The best of both worlds in Schotland: Edinburgh en de Highlands

Voor het eerst naar Schotland, dan organiseer je een trip met de ‘best of both worlds’. Dus starten we onze tocht in het oosten in Edinburgh, en rijden we van daaruit links door het Loch Lomond & The Trossachs National Park naar het begin van de Highlands aan de westkust tot Crinan, Argyll.

See you in Edinburgh, Harry

Er zijn weinig steden die zo in de belangstelling staan als Edinburgh. De hoofdstad van Schotland biedt voor elk wat wils, zonder te verzinken in namaak ‘tourist traps’. De sfeer van voorbije eeuwen hangt in de binnenstad. Je ziet statige donkere huizen, winkels en kerken. Harry Potter werd hier geboren: schrijfster J.K. Rowling schreef haar boeken ondermeer in café ‘The Elephant House’ aan de George IV Bridge. JK zit er tegenwoordig niet meer te schrijven, maar haar stempel zorgt er wel voor continue drukte. Selfies hier en selfies daar, al liggen er op elke tafel flyers ‘This is 1995, talk to each other’. De inrichting van het café lijkt de hype te hebben weerstaan: een amalgaam van ongemakkelijke tafels en stoelen van divers pluimage. De bediening werd wel gestroomlijnd: bezoekers, drank en eten laveren door de zaak volgens een onuitgesproken lopende band syteem.

Kilts op de Royal Mile

Van George IV Bridge is het exact 100 meter – of 0,06 miles -  naar de Royal Mile, het hart van Edinburgh. Dat is een verkeersvrije zone, populair bij toeristen én locals. De Mile heeft haar naam niet gestolen: vroeger pendelden de royals hier heen en weer van Edinburgh Castle naar het Palace of Holyroodhouse. Dat is de officiële residentie van de Britse Queen als ze in Schotland verblijft. In deze buurt vind je koffiehuizen, whisky stores, en … kiltwinkels. In Edinburgh kan je er niet naast kijken: niet alleen portiers of doedelzakspelers, maar ook winkelpersoneel of gewone mannen in de straat dragen ze.

Vrolijke Victoria Street

Een van de leukste straatjes van Edinburgh is Victoria Street, tussen George IV Bridge en Grassmarket. In de vrolijk gekleurde huizen – groen, blauw, purper, roze, … - is onder meer restaurant Maison Bleue gevestigd. Inderdaad: het blauwe huis. De zaak wordt gerund door een Fransman, onze serveerster is een Hollandse studente. Hier komt een gemengd publiek van zakenlui, shoppers en studenten. Het eten is niet echt Schots, eerder mediterraan, maar wel prima! Aan de voet van Victoria Street bereiken we de Grassmarket, een gezellig pleintje met pubs, eethuisjes en vintage-winkeltjes.

A breathtaking view

Voor het mooiste uitzicht over Edinburgh moeten we naar St Arthur’s Seat. Via een steil wandelpad kom je boven: de stad ligt aan je voeten. Het zicht gaat echt ver: we zien niet alleen de stad, maar ook de groene heuvels, en aan de andere kant de zee. ‘Breathtaking’, zeker en vast!

Lochs en glens

De groene heuvels geven uit op Glasgow, ongeveer 50 mijl – of 80 kilometer – ten westen van Edinburgh. Nog 30 mijl noordelijker komen we in het Nationaal Park waar het meer (‘loch’ in het Schots) van Loch Lomond ligt. Dat is de toegang tot de Highlands, het noordelijke deel van Schotland bekend om de glens, de whisky, de eilanden, de stoere kiltdragers, het sappige taaltje, de ruige weersomstandigheden… en het Loch Ness, dat andere beroemde ‘loch’. Verder noordelijk tot in Loch Ness en de stad Inverness rijden we niet, ons doel is de westkust van de zuidelijke Highlands. Op naar Crinan in ‘council area’ Argyll and Bute!

Mull of Kintyre

In vogelvlucht is de afstand van Loch Lomond tot het westelijke kustplaatsje Crinan amper 50 kilometer, maar onderweg liggen er lochs in de weg. Vooral Loch Fyne: het kost een extra 50 kilometer om rondom dat loch te rijden tot in Lochgilphead: een dorp aan het water, maar wel de hoofdstad van Argyll and Bute. Van hieruit kronkelt de weg over land tot in Crinan. Crinan is een romantisch kustplaatsje met een verbluffend zicht op de tegenoverliggende eilanden Jura en Mull, en op de zee: het water hier hoort in feite al tot de Atlantische Oceaan. Het dorpje verwierf bekendheid door het Crinan kanaal: een stelsel van waterwegen en sluizen uit begin 1800 waaraan ondermeer James Watt meewerkte. Via het kanaal kunnen schepen vanuit Crinan naar Loch Fine zonder de omweg via het zuidelijker schiereiland Kintyre – de oorwurm Mull of Kintyre van Paul McCartney en Wings gaat over de landtong op het uiterste zuidpunt van dat schiereiland - te moeten maken. Zo’n omweg zou ongeveer 100 kilometer extra betekenen. Een mooie oplossing voor schepen dus, nu nog voor wagens…

Langzaam

In Crinan gaat het leven in slow motion: de flow van het water beperkt de snelheid van de boten op het kleine kanaaltje tot 5 kilometer per uur, wandelaars op het jaagpad stappen met de wind mee aan de snelheid van de boten. Je kan urenlang struinen langs de zee en het kanaal en in de ruige heide en bossen. Op het uiterste puntje van het land verblijven we in Crinan Hotel: een pittoreske en oergezellige uitkijkpost over zee en kanaal. De seafood in de pub is er excellent, de bedden zijn zacht, de draden van de zeilboten rinkelen in de nacht, en de vuurtoren verlicht elke tweede seconde je hotelkamer.

Foto's: Crinan Hotel - Annick Beyers
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Aan het sympathieke sluizencomplex van Crinan genieten gasten van het authentieke en charmante karakter van het Crinan Hotel. De familie Ryan laat iedereen zich meteen thuis voelen met hun gezellige warmte en gastvrijheid!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Radisson Blu Hotel City Centre verwelkomt je in het hart van de oude stad in Edinburgh. Op een boogscheut van talloze bezienswaardigheden droom je weg in een stijlvolle kamer met een moderne en strakke inrichting: een hemels verblijf!

..."
"
The Caesar is een van de weinig betaalbare boetiekhotels in de Britse hoofdstad. De receptie ademt een rustige loungesfeer uit en op het ontbijtbuffet is het smullen van de chocoladebroodjes, verse ananas en parmaham.
..."
"

Een topper in het hippe Soho: het Sanctum Soho Hotel groepeert twee victoriaanse panden, die tot een mekka van hypermodern design werden getransformeerd. De daktuin is de kers op de taart.

..."
"

The Courthouse, hartje Londen, heeft een zwaar verleden. Zowel John Lennon, Oscar Wilde, Christine Keeler, Keith Richards als Mick Jagger kwamen hier ooit terecht, toen dit pand nog fungeerde als oppergerechtshof. Vandaag vinden de vips hun bezoek hier interessanter.

..."
"

Fun-fun-fun, dat is de sfeer die dit hotel in Brighton, aan de Engelse zuidkust, uistraalt. Golvende vormen, hevige kleuren en grappige meubels zorgen in de kamers en de gemeenschappelijke ruimten voor een funky effect. De bar groeide uit tot een hotspot voor de lokale fine fleur.

..."
"

Voor een weekendje uitwaaien in een typisch Engelse badstad, uiteraard met pier, moet je in Hotel Burlington in Worthing zijn. Dit karaktervolle adresje dateert uit 1865 en vind je op slechts een halfuurtje rijden van het hippe Brighton.

..."