Beleef Bern op het ritme van de rivier Aare

Mijn hart vond haar thuis in Bern door de laagdrempelige sfeer, stedelijkheid die zich versierde met lokale geschiedenis en een vleugje landelijkheid in de omgang onderling. De charme van de rivier Aare is de kern van de stad: alle wegen leiden naar de stroom. Het goede Zwitserse leven is in Bern hierdoor getekend.

De Aare is iets meer dan 292 kilometer lang en een stroomgebied van 17 779 vierkante kilometer, verbindt de rivier het hele land. De rivier mondt uit in de Rijn en doorkruist maar liefst 5 Zwitserse steden: Solothurn, Aarau, Olten, Waldshut-Tiengen en Bern. Met 18 bruggen zorgt de bondsstad voor een veilige oversteek. De oudste brug Untertorbrücke was eeuwenlang de enige oversteek en werd in 1256 gebouwd. Die houten versie werd in 1489 vervangen door een stenen brug. 

Groene wandelingen

We volgen het spoor van de Aare met als startpunt de Botanische tuinen, richting het Elfenau Park. De glinstering van de zon op het helder groene water laat een spoor achter in je ziel die je verleidt zonder dat je het beseft. Plots worden we omringd door een bos. Hier staan ongeveer 5.500 verschillende internationale plantensoorten en bomen op een gebied van iets meer dan 2 hectare. De 6 plantenserres die verspreid zijn over het terrein, creëren natuurlijke habitats voor de verschillende biotopen.

Met een omweg komen we in de rozentuin na een stevige beklimming. Je komt via een prachtig panorama over de historische stad en de Aare, terecht in een verborgen stukje van Bern. Het is letterlijk verborgen, want je loopt de ingang zo voorbij als je niet oplet. Je vindt er meer dan 400 rozensoorten en irissen terug. En als je toch in de buurt bent, bezoek dan ook het berenpark. Daar wonen drie echte beren Finn, Björk en Ursina genaamd. Ze wonen in een openlucht verblijf dat meer lijkt op een berenkuil. Bezoekers kunnen ze gratis bewonderen vanaf een brug of betalend achter glazen wanden. 

Op het hoogste punt van Bern, Wabern, is het recreatiepark Gurten gebouwd. De kabelbaan brengt je tot een hoogte van 858 meter en betovert je met een panorama om u tegen te zeggen: de ware schoonheid van de stad, verschillende Alphense bergtoppen die je begroeten als het niet bewolkt is en de Aare die je vanuit de verte in de gaten houdt. Het park biedt ook tal van activiteiten aan voor een dagje uit: speeltuin, een miniatuurtrein, waterfonteinen of een rodelbaan bijvoorbeeld. 

Gastronomische ontwikkelingen

De seconden tikken langzamer wanneer je het ritme van de Aare volgt. De stroom is een bron van vermaak voor de ervaren zwemmers tijdens de zomermaanden, maar is ook de ultieme locatie om je smaakpapillen te prikkelen. We beginnen onze culinaire trip in de stadskern van Bern om later af te zakken naar ons favoriete plekje: naast het water.  De smaak van de tortellini van Restaurante Lorenzini, gelegen in een zijstraat niet ver van Bern Minster, laat me niet meer los. Op enkele ogenblikken heeft Berns beste Italiaans restaurant een heerlijk verse maaltijd voor je neus gelegd. Al vingerlikkend vergeet je dat je in het openbaar bent. Of ontdek één van de kelderrestaurants van de stad. Met zijn unieke setting, in een monumentaal gebouw dicht bij de Zytglogge, ligt de Kornhauskeller. Niet alleen gekenmerkt door een toplocatie maar ook door een eigen wijnkelder en heerlijke Bernese specialiteiten. Nabij de rozentuin en het berenpark, ligt het Altes tramdepot. Daar eet je de lekkerste hamburgers van de stad. Met de zelfgemaakte frietjes of verse pintjes van de tap, ter plaatse gebrouwen, veroveren ze menig hart.

In het verborgen hoekje van Bern in de Marzilistrasse vind je de Dampfzentrale. Hun terras, naast de Aare, is het stukje hemel op aarde waar je heerlijk kan genieten van de lekkerste wereldkeuken. In het gebouw werd sinds 1924 elektriciteit opgewekt. Sinds 2011 is het echter een cultureel centrum met focus op hedendaagse kunst. Nadat je genoten hebt van een voorstelling, kan je die verteren in het restaurant of het terras aan de stroom. Het kalmerende effect van de watergolven naast je, een heerlijk glas rode wijn en een zonsondergang vormen de perfecte afsluiter van de dag.

Van de Aare naar de Emme en terug

Niet ver van de Aare, ligt nog een andere rivier, de Emme. Die mondt uit in de Aare tussen Zuchwill en Luterbach. In het Emmental, het ‘dal van de Emme’, vind je een van de productiesites van het Zwitsers kaasmerk Emmentaler. Dat is gelegen in het dorpje Affoltern Dorf. Wanneer je het terrein oploopt, hoor je de koeien al loeien en ruikt het heerlijk naar kaas wat je doet watertanden. Je wandelt langs de bakkerij, waar ze zelfgemaakte producten verkopen. Die zijn allemaal gemaakt met eigen kaas, yoghurt en natuurlijk melk. In het toeristische gebouw kan je rondleidingen met gids Aika boeken voor alle leeftijden. Zo is de Kings way toer de meest interactieve rondleiding met videomateriaal, liedjes, special effects, heldere taal en lekkere kaasjes om te proeven. Er zijn ook workshops om je eigen roomkaas te leren maken bijvoorbeeld. Samen met erkende Emmentaler kaasboer Adrian ga je aan de slag. Je weegt de ingrediënten af, roert in potten op het vuur, proeft en sluit de workshop af met lekkere verse roomkaas voor onderweg.

Om de honger te stillen kan je er ook terecht om iets te eten. Naast hun restaurant, kan je een blik werpen op de productie van verse Emmental kaas. Hun productieruimte is namelijk in de kelder van het restaurant. De doorzichtige wanden zorgen ervoor dat je elke stap goed kunt volgen. Als je goed oplet, ontdek je zelfs het geheim van de gaten in de kaas! Na een drukke dag vol activiteiten, kun je vervolgens ontspannen in  de speeltuin met de kinderen of een wandeling maken om te genieten van de omgeving. In de verte zijn niet enkel de vogels te horen maar ook de lokroep van de Aare is hoorbaar voor fijngevoeligen. De rivier is nooit ver weg. 

Alles groeit rond water

Het landschap rond de Aare heeft veel artiesten geïnspireerd, ook Paul Klee. Als tiener heeft hij een aantal prachtige schilderijen gemaakt van de rivier tijdens verschillende seizoenen op tal van locaties in Bern. Zo maakte hij de schilderijen 'Vlakbij de Hunzikenbrug’ en 'Het zicht vanuit Elfenau’, beide in 1896. In het Paul Klee Centrum, op 10 minuten van het stadscentrum met de bus, kan je meer ontdekken over deze eigenzinnige artiest. De tentoonstelling 'Alles groeit’ toont dat de beroemde schilder zijn wortels had in de Duitse Bauhaus stroming. Het is te voelen dat hij zijn inspiratie haalde uit de natuur voor de werken die in deze tentoonstelling getoond worden. Dat vormt een goed uitgewerkt, educatief, aantrekkelijk en multimediaal geheel.

Paul Klee zijn creatieve proces was 'bovennatuurlijk'. Hij maakte van iets kleins een meesterwerk met maar enkele lijnen en bogen. Mijn gids Myriam toonde me dat zijn werken een combinatie waren van een speelse kijk op de wereld rondom ons, humor en een vleugje kritiek op de maatschappij. De tentoonstelling kruipt onder je huid en dwingt je een stukje van jezelf achter te laten. Ook het gebouw waarin het Paul Klee Centrum huisvest, is een parel om te aanschouwen. Het is ontworpen door Renzo Piano in 2005. Met zijn bogen vat het de schilder, zijn leven en nalatenschap mooi samen: een unieke samensmelting van natuur en cultuur. 

Mijn ziel vindt rust in haar liefde voor Bern, het ritme van de Aare en de vriendelijke openheid van de plaatselijke bevolking. Wij vinden onze weg terug naar jullie. 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Bern 

Botanische tuinen

Rozentuin

Gurten 

Restaurante Lorenzini

Kornhauskeller

Altes tramdepot

Emmentaler

Interactieve rondleiding

Paul Klee Centrum

Copyrigt foto's: Bern Welcom, Sita Toko

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek