4 tips in Oostenrijk

4 tips in Oostenrijk: van 3000 meter hoog in het nationaal park van Hohe Tauern tot 'slow food' in Lesachtal, Karinthië.

1. Voor natuurliefhebbers:

“Een echte aanrader is het ‘Nationalpark Hohe Tauern’ in Oost-Tirol. De complete authenticiteit van zijn prachtige landschap kan je opsnuiven door de verschillende wandel- en fietsroutes.” Het nationaal park Hohe Tauern is een van de prachtigste landschappen op aarde en een Ark van Noach voor duizenden dier- en plantensoorten. Het strekt zich uit over 1.856 km² in Oost-Tirol. Met zijn meer dan 300 bergtoppen van 3000 meter hoog straalt het een majestueuze kracht en tegelijkertijd ook rust uit. Brede gletsjervelden, diepgroene bergmeren en bruisende gletsjerstromen met imposante watervallen nodigen uit tot een ontdekkingsreis in de ‘alpine wildernis’.

“Het Naturpark Sölktaler in Stiermarken is de ideale plek om tot rust te komen. Even afstand nemen van het dagelijkse leven doe je het best in deze op en top natuurlijke omgeving. Het oostelijke deel van het natuurpark is een wild en ongerept gebied van bergen met meren, bergbeken en uitgestrekte bossen. Geniet er van de prachtige uitzichten en maak een rustige wandeling of een intensieve tocht naar de top.”

2. Voor sportliefhebbers:

De sportliefhebbers onder ons kunnen terecht in Area 47. Het avonturenpark ligt in het Ötztal en zorgt voor een dosis avontuur, plezier en ontspanning. Raften en kajakken op de rivier Inn, een spannende grottour, klimmen op het hoge touwenparcours, dat is allemaal mogelijk in Area 47.

“Kies voor een via ferrata, een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Al klimmend beleef je de natuur op een intensere, veel persoonlijkere manier. Of wat denk je van de Dolomieten in Oost-Tirol? Op een veilige manier klimmen kan op alle niveaus, zowel beginners als gevorderden komen er aan hun trekken. Ook met de e-mountainbikes klim je makkelijk naar de bergtop. Iets wat vroeger enkel haalbaar was voor de diehard fietser, is nu toegankelijker dan ooit.”

De Kitzbüheler Alpen hebben de wandelaar veel te bieden: ruim 2500 kilometer aan wandelpaden van alle niveaus. Er zijn niet alleen mooie dagtochten en themawandelingen voor families, maar ook meerdaagse wandelroutes zoals de KAT Walk of de Kitzbüheler Alpen Trail. Twee varianten van deze meerdaagse route nemen je mee over kronkelige paden langs het mooie landschap van de Kitzbüheler Alpen. De eerste variant, de KAT Walk Alpine laat je in 6 dagen via 6 verschillende etappes de mooiste plekjes van het hooggebergte zien. Deze 108 kilometer lange tocht start in Hopfgarten im Brixental en heeft als eindbestemming St. Ulrich am Pillersee. Het hoogste punt dat je tijdens deze tocht bereikt, is 1996 meter. De tweede variant, de KAT Walk Compact, heeft hetzelfde beginpunt en eindpunt maar is een heel stuk korter met zijn 76 kilometer. Hierbij leg je de route af in 5 etappes over 5 dagen. Wie het moeilijk krijgt, kan ook altijd de gondel nemen om de route wat in te korten.

3. De cultuurhistorische hoogtepunten:

“Bad Gastein ligt in de regio van Salzburg. Het heeft zijn naam niet gestolen: ‘Bad’ betekent spa en ‘Gastein’ grijze wateren. De helende waterbronnen van het gebied zijn beroemd sinds de middeleeuwen, toen koningen en graven Bad Gastein bezochten om te ontspannen in zijn thermale baden. Daarnaast heeft de stad heel wat te bieden: een rijke geschiedenis en een prachtige cultuur zoals de belle-époquegebouwen en tentoonstellingen.”

“In het Bregenzerwald vind je een mix van natuur met moderne architectuur. De twaalf dorpen in het Bregenzerwald nemen je mee in hun fantasierijke cultuur en regionale specialiteiten en producten. Elk dorp heeft een eigen uniciteit: gebouwen in verschillende bouwstijlen die verweven zijn met het prachtige berglandschap.”

4. Voor culinaire fijnproevers:

Wie met al zijn zintuigen wil genieten, houdt ook van lekker eten. Naast eerbied voor authenticiteit en lokale producten, gaat Oostenrijk ook almaar meer belang hechten aan ‘Slow Food’: eerlijke producten, puur klaargemaakt, met tijd en liefde. Het concept van ‘Slow Food’ dateert uit de jaren tachtig: een beweging die zich verzet tegen de industrialisering van voeding, en zich in de plaats wil focussen op eerbied voor dieren en gewassen, respect voor cultuur en traditie, zin in authenticiteit en goede smaak. Het resultaat is niet alleen lekker eten maar ook ‘goed’ en ‘gezond’ voedsel. Veel regio’s in Oostenrijk spelen volop in op ‘Slow Food’ zoals het Lesachtal in Karinthië. Met dank aan de lokale boeren die met hun hele hart volgens de filosofie van ‘Slow Food’ leven, is Lesachtal uitgeroepen tot eerste ‘Slow Food’ reisbestemming in Oostenrijk.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."