Vroeger & vandaag: Australië: Rondreis langs de oostkust van het grootste eiland ter wereld

‘Naar Australië reizen betekent keuzes maken. Het grootste eiland ter wereld is immers even groot als Europa. De hippe wereldstad Sydney, het avontuurlijke tropische regenwoud in Queensland en het exotische Great Barrier Reef vormen een mooie combinatie.'

Zo begint het artikel van reporter Gerrit Op de Beeck in het GRANDE magazine van februari 2003. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er langs de oostkust van Australië vandaag de dag aan toe gaat.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2003

De reporter bezoekt het aboriginalsdorp Tjapukai en maakt kennis met de manier van leven van de oorspronkelijke bewoners van Australië: ‘… de aboriginals behoren naar eigen zeggen nog steeds tot de armsten van het land en hebben veel te lijden onder discriminatie. “Maar we willen hier geen discussies voeren”, zegt stamhoofd Boster Brim. “Wij willen de reizigers laten kennismaken met onze traditionele levenswijze. Duizenden jaren lang waren wij nomadische jagers. We maakten lichtgewichtwapens en bleven zolang op een plek tot ons water en voedsel op waren. We willen hier vertellen over de droomtijd, onze religieuze ideologie, en tonen dat onze boemerangs niet altijd terugkeren…”

Vandaag in 2022

Hoe het aboriginalsdorp er vandaag de dag uitziet, zocht de redactie van GRANDE.be voor je uit. Het Tjapukai Aboriginal Cultural Park moest aan het begin van 2020 de deuren sluiten, door de uitbraak van de coronapandemie. Tot die tijd gold het als één van de grootste en meest succesvolle inheemse toeristische attracties. Eerder dit jaar is het besluit genomen om het park niet meer open te doen, door de aanhoudende crisis en de inkomsten die Tjapukai daardoor misloopt. De website bestaat nog wel. Wanneer je deze bezoekt, wordt je doorverwezen naar de pagina ‘Discover Aboriginal Experiences’.

Terug naar 2003

De reporter gaat op excursie door de Great Barrier Reef, dat door zijn kwetsbaarheid enorm goed beschermd moet worden: ‘In deze water leven meer dan tweeduizend soorten vis en is de biologische diversiteit enorm. Zee-egels, schaaldieren en sponzen zijn er in overvloed, naast tientallen soorten zeegras en vijfhonderd algenvarianten. U kunt het al raden: het rif is uiterst kwetsbaar, niet in het minst door de twee miljoen bezoekers per jaar. In 1975 werd de Great Barrier Reef Marine Park Authority ingesteld, de “veiligheidsagent” die zeer strikte wetten invoerde. Zo mag men naar alles kijken, maar niets aanraken en zeker niets meenemen. Het kleinste aangespoelde schelpje dat in uw broekzak verdwijnt, kun u duur te staan komen.'

Tegenwoordig in 2022

Anno 2022 heeft de Great Barrier Reef het nog steeds moeilijk. Het natuurgebied staat nog altijd onder strenge supervisie. In de afgelopen twintig jaar is het gebied dat beschermd wordt flink uitgebreid. De mogelijkheden voor toeristen zijn er echter niet beperkter op geworden. Je hebt er de gelegenheid om te duiken, snorkelen, of om per boot enkele van de vele eilandjes te bezoeken. De belangrijkste regel geldt nog wel, je mag absoluut niets aanraken of meenemen. Op deze manier richt het toerisme geen extra schade aan.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels