- Home »
Reportagetip: Tot rust komen in de duinen van De Panne
Reportagetip: Tot rust komen in de duinen van De Panne
De Panne is lang niet meer het kleine vissersdorp van vroeger. Als meest zuidelijke badplaats aan onze kust groeide ze uit tot een geliefde strandbestemming bij families waar je elke dag van het jaar terecht kan. Dat allemaal dankzij de wijdse natuurgebieden, het langgerekte strand en de imposante villawijken.
Wandelen door de duinen aan de Franse grens
De Panne wordt volledig ingesloten door natuurgebieden. Wij maken een wandeling naar de Westhoek, het oudste aaneengesloten duingebied aan onze Belgische kust van zo’n 350 hectaren groot. Je kan er genieten van de gevarieerde begroeiing en de wilde dieren die de wandelpaden doorkruisen.
We wandelen het Vlaams natuurreservaat binnen langs het ‘vissersdorp’, waar de visvangst zo’n 100 jaar geleden floreerde. De goede bewegwijzering geeft ons de mogelijkheid om zes verschillende wandelroutes te nemen die variëren tussen 1,5 en 5 kilometer. Het is de moeite om verschillende wandelroutes te combineren, want elk pad heeft zijn eigen charmes.
Ravotten in het zand
Wij kiezen ervoor om het Ligusterpad te nemen, dat het natuurreservaat volledig doorkruist. De eerste kilometer slenteren we tussen het struikgewas en het grasland om daarna het eerste uitzichtpunt te beklimmen met panorama over het gevarieerde natuurschoon. Aan de noordzijde worden we getrakteerd op het ruige landschap met daarachter de tientallen appartementsgebouwen en de Noordzee als achtergrond. Aan de zuidzijde krijgen we uitzicht over de begroeide duinen dat verder rijken dan we kunnen waarnemen. En ondertussen genieten we van de intermezzo’s van de zangvogels.
Wanneer we na het afdalen van het uitzichtpunt over de heuvel klimmen, wanen we ons in een compleet verschillend landschap. De kenmerkende stuifduinen en begroeide duinen vormen een oase van rust en een perfect alternatief van het drukke strand. Hier is ook een speelzone van meer dan zeven hectare groot waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven.
Paarden spotten op het Ligusterpad
Na een stevige wandeling door het zand komen we opnieuw in het grasland terecht. We betreden een afgespannen domein waar we met een beetje geluk Schotse hooglandrunderen en konikpaarden kunnen spotten.
We draaien de hoek om en worden verwelkomd door een grazende kudde paarden. Het oorspronkelijk Poolse ras lijkt wat meer weg te hebben van een pony en laat zich erg goed strelen. Wij zijn meteen verkocht. Onze zoektocht naar Schotse hooglanders was iets minder succesvol, maar misschien heb jij wel meer geluk!
Kuieren door de Oosthoekduinen
Fervente wandelliefhebbers kunnen het Calmeynbos doorkruisen om zo de Oosthoekduinen te bereiken. Dat 80 hectare groot duin- en bosgebied is misschien iets minder indrukwekkend dan de Westhoek, maar het schilderachtige Artiestenpad brengt je wel langs de prachtige duin – polder overgang. Ook hier kunnen de kids ravotten in de grote speelzone.
Flaneren over de Leopold I Esplanade
‘De Panne heeft de mooiste aanloop richting het strand met de Leopold I Esplanade’, zegt Kurt. De brede boulevard doet het imposante Leopold I monument aan het uiteinde volledig tot zijn recht komen. We flaneren langs de waterpartijtjes en groene bomen richting het bronzen standbeeld. Leopold I kwam op 17 juli 1831 de onafhankelijk geworden staat België binnen langs De Panne.
We struinen verder over de Esplanade en stuiten op het bronzen beeld van Pier Kloeffe, een IJslandvaarder in typische visserskledij én voormalig inwoner van De Panne. Hij kijkt uit over het strand naar de zonnebadende zeehondjes en exotische vogels.
Racen over het breedste strand van de Belgische kust
Dankzij zijn 425 meter brede strand kan De Panne ook actieve sporters bekoren. ‘Zeilwagenrijden is de sport van De Panne omdat je in geen enkele andere kustgemeente zo goed kan rijden door de afwezigheid van dijkenbrekers’, zegt Kurt. LAZEF vzw organiseert het hele jaar door initiaties. Als de wind sterk genoeg is, kan je behoorlijke snelheden halen.
Struinen door de villawijk van architect Dumont
In de winkelstraat ligt de groene long van De Panne. Kykhill is een zandduin met zitbankjes om heerlijk tot rust te komen. De trap naar het uitkijkplatform biedt een mooi zicht op de historische Dumontwijk en de zee. 100 jaar geleden stonden de vissersvrouwen hier op de uitkijk om hun mannen te zien uit- en terugvaren.
We wandelen langs de Kykhillweg de Dumontwijk binnen en komen in een heel andere wereld terecht. De villa’s die eind 19de eeuw – begin 20ste eeuw gebouwd werden onder leiding van architect Albert Dumont, zijn echte pareltjes van architecturaal erfgoed. De wijk is verkeersarm, maar het is toch vooral interessant om de smalle kasseiweggetjes te nemen die langs de villa’s kronkelen.
We geven onze ogen de kost, want geen enkele woonst toont exact hetzelfde. De kleurrijk geschilderde ramen en deuren, de prachtig aangelegde voortuinen en de dromerige naambordjes maken elke villa uniek. Van prachtige cottages tot meer modernistische optrekjes, je vindt het er allemaal. De wijk lijkt wel de ‘Sint Jacobsroute van De Panne’, want de weg ernaar wordt aangeduid met koperen bewegwijzerde plaatjes op de grond.
De donkere bladzijde van de Wereldoorlogen
De Panne ligt op een half uur rijden van Ieper, het historische hart van de Westhoek. De Panne en deelgemeente Adinkerke kennen met hun militaire hospitalen ook een stukje oorlogsgeschiedenis.
In Adinkerke bevindt zich naast de kerk een Belgische militaire begraafplaats. Eind september 1914 werd een militaire begraafplaats opgericht toen de burgerbegraafplaats te klein werd om de 2300 slachtoffers te bergen. Tijdens het interbellum werden heel wat Belgen, Fransen en Britten ontgraven en gerepatrieerd naar hun geboorte- of woonplaats. Vandaag rusten hier nog 1783 gesneuvelden. Adinkerke heeft ook een Engelse militaire begraafplaats.
Het kerkhof is helemaal niet somber, maar straalt hoop en trots uit. Aangezien de begraafplaatsen niet tot de typische trekpleisters van de Westhoek behoren, is het aangenaam gevoel van sereniteit er helemaal aanwezig.
Het museum Cabour WOII & 2/4 Lansiers illustreert dan weer het verloop van de Tweede Wereldoorlog in de regio. De 11 verhaallijnen tonen de cruciale momenten in Wereldoorlog II. Het museum is gevestigd in een woonhuis, maar de tank in de voortuin is opvallend genoeg om je weg te vinden. Je kan best op voorhand de openingsuren even checken, want het museum is niet alle dagen geopend.
365 dagen per jaar iets te beleven
‘We zijn de kustgemeente met de meeste activiteiten gedurende het hele jaar’, zegt Kurt. De Panne pakt uit met de gezelligste kerstmarkt aan de kust, de Dumontfeesten waarbij de vissers met liefde noordzeegarnalen pellen, een heuse carnavalstoet, een paasvuurwerk enzovoort.
Kinderen kunnen zich niet alleen uitleven in Plopsaland of Plopsaqua, maar ook met de verschillende andere activiteiten op kindermaat. Een initiatiecursus tot redder, visjes vangen op de grootste kermis of ravotten in een gigantisch speeldorp, in De Panne kan het allemaal!