De andere kant van Den Haag

Den Haag staat bij het grote publiek bekend dankzij drie bijzondere highlights: Het Mauritshuis met schilderkunst uit de barokperiode, het museum Voorlinden met hedendaagse kunst en Het Binnenhof, epicentrum van de Nederlandse politiek. We zoeken de andere kant van de stad op, waar we minder bekende, maar bijzonder interessante plekken leren kennen en een grote verscheidenheid aan Hagenaren of Hagenezen ontmoeten.

Hagenaar of Hagenees: de eeuwige discussie 

Over het begrip Hagenaar en Hagenees bestaat nogal wat verwarring: een inwoner van Den Haag wordt het één óf het ander genoemd. Volgens sommigen zou een Hagenees een inwoner zijn die al decennialang in Den Haag woont en er met name geboren en getogen is. Een Hagenaar is een recente inwijkeling die minder vaste roots heeft. Anderen beweren dat het veel eenvoudiger is: een Hagenees betekent iemand uit de werkende populaire klasse en een Hagenaar is een burger die tot de hogere sociale klasse behoort. 

Deze opsplitsing tussen de sociale klassen vind je in Den Haag wel degelijk terug: enerzijds is de stad het politiek kloppend hart van Nederland en zijn er tal van internationale instellingen gehuisvest, waaronder het Europees Hof van Justitie. Anderzijds kent Den Haag ook populaire wijken zoals de Schilderswijk en het Transvaalkwartier in de buurt van het centraal station, waar je een hele grote variëteit aan nationaliteiten kan vinden: stamboom Nederlanders, maar ook nieuwe Nederlanders. 

Het centrum van Nederland

Wie Den Haag bezoekt, kan niet om het centrum van de stad heen waar op een zeer beperkte oppervlakte de instellingen van politiek Nederland bij elkaar zijn gebracht in wat men het Binnenhof heet. Het Binnenhof bestaat uit een reeks gebouwen met daar rond de Hofvijver, de plek waar Den Haag is ontstaan. Ooit bevond zich hier een duinmeertje grenzend aan het kasteel van de Hollandse Graaf. Vandaag staat het Binnenhof bekend als het politieke en bestuurlijke centrum van Nederland, vergelijkbaar met de Europese Wijk in Brussel, waar zowel de twee kamers als het bureel van de minister president zich bevinden. 

We stappen langs de Hofvijver naar de doorgangspoort die de inkom van het Binnenhof markeert. Voorbij die poort word je vandaag overspoeld door een grote reeks werken. De renovatie van het Binnenhof ging vorig jaar van start en zal pas rond 2028 volledig voltooid worden. Het is een grootschalige operatie met een doortastende aanpak die ervoor moet zorgen dat alle gebouwen afgestemd worden op de nieuwe moderne tijd. We worden er op gewezen dat het gaat om een omvangrijke renovatie, geen restauratie: er worden geen verbeteringen doorgevoerd, maar alles wordt wel in een perfecte staat gebracht om nog jaren mee te kunnen. Het Binnenhof groeit al jaren gestaag aan: in het complex van historische gebouwen zijn tal van politieke activiteiten opgenomen en worden gradueel meer en meer ambtenaren tewerkgesteld. 

Omdat een bezoek aan het Binnenhof vandaag niet mogelijk is, werd aan de andere kant van de Hofvijver een bezoekerscentrum geopend waar iedereen vrij kan binnenlopen om onder meer de voortgang van de werken te zien. Een bezoek met gids geeft een blik achter de schermen van de renovatie en onthult de geheimen rond de werking van parlementair Nederland.

Stadswandeling door authentieke straatjes

We verlaten het Binnenhof en struinen door de winkelgalerij De Passage, een overdekte galerij zoals deze ook in Brussel en Parijs bestaat. De Passage is heel netjes, zoals het Nederlanders past, gerestaureerd. Een aantal mooie stijlen uit de voorbije 200 jaar bouwcultuur passeren hier de revue. Zeker in de winterperiode is het met de gezellige verlichting een genot om hierdoor te wandelen. 

Voorbij de passage belanden we in een aantal nauwe straatjes met daarin kleine winkeltjes vol authentieke producten, sommige vintage, sommige erg duur. Je vindt er curiositeiten, van winkels vol bolhoeden tot specialiteitszaken voor wereldkaarten. We monden uit in Noordeinde, het werkpaleis van de Koninklijke Familie. Het paleis is enkel toegankelijk voor publiek wanneer de Koninklijke Familie met vakantie gaat, maar is ook van buitenaf een streling voor het oog. 

ilocal World Food Tour, op stap in de Schilderswijk

Na de wandeling door de kleine winkelstraatjes volgt nog een wandeling van een heel ander kaliber. We volgen de ilocal World Food Tour die ons door de volkse Schilderswijk loodst en ons laat kennismaken met tal van exotische winkels en restaurantjes. De inwoners zijn er gedreven om de toeristen kennis te laten maken met de verschillende culturen in de wijk en doen er op een positieve manier aan imago-opbouw. 

Voor aanvang van de wandeling ontmoeten we Itai van de stichting BBIS (Bevordering Beeldvorming Internationale Samenleving). Hij is de initiatiefnemer van de bewonerstours. Naast Itai zit onze gids Ali. Ali is een man met een missie, hij zet zich al jaren in voor zijn wijk en spreekt dan ook vol trots over de buurt waar hij woont en de multiculturaliteit die hier leeft: “In onze wijk wonen 116 verschillende nationaliteiten, de grootste groep is inmiddels Nederlander geworden, maar velen onder ons hebben buitenlandse roots. Zo leven hier bijvoorbeeld veel gezinnen van Turkse of Marokkaanse afkomst.”  

Het bekendste stukje van de Schilderswijk is een oude Joodse buurt. Een paar rijen arbeiderswoningen werden hier mooi hersteld en geven een goed beeld van hoe het leven er 100 jaar geleden uitzag. We maken een stop bij Deli Argana, een Marokkaanse kruidenwinkel waar we specerijen en etenswaren kunnen kopen en testen, waaronder de Marokkaanse olijfolie of beroemde arganolie. We stomen door naar restaurant De Gouden Lunch, waar we getrakteerd worden op een smoothie met meer dan 10 soorten vruchten, geserveerd in een immens glas. De eigenaar stelt vol trots deze cocktailcreatie, genaamd Zaza, voor. Deze smaakvolle vruchtendrank is een gouden lunch op zich. 

We eindigen onze tocht aan het Paard van Schillenboer, een kunstwerk van de hand van Axel en Helena van der Kraan, dat de vervlogen tijd en de vele huizen, winkels en schillenboeren die moesten plaatsmaken voor meer moderniteit, symboliseert. 

Pleiade van ontspanning en gastronomie

Den Haag biedt ook een uitgebreid horeca-aanbod. We wandelen het vijfsterrenhotel Grand Hotel Des Indes binnen om er een koffie te drinken. In dit majestueuze hotel aan de Lange Voorhout waar geregeld hoog politiek bezoek en belangrijke business mensen over de vloer komen, genieten we van de unieke sfeer uit begin vorige eeuw. 

De multiculturaliteit die in de stad heerst wordt doorgetrokken op gastronomisch vlak. Zo kan je in Full Moon City, een traditioneel Chinees restaurant genieten van een verfijnde kantonese keuken met uitzicht over de skyline van Den Haag of verwen in de haven van Scheveningen je smaakpapillen tijdens een lunch in wine- en seafoodbar Areia, waar een spannende mix van de Mediterraanse en Zuid-Amerikaanse keuken op het menu staat. 

In het hart van de stad kan je onder meer terecht bij Cottontree, een moderne stadsbistro, waar chef Dimitri voor een betaalbare prijs een heerlijk 3-gangenmenu op tafel tovert. Bij BIT schuif je aan tafel voor een Ierse Angus Beef en de beste Rib Roasts, terwijl je in de sfeervolle Jamey Benett kitchen & bar kan genieten van een gevarieerde kaart vol verrassende lunch- en dineropties.

We trekken dieper de stad in en komen op een heel andere plek uit, bij de plaatselijke brouwerij Kompaan. Er worden ons 6 lokale biertjes voorgeschoteld, met de prijswinnende ‘Handlanger’, een straf IPA bier met kruidige afdronk, als hoogtepunt. 

Na deze bierproeverij is het tijd voor wat totaal anders. We stappen aan boord van een binnenvaartschip van de Willemsvaart. Rederij Willemsvaart biedt unieke boottochten aan, waaronder een vaart naar Delft, maar wij blijven in de oude binnenstad en genieten van de bijzondere anekdotes over de stad waar schipper Chris ons tijdens de rondvaart mee entertaint. 

De route Den Haag-Scheveningen

Onlosmakelijk met Den Haag verbonden is de badplaats Scheveningen. Dat kustdorp is geen aparte gemeente, maar maakt deel uit van de stad Den Haag. Een bezoek aan het strand van Scheveningen is op zich een fantastische ervaring, maar ook de tocht per fiets vanuit Den Haag naar het centrum van Scheveningen is een belevenis op zich. 

We vertrekken vanuit de Zeestraat, niet toevallig de straat die naar de zee leidt, en komen voorbij het Vredespaleis. Het Vredespaleis is het paleis dat de status van Den Haag als internationaal centrum van de vrede moet uitdragen. Tal van landen hebben schenkingen gedaan om het paleis in te richten, waar vandaag die pronkstukken deel uitmaken van het weelderige decor. 

We fietsen verder naar het Malieveld, een enorm groen grasveld waar veel evenementen plaatsvinden en komen voorbij het Haagse bos tot we Huis ten Bosch, het woonpaleis van de Koninklijke Familie, bereiken. Zo gaat het verder langs de Japanse tuinen van Clingendael, langs het museum Voorlinden en tenslotte het waterwinningsgebied Meijendel, een prachtig fietsgebied met een gezellig pannenkoekenhuis, waar bos en zand bij elkaar komen. 

De musea van Scheveningen

In het centrum van Scheveningen zijn twee meer dan interessante musea gehuisvest. In het vermaarde Kunstmuseum werd de grootste collectie werken van schilder Mondriaan ter wereld ondergebracht. Zijn laatste werk, Victory Boogie Woogie, wordt hier prominent tentoongesteld. Ook andere leden uit De Stijl, waaronder Rietveld, zijn vertegenwoordigd. Een unieke collectie Delftsblauw porselein naast oorspronkelijk Chinees porselein, wat een inspiratie vormde voor Nederlandse artiesten, toont het vakmanschap van de Delftse én de Chinese bewerkers aan. Naast de frappante permanente collectie, vinden er in het Kunstmuseum ook bijzondere tijdelijke tentoonstellingen plaats, zo wordt er in 2024 een tentoonstelling over Dior georganiseerd. 

In het centrum van Scheveningen dorp bezoeken we het kleinere museum Mu.ZEE dat het verhaal brengt van visserij en zee. Historisch werd dit museum opgericht om vissersattributen en -elementen tentoon te stellen aan een breder publiek. Visserskleding en materiaal van 100 tot 200 jaar geleden tonen het vissersleven van toen. Daarnaast ontdekken we er een grote verzameling onderwaterdieren. Vandaag gaat Mu.ZEE veel verder: tijdelijke tentoonstellingen, waaronder de recente tentoonstelling over de ontwikkeling van het surfen in Scheveningen, passeren de revue. In april 2024 zal de rondreizende tentoonstelling van fotograaf Jimmy Nelson er zijn intrek nemen. Hij doorkruiste Nederland om inwoners te fotograferen in oorspronkelijke kledingdracht. Zo komen onder meer vissersvrouwen uit Scheveningen aan bod, maar ook traditionele klederdracht uit Urk en Groningen maken deel uit van deze inspirerende tentoonstelling.

Meer info vind je via onderstaande links:

Het Mauritshuis

Voorlinden

Het Binnenhof

De Schilderswijk

iLocalWorld Food Tour

Grand Hotel Des Indes

Kompaan

Willemsvaart

Scheveningen

Kunstmuseum

Mu.ZEE

Copyrights foto's: The Hague & Partners, Myriam Dijck
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek