Antwerpen in 10 hoogtepunten: cultuur, geschiedenis en meer

Welkom in Antwerpen, een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en bruisende haven. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis of gewoon een leuke dag uit, deze gids zal je helpen de beste bezienswaardigheden en activiteiten in Antwerpen te ontdekken. Van een boottocht door de haven tot een bezoek aan het prachtige Stadhuis, hier zijn de top dingen die je moet doen.

1. Beleef Antwerpen vanaf het water met de Flandria haven boottocht

Een rondvaart met de Flandria boot is dé perfecte manier om Antwerpen en zijn wereldhaven vanuit een ander perspectief te verkennen. Tijdens de boottocht kan je genieten van prachtige uitzichten op de indrukwekkende skyline, op de iconische monumenten en de levendige havenactiviteit. De gids aan boord vertelt maar al te graag boeiende verhalen en feiten over de rijke geschiedenis van de stad en een van Europa’s grootste havens.

2. Verken de parel van Vlaamse Renaissance in het Schoon Verdiep van het Stadhuis

Het Stadhuis van Antwerpen op de Grote Markt, is een prachtig voorbeeld van de Vlaamse renaissancearchitectuur en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Binnen kan je de weelderige interieurs bewonderen, evenals het prachtige schilderij van Rubens dat de geschiedenis van Antwerpen viert. Via een één uur durende gegidste rondleiding is het mogelijk om het mooiste verdieping ‘Schoon Verdiep' van het Stadhuis van Antwerpen te bezoeken.

3. Geniet van de skyline van Antwerpen vanop het MAS

Het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen is een innovatief en iconisch museum dat een breed scala aan tentoonstellingen en collecties presenteert, gericht op de maritieme geschiedenis, de stad en haar wereldwijde verbindingen. Het gebouw werd ontworpen door het architectenbureau Neutelings Riedijk en heeft een opvallende gevel van rode steen. Vanop het dakterras geniet je van een panoramisch uitzicht over de stad en de haven.

4. KMSKA: schatkamer van Vlaamse meesters

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie schilderijen, beelden en tekeningen, met een sterke nadruk op de Vlaamse primitieven, moderne meesters en Vlaamse expressionisten.

5. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een Gotisch meesterwerk

Een meesterwerk op de Grote Markt van Antwerpen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en staat bekend om zijn imposante toren van 123 meter hoog. Deze indrukwekkende kathedraal, gebouwd tussen 1352 en 1521, herbergt een beroemde kunstwerken, waaronder schilderijen van de Barokmeester Peter Paul Rubens. Binnenin vind je prachtige glas-in-loodramen die verhalen vertellen uit de Bijbel en de geschiedenis van Antwerpen.

6. Antwerpen's oudste bezienswaardigheid: Het Steen

Het Steen is een imposant middeleeuws kasteel dat aan de Antwerpse oever van de Schelde ligt. Breng in het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen een bezoekje aan het bezoekerscentrum en de ontvangstruimte voor ontschepende cruisepassagiers of ontdek er het belevingsparcours 'The Antwerp Story'. Op het dakterras geniet je dan weer van een panoramisch uitzicht over de stad.

7. Een schatkamer aan kennis en kunst in de Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal is een prachtige zaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, die wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van 16de-eeuwse architectuur. De zaal is vernoemd naar de Belgische verzamelaar en boekhandelaar Jan Nottebohm. De decoratieve plafonds en indrukwekkende boekenkasten geven een unieke inkijk in de rijke geschiedenis van de drukkunst en de boekbindkunst.

8.  De barokke pracht van de Carolus Borromeuskerk

De Carolus Borromeuskerk, ontworpen door de architecten Pieter Huyssens en Frans Floris, is een meesterwerk van barokarchitectuur. Deze katholieke kerk, gewijd aan de heilige Carolus Borromeus, heeft een indrukwekkende gevel en een weelderig interieur, met prachtige barokke altaren en schilderijen van Belgische meesters zoals Rubens.

9. Het Zuiderterras met panoramisch zicht over de Schelde

Het Zuiderterras of het Restaurant aan de Stroom is een levendige plek langs de Schelde, waar bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de rivier en de stad. In het restaurant kan je terecht voor een heerlijke lunch of diner bereid met verse seizoensproducten. Het interieur wordt gekenmerkt door vier monumentale houtskooltekeningen van de Vlaamse kunstenaar Rinus Van de Velde. De werken van Van de Velde op het Zuiderterras verkennen thema’s als identiteit en de menselijke conditie, vaak met een speelse en surrealistische ondertoon.

10. Antwerp Gazon aan Waagnatie: een stukje groen in de stad

De zomerbar Antwerpse Gazon aan de Rijnkaai maakt deel uit van de populaire zomerbar Bocadero, wat betekent dat er nu twee zomerbars zijn bij de Waagnatie. In de nieuwe zomerbar kan je tot en met 8 september genieten van sharing-gerechtjes, burgers bereid op de Ofyr en verfrissende cocktails, allemaal vergezeld van zomerse muziek en prachtige zonsondergangen aan de Schelde.

Copyright foto's: www.woodmonkey.be, LUCID, Victoriano Moreno, RAS, Woodmonkey - Gianni Camilleri, Jeroen Broeckx, Thomas Geuens

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek