'Bordeaux Fête le Vin 2023': heerlijk degusteren en zich amuseren

Van verfrissende droge wijnen, aromatische zoete witte wijnen, fruitige rode wijnen tot knapperige rosés en sprankelende crémants. De moderne Bordeauxwijnen bieden een ruime keuze voor elke smaak en elk budget. Het festival ‘Bordeaux Fête le Vin’ is de ideale gelegenheid om de diversiteit te ontdekken van deze wijnen, die elk moment naar een hoger niveau weten te tillen.

‘Bordeaux Fête le Vin’ is van 22 tot 25 juni 2023 opnieuw te vinden langs de kaden van de Garonne. Wat je allemaal mag verwachten tijden het festival bij uitstek voor wijntoerisme? Een wijnroute langs de Garonne in het historisch centrum van Bordeaux, 1200 wijnboeren en-verkopers die met trots hun wijnen en knowhow voorstellen, concerten met wijndegustatie maar ook tal van shows en kunsttentoonstellingen!

Het festival is ook een uitstekende gelegenheid om de wijngaarden te ontdekken. De toeristische diensten en de wijndomeinen zullen tijdens het festival wandelingen en bezoeken aan de wijngaarden en wijnkastelen aanbieden.

Schepen en wijn

In de geschiedenis van Bordeaux lijken wijn en haven altijd al min of meer hetzelfde lot te zijn beschoren. Samen ontwikkelden ze zich tot het hoogste niveau van de zeehandel en droegen ze bij aan de reputatie van de stad. Dit wijnfestival zou dan ook niet kunnen plaatsvinden zonder prachtige, grote zeilschepen. Zo zullen Le Belem, El Galeon, Santa Maria Manuela, Belle Étoile, André Yvette en Pen Duicks ook dit jaar van de partij zijn. Sommige van deze zeilschepen zullen toegankelijk zijn voor bezoekers.

Gastronomie en wijn

Voor een heerlijke pauze tussen twee wijndegustaties door nemen gepassioneerde (ambachtelijke) producenten lekkernijen uit alle uithoeken van de regio Nouvelle-Aquitaine mee om de lokale keuken en producten in de schijnwerpers te plaatsen. Je kan er proeven van de beste streekproducten, zoals Bayonneham, oesters uit Cap Ferret en Arcachon, ganzenlever uit de Périgord en aardbeien uit Lot-et-Garonne.

Tijdens het festival kan je van deze lokale lekkernijen proeven bij de foodtrucks en bodega’s in de verschillende dorpen, maar ook al vanaf 15 juni in de restaurants van de stad Bordeaux.

Muziek en wijn

Langs de kaden zal de uitstekende combinatie van wijn en muziek luider klinken dan ooit. ‘s Avonds tussen 18.00 en 23.00 uur worden op drie podia twaalf liveconcerten en vier dj-sets gegeven met een eclectisch programma van soul, hiphop, urban sounds, jazz, enzovoort. Zo wordt de ecologische hotspot Darwin in een vroegere kazerne omgetoverd tot een podium voor een magische show waarin klassieke muziek en biologische wijnproeverij worden gecombineerd. Ook buiten de stad zullen enkele muzikale pareltjes te horen zijn tijdens intieme degustaties in openlucht.

Praktische info

De toegang tot ‘Bordeaux Fête le Vin’ is gratis. Om wijnen te proeven, heb je een degustatiepasje nodig. Degustatiepasjes zijn verkrijgbaar voor 22 euro via deze link

 

Foto: © M. Anglada CIVB
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."