Reportagetip: de geweldige skitoer Montafon Traverse

Een winterwonderwereld met sneeuw, ijs en rotsblokken wacht ambitieuze skitoeristen op tijdens het zesdaagse Montafon Traverse, in het grensgebied tussen Montafon in Vorarlberg en Zwitserland. Onvergetelijk is de voorlaatste etappe van Gargellen naar de Lindauer Hütte.

Steile beklimmingen en flitsende afdalingen

Op deze Montafonse tegenhanger van de Haute Route word je overspoeld met hallucinante uitzichten die het beste van twee werelden combineert: Silvretta en Rätikon, Montafon en Prättigau, gletsjerpassen en sneeuwbedekte hellingen. Maar opgelet: deze hoog-alpiene sneeuwtocht is niet voor beginners! De steile beklimmingen en flitsende afdalingen vergen een stevige conditie. Maar er is ook goed nieuws: je kan de Montafon Traverse ook in kleine porties beleven.

Het ultieme voorbeeld is de fascinerende etappe van Gargellen tot Lindauer Hütte in Tschagguns. Daar vind je een mix van diepe sneeuwhellingen en adembenemende panorama’s in het Oostenrijks-Zwitserse grensgebied in de Midden-Alpen. Ervaren berggidsen begeleiden je aan de zuidkant van het bekende Rätikonmassief langs pieken en kalkformaties als de Sulzfluh en de Drie Torens. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de sneeuw heb je een 2,5 km lange skipiste die tot 900 meter kan stijgen. Een helling beklimmen en nadien een vers skispoor achterlaten bij het afdalen, dat geeft een zalig gevoel. Een tip: begin de skitoer in de vroege ochtend, zo beleef je het magische uur wanneer de zon het hooggebergte in een glimmende purperen ijszee verandert.

Het veelzijdige Montafon volgens Simon Wohlgenannt

Simon Wohlgenannt is een rasechte Vorarlberger. Hij is blijven plakken in Montafon. De ervaren freerider en skigids groeide op in de bergen en kent ze dus als geen ander. “Als jongen ging ik altijd naar buiten de vrije natuur in. Mijn gezin heeft mij ook gevormd: skiën is onze gezinssport. De verbondenheid met de natuur en de sneeuw is me met de paplepel ingegoten en blijft me tot op vandaag bij.”

“’s Ochtends kan ik voor de deur mijn skischoenen aantrekken, mijn ski’s op de schouders zwieren en na vijf minuten lopen sta ik met de latten in de poedersneeuw”, zegt Simon. “De pistes hier zijn heel snel bereikbaar en hebben veel gevarieerde afdalingen. Zo heeft Silvretta Montafon de meeste, de langste en de veelzijdigste afdalingen. De Golm-piste is perfect voor beginners terwijl zeer ervaren freeriders zich kunnen uitleven op de Silvretta-Bielerhöhe, waar je door de hoge, geïsoleerde ligging steeds poedersneeuw vindt. Bovendien is het hier een pak minder druk dan in andere skigebieden.”

Ongecompliceerd en onvergelijkbaar natuurlijk

Naast skiën is er volgens Simon nog veel te beleven in Montafon: “Of het nu bergklimmen of mountainbiken is, over elke activiteit in de vrije natuur of de bergen geraak ik enthousiast. Vorarlberg heeft er zelfs een begrip voor: ‘id Bärg go’. Mijn favoriete plek is de top van de Gamsfreiheit in het Rätikonmassief. Een mooie beklimming naar de top wordt er beloond met een adembenemend panorama over de Drie Torens, reikend naar de hemel. Montafon in Vorarlberg is heel ‘down to earth’: je ervaart hier de bergwereld ongecompliceerd en onvergelijkbaar natuurlijk."

Foto's © Stefan Kothner & Daniel Zangerl - Montafon Tourismus Gmbh
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."