Bierfietsroutes of dineren tussen de lammetjes: puur genieten van ‘De Grote Goesting’ in de Westhoek

In de Westhoek kan je het hele jaar lang genieten van ‘De Grote Goesting’, een reeks van smakelijke evenementen en activiteiten. Drink er eentje op Tournée Trappiste, volg smaakroutes per fiets of nodig een chef uit in je vakantiehuis. “Het is fantastisch wanneer lekker eten en drinken de hoofdrol kan spelen”, vertelt Valérie Heyman, regiomanager van Toerisme Westhoek. 

Dineren op uitzonderlijke locaties

Altijd al eens willen dineren tussen de wijngaarden, de hyacinten of zelfs tussen de lammetjes op een boerderij? In de Westhoek kan het. Zes diners insolites pronken op de evenementenkalender van ‘De Grote Goesting’. Chefs zoals Bert Recour (Pegasus), Jürgen Crombez (De Lissewal), Florent Ladeyn (Auberge du Vert Mont) en Michael en Franky Vanderhaeghe (Saint Nicolas) brengen een bezoek aan de Westhoek om er op unieke plaatsen te koken. “Een top chef zien koken tussen de lammetjes, dat gebeurt niet iedere dag”, vertelt Valérie. In de maanden april tot en met augustus kan je in de Westhoek terecht voor uitgebreide sterrendiners tot familievriendelijke maaltijden en hapjes. Zo zal je bijvoorbeeld kunnen genieten van een iets eenvoudiger diner rond de vijver, maar ook van een wat duurder en uitgebreider diner op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. Er zijn diners van iedere prijsklasse, maar allemaal zijn ze uniek. 

Tournée Trappiste

Bierliefhebbers mogen zich gelukkig prijzen. Tijdens een verblijf in de Westhoek kan je heel wat bieren proeven. De regio staat bekend om haar geweldige brouwerijen. De trappist van Westvleteren wordt beschouwd als één van de beste bieren ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat bierdegustaties centraal staan in het themajaar ‘De Grote Goesting’. Op 11 en 12 juni vindt het bierfestival ‘Tournée Trappiste’ plaats in Oostvleteren. “We verwelkomen elf trappistenbrouwerijen van over de hele wereld”, vertelt Valérie. “Je kan hier dan alle trappistenbieren proeven in combinatie met trappistenkazen.” 

Weekend van het Volkscafé

Na vier jaar staat Toerisme Westhoek opnieuw te popelen om het Weekend van het Volkscafé te organiseren. Maar liefst tachtig volkscafés in de Vlaamse en Franse Westhoek openen hun deuren gedurende het weekend van 18 en 19 juni. “Er is een heel programma uitgestippeld waarbij je van het ene naar het andere caféetje kan trekken”, laat Valérie weten. Er staan optredens van muzikanten, proeverijen en speelse activiteiten op de planning: "Volksspelen zoals de pudebak, het hamertjesspel of een straatbolling." 

Chef of sommelier in je vakantiehuis 

Sinds dit jaar kan je in de Westhoek een kok of sommelier boeken tijdens je verblijf. “De Westhoek is gekend voor zijn grote vakantiewoningen. Het is heel fijn om tijdens je vakantiedagen hier een paar uur gebruik te kunnen maken van een geweldige kok of sommelier”, vertelt Valérie. Het nieuwe concept start in het Zuiden van de regio. 

Smaakroutes

Maar ook de iets actievere lekkerbekken kunnen zich zonder zorgen naar de Westhoek begeven. Er zijn dit jaar negen nieuwe smaakroutes die je kan afleggen op het fietsnetwerk Westhoek. Dat zijn fietsroutes tussen de 33 en 55 kilometer lang, afhankelijk van wat de fietser verkiest. “Iedere route belicht een ander smakelijk accent uit de regio”, laat Valérie weten. Zo kan je kiezen voor bier- en wijnfietsroutes waarbij je brouwerijen, biercafés, hopvelden en wijngaarden bezoekt. Verder zijn er ook andere culinaire fietsroutes zoals de Hoeveroute rond Veurne, waarbij je geniet van een picknick op een kaasboerderij. 

Meer zin in een boottochtje? De actieve genieter kan zich in de Westhoek ook uitleven tijdens een culinaire boottocht: een fantastische kans om de Ijzervallei te verkennen.

Copyrights: Westtoer
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek