Op verkenning in Praag, Kafka’s inspiratiestad

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, betovert je met zijn historische schoonheid en levendige cultuur. De stad ligt aan de rivier de Moldau en straalt een tijdloze schoonheid uit die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Wij reizen naar Tsjechië om deze schoonheid te bewonderen.

Joods erfgoed

Ons bezoek aan Praag begint bij de Karelsbrug, waar we worden betoverd door de charme. Terwijl we over de brug lopen, omringd door barokke standbeelden, voelen we de eeuwenoude geschiedenis van de stad. We komen een straatmuzikant tegen die een prachtig lied speelt op zijn viool. De muziek, gecombineerd met het uitzicht op de Moldau en de oude stad, zorgt voor een magisch en onvergetelijk moment.  

We wandelen door het oude centrum van Praag, ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de Joodse gemeenschap, die zich hier al in de 10de eeuw vestigde. We verkennen drie belangrijke Joodse wijken, waarvan Josefov de bekendste is. Hier bezoeken we de Joodse begraafplaats en historische synagogen, die getuigen van een diep cultureel erfgoed.

Voetsporen van Franz Kafka

Wie aan Praag denkt, denkt ook aan Franz Kafka, een van de meest invloedrijke schrijvers van de 20ste eeuw, wiens werk de moderne literatuur diepgaand heeft beïnvloed. Kafka is geboren en opgegroeid in Praag. Hij heeft in verschillende delen van de stad gewoond, omdat zijn vader vaak verhuisde vanwege zijn ambitie om hogere posities te verkrijgen. Hierdoor heeft Kafka in bijna de hele stad zijn littekens achtergelaten. Van het huis waar hij geboren werd tot zijn eerste thuis als onafhankelijke man, we bezoeken ze allemaal.

Onze gids vertelt ons dat Praag tijdens de middeleeuwen uit vier verschillende steden bestond: Hradčany, Malá Strana, Staré Město en Nové Město. Vooral in de oude stad stuiten we op talloze verwijzingen naar de Joodse schrijver Franz Kafka, zoals het Kafka Museum.

Moderne kunst speelt ook een prominente rol in Praag, en we komen werken van David Černý tegen. Zijn kunst, zoals de Vlinder – een eerbetoon aan een piloot – en het Kafkahoofd, een bewegend standbeeld van Kafka, voegen een eigentijdse laag toe aan onze ervaring van deze historische stad.

In aanvulling op deze culturele en artistieke verkenningen, brengen we een bezoek aan de Robert Guttman Gallery. Die ligt in het hart van Praag, en biedt een uitstekend platform voor moderne Tsjechische kunst. Het is een plek waar je kunt genieten van hedendaagse tentoonstellingen en kunstwerken van zowel opkomende als gevestigde kunstenaars uit de regio. De galerie draagt bij aan de levendige kunstscène van Praag, die niet alleen teruggrijpt op haar rijke verleden, maar ook naar de toekomst kijkt met innovatieve creaties en expressies.

Culinaire hoogtepunten en lokale smaken

We worden vriendelijk onthaald in het Mosaic House hotel, een prachtig hotel met veel interessante, moderne elementen. De kamers zijn heerlijk comfortabel, ideaal om tot rust te komen na een dag vol ontdekkingen in het magische Praag. Het hotel bevindt zich in het centrum, waardoor we ons gemakkelijk overal naartoe kunnen verplaatsen, of het nu met de tram is of te voet.

We hebben heerlijk gedineerd bij The Eatery, waar we aangenaam verrast worden door unieke gerechten zoals een puree van gekarameliseerde uien. Ook bij Alma genieten we van een typisch Tsjechische eetervaring en proeven we lokaal gemaakte wijn. Voor een meer losse, jonge vibe eten we bij Vnitroblock, waar we ook genieten van live muziek.

Let wel op! In Tsjechië betalen ze nog niet met de euro, dus zorg ervoor dat je je euro's kunt omwisselen voor Tsjechische kronen. Bij aankomst in Praag merken we dat we nog geen kronen op zak hebben. Gelukkig vinden we snel een wisselkantoortje waar we, na een gezellige babbel met de eigenaar, onze eerste kronen krijgen. Zo kunnen we meteen zonder zorgen genieten van al het moois dat Praag te bieden heeft!

Meer info:

Praag

Praag bezoeken

Kafka Museum

Robert Guttman Gallery

Mosaic House

The Eatery

Alma

Vnitroblock

Copyright foto's: Prague City Tourism, Yousra Aouragh Bousstta
 
 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels