5 tips in Zuid-Afrika

Bij wie spreekt Zuid-Afrika niet tot de verbeelding? De gezellige levendigheid in steden als Johannesburg en Kaapstad, de prachtige safaritochten in de wildparken, de ongerepte natuurpracht in de bergen en vele baaien; Zuid-Afrika heeft het allemaal. Laat je verrassen door onze top 5 met he beste van Zuid-Afrika in een notendop.

1. Johannesburg – Soweto, Sandhurst en Parkhurst

In het bruisende Jo’burg logeren we in een oud gerenoveerd hotel in de welvarende wijk Rosebank. Op weg naar de beroemde wijk Soweto passeren we in universiteitswijk Braamfontein een immens flatgebouwportret van Nelson Mandela. In de universiteitswijk kiezen we voor een lunch bij jazzbar The Orbit. Met een multi-instrumentale jamsessie als achtergrondmuziek genieten we van de witvis met puree uit de lokale keuken.

Niet-blanke Zuid-Afrikanen werden in Soweto alle luxe als onderwijs en openbaar vervoer ontzegd. Die tijd van apartheid ligt in een ver verleden en Soweto wordt meer en meer een gewone wijk. Toch blijft het een historische plek: in Vilakazi Street staat het huis waar Mandela woonde voor zijn verbanning op Robbeneiland. Het Mandela-huis is een heus museum vol souvenirs, authentieke meubels en familiefoto’s van Winnie en de kinderen. Wat verderop is ook het oude huis van Desmond Tutu, de tweede Nobelprijswinnaar in deze straat.

In de welvarende wijk Sandhurst flaneren we door de winkelstraten. Galerie Momo toont een collectie werken van kunstenaar Dumile Feni, een Zuid-Afrikaan die naar New York en London vluchtte tijdens de apartheid. Indrukwekkende sculpturen van mensen vertellen een deel van dat verhaal. De winkelstraten vullen zich met modeboetiekjes, waar ontwerpers van Jo’burg hun beste werk tonen. Andere kunstenaars verkopen hun decoraties in souvenirwinkels. En om te uit te rusten kan je van een heerlijk versgebrande koffie slurpen op de terrasjes van de cafés.

Het Saxon Hotel in Sandhurst helpt ons even ontsnappen aan de stadsdrukte van het bruisende Johannesburg. Je kan er terecht voor een heerlijke massagekuur en spa-uitstap. Dit schijnt bovendien het favoriete hotel van Oprah Winfrey te zijn in de stad. Mandela schreef in datzelfde hotel da laatste delen van zijn biografie Long Walk to Freedom.

2. Madikwe

Verder noordwaarts, in het warme North West Province, ligt het Madikwe natuurreservaat. Dit wildpark ligt tegen de grens met Botswana en telt zo’n 75000 hectare vol laag struikgewas, paarse jacarandabomen en talloze wilde diersoorten. De logeerplaats heet Jaci’s Lodges waar je kan verblijven in luxueuze safarihutten met omliggende zithoeken en groene tuinen.

Gids Sello roept de groep samen voor de safaritocht, nog maar net als we de lodges verlaten stoten we op de eerste zebra’s. Wat later spotten we een kudde olifanten die met hun kleintjes de rivier oversteken. De indrukwekkende neushoornvogels volgen met daarna een voorbij huppelende koedoe. ’s Avonds sluiten we de safaritocht af met een buitendiner in het midden van een open plek met een brandend houtvuur. De gangen volgen elkaar op en we genieten van elke hap onder de sterrenhemel. De volgende twee dagen zien we op onze safaritochten zowat elke diersoort die er te zien valt in het wildpark: giraffen, buffels, leeuwen en vier jachtluipaarden, die een koedoe opjagen.

3. Grootbos

Voorbij de natuurpracht op de kuststrook van Walker Bay ligt Grootbos, een gigantisch luxedomein. Michael Lutzeyer baat er een resort uit dat uit verschillende lodges en een privé-villa bestaat. Het domein heeft een prachtige tuin waar je talloze exotische bloemen en planten tegenkomt. De meeste soorten worden geïdentificeerd en gecatalogeerd in het herbarium van Kirstenbosch. Volgens Michael zouden ze al meer dan 700 soorten ontdekt hebben, enkele zelfs heel zeldzaam. Het project leidt ook kansarme jongeren uit de townships op tot tuiniers, en daarnaast steunt het hotel nog tal van andere liefdadigheidsprojecten.

4. Hermanus

Voor je van Grootbos naar Kaapstad trekt, passeer je Hermanus. Vanuit dit havenstadje vertrekken verschillende excursieboten om de zee op te trekken om walvissen te spotten. De ene na de andere zuidkaper of ‘Southern Right Whale’ komen meezwemmen naast de boot. Deze streek is ook gekend voor haar wijngaarden, op aanraden van de sommelier van Grootbos brengen we een bezoek aan landerij Creation in de Hemel en Aardevallei – wat een naam! Zwitser Jean-Claude Martin trouwde met de Zuid-Afrikaanse Carolyn en won verschillende prijzen met zijn wijnsoorten. Hij zorgt voor de wijn, zij doet aan food pairing. Dat levert heerlijk proevertjes op als sauvignon blanc met een oester erbij.

5. Kaapstad

Afsluiten doen we in Kaapstad. Lokale designers en boetiekjes vullen rond Bree Street het straatbeeld, afgewisseld met kleine restaurantjes. In de wijk Bo-kaap dienden de felgekleurde huisgevels als wegwijzers bij gebrek aan straatnamen. Ze brengen ons naar een eenvoudige woonwijk waar huiskamers dienstdoen als kunstgalerij, om een goedkoop alternatief te bieden voor de vele talentvolle kunstenaars uit de townships. Een avondwandeling aan het Waterfront met de Tafelberg op de achtergrond sluit onze reis af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels