Toerisme Tips 2023 Op wijntoer in Portugal

Portugal kent een lange wijntraditie die wereldwijd bekend is. Maar terwijl je het land doorkruist op zoek naar wijn, recht van bij de boer... vergeet je onderweg zeker niet je ogen de kost te geven. Ontdek het landschap, de erfenis, cultuur en de bevolking.

Voor iedereen een lekker glas wijn

Portugal staat in de top tien van de landen met de beste wijnen. Er zijn 14 wijnstreken, waarvan Douro het grootste producerend gebied is. Ook staat het schiereiland bekend om zijn gevariëerde druivensoorten. Waar in het noorden meer rijke en bloemige wijnen met druivensoorten als Alvarinho en Loureiro worden gemaakt, zorgen de wijnen uit Douro voor intensere smaken. De witte wijn liefhebber, kan best genieten van witte wijnen uit de regio van Lissabon. Maar de top wijnen zijn tot heden nog steeds de Port en Madeira wijnen, zoals de delicate Moscatel de Setúbal en de unieke Carcavelos. 

Wijn van de dood

In 1808 - tijdens de tweede Franse invasie in Portugal - besloten de inwoners van de regio rond Porto om hun wijn te begraven in de grond onder de wijnkelders. Zo konden ze voorkomen dat ze hun rijkste goed kwijtraakten aan de indringers. Jaren later ontdekten ze dat de wijn door het constante temperatuur, afwezigheid van licht en een natuurlijk fermentatieproces, een unieke rijping doormaakte. Die wijn werd 'Wijn van de dood' genaamd omdat het begraven werd. Dat is tot heden nog steeds traditie in de streek. 

Wijn evenementen

Wil je proeven van de unieke wijnen die Portugal te bieden heeft? Deze evenementen zullen je zeker op weg helpen. In Porto is eind februari de Wijn en Travel week. Een week lang kom je in contact met meer dan 200 verschillende soorten wijn, netwerken met wijnmakers en proeverijen van hun lekkernijen. De Festas das Vindimas te Palmela en het Douro Porto Wijnfestival in Lamego vinden plaats in september. Beide festivals combineren muziek met gastronomie en wijn. Het Madeira wijn festival legt de nadruk op de rijke wijntraditie en de evolutie die het doorheen de eeuwen meemaakte. Niet alleen komen traditionele muziek en klederdracht aan bod, maar ook versieringen, tentoonstellingen en live portretten.

Meer informatie vind je via de volgende link: 

Wijntoerisme

Copyrights foto's: © JP Sotto Mayor, Arq.TdP,  PT Sabores, Joao Paulo, AT Porto and the North, Porto Convention & Visitors Bureau, RCL Rui Cunha, Nuno Correia

 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek