Bien vivre in Maastricht

‘Sjiek keukske’, zegt de mevrouw naast ons tegen haar overbuur. Ze neemt een tweede hapje en knikt goedkeurend. Op het terras van Café Zuid genieten we van de zon en het fraaie uitzicht op de Maas. Om ons heen gonst zangerig Maastrichts dialect. Dat geeft meteen een vakantiegevoel. Het woord ‘sjiek’ valt hier vaak. Smaakvol, met zwier, elegant, zo verklaart de Diksjenaer van ’t Mestreechs het woord. En ongetwijfeld een verbastering van het Franse woord chique. De Franse invloeden van de overheersers van weleer zijn er vandaag nog steeds. Meer nog: de Maastrichters gaan er prat op dat hun stad de ‘meest buitenlandse stad van Nederland’ is. Met naast de Franse zwier ook de Limburgse gastvrijheid en veel aandacht voor het goede leven.

Maastrichtse wijn voor Mitterand

Maastricht heeft zijn eigen wijnen. Niet zo bekend, maar van verrassend goede kwaliteit. Precies op de plaats waar Zonnekoning Lodewijk XIV stond bij de belegering van Maastricht in 1673, staat nu De Apostelhoeve. Dat is de bekendste wijnboerderij van Nederland. De wijngaarden zijn prachtig gelegen op de zuidelijke hellingen van het Jekerdal aan de rand van de stad. In de verte zien we de karakteristieke torens van de Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk oprijzen boven de stad. De late Middeleeuwen waren de hoogdagen van de Maastrichtse wijnbouw. Later vernietigde Napoleon de wijngaarden: hij vond dat wijn alleen in Frankrijk mocht gemaakt worden.
In 1970 startte de familie Hulst opnieuw met wijnbouw op De Apostelhoeve. We proeven de Riesling: die kan makkelijk mee in het rijtje van de beste Duitse of Luxemburgse soortgenoten. Een topmoment in de geschiedenis van De Apostelhoeve was ongetwijfeld de Eurotop die in 1991-1992 in Maastricht doorgang vond. Tijdens die top werd de Riesling van De Apostelhoeve geschonken. De toenmalige Nederlandse minister-president Ruud Lubbers beloofde de Franse president Mitterand diens leeftijd in flessen van De Apostelhoeve wanneer het topoverleg zou slagen. En in 1992 was het zover: met het verdrag van Maastricht werd de Europese Unie opgericht en de basis gelegd voor de Economische en Monetaire Unie en de Euro-munt.

Fondé en 1982

In Maastricht is Café Sjiek een begrip: een gezellig eetcafé met de culinaire kwaliteit van een goed restaurant. Bij mooi weer kan je ook aan de overkant van de straat zitten op een terrasje in het historische stadspark. Het huis werd gesticht in 1982 – ‘fondé’ staat er op de website – en vormt een vast onderdeel van vele uitstapjes naar de stad. Het is er altijd gezellig druk, en reserveren is niet mogelijk. Soms moet je wel een uur wachten… maar voor je het weet ben je in gesprek met je buur die uit Sint-Truiden komt, of je overbuurvrouw uit Noord-Brabant. Het meest luidruchtig zijn wel de plaatselijke Maastrichter ‘habitués’… De kaart presenteert gerechten uit de regio, zoals zuurvlees, bloedworst of een schotel met zuurkool. Voor stamgasten vormen de tournedos Verjans, de salade Olivier en de pasta Arabica geen geheim.

Hoge Brug tussen oud en nieuw

We lopen vanuit Café Sjiek naar het Vrijthof: een prachtig open plein, waar André Rieu regelmatig zijn zonovergoten weelderige concerten geeft. Het plein is niet het enige grote stadsplein. Iets verderop komen we opnieuw op een groot plein uit: de Markt van Maastricht met centraal het stadhuis. Via de Maasboulevard langs de oevers van de Maas zakken we vervolgens af naar de Hoge Brug: een loop- en fietsbrug over de rivier vanuit het oude centrum naar de nieuwere wijk Céramique aan de overkant. Daar kom je op Plein 1992: moderne architectuur die herinnert aan het Verdrag. De buurt is het domein van creatieven en studenten: je vindt hier het Bonnefantenmuseum, het Centre Céramique met de stadsbibliotheek en een rits tentoonstellingen en collecties. Voor studenten is de brug een zegen: aan de overkant in het oude centrum net achter het riviertje de Jeker liggen de Maastricht University en de Toneelacademie. Nog wat verderop aan het moderne Herdenkingsplein studeert men aan de Academy of Architecture.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."