wonderen zoals het Lençóis Maranhenses National Park in Brazilië, bekend om zijn unieke zandduinensysteem, tot culturele bezienswaardigheden of monumenten zoals het Beijing Central Axis in China, dat een ideaal stadsontwerp demonstreert. Maar je hoeft helemaal niet naar de andere kant van de wereldbol te reizen om je te laten overrompelen door het nieuwe natuur- en cultuurschoon, want ook in Europa lukt dat perfect!

Een nieuwe brok indrukwekkende cultuur- en natuursites

Trek je sandalen strak want in Italië wandel je nog over intacte delen van de Via Appia. De 'koningin der wegen' verbond Rome met Zuid-Italië en biedt een reis terug in de Romeinse tijd. Daarnaast is het Schwerin Residence Ensemble in Duitsland, met zijn vijftiende-eeuwse kasteel en neoklassieke gebouwen, een must. In het monumentale Ensemble Târgu Jiu kijk je stil en onder de indruk om je heen. Dit monument werd immers opgericht ter ere van de slachtoffers van de strijd bij de Jiu-rivier tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een ander architectonisch hoogtepunt? De Dacische Limes in Roemenië markeert de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk, met overblijfselen van wachttorens en forten. Neem ook het uitzicht over de Flow country in Schotland in je op: dat is tweehonderdduizend hectare aan diepe veengronden, moeraspoelen en oude planten inclusief één van de grootste koolstofopslagplaatsen ter wereld. Verder voegt National Geographic ook nog de grootste grot van Bosnië en Herzegovina en de Moravische kerknederzettingen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk toe aan hun Europees lijstje.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek