Herfst in de Achterhoek: van wildgerechten tot idyllische landschappen

De Achterhoek, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland, biedt een oase aan rust en ontspanning. Het idyllische coulisselandschap, spreidt zich als een lappendeken uit en omarmt ons met een warme gastvrijheid. In de herfst onthult de omgeving niet alleen haar meest betoverende kleuren, het markeert ook het begin van het wildseizoen. Hotels en restaurants bieden interessante wildarrangementen aan terwijl getalenteerde koks ons verwennen met verrassende of klassieke wildgerechten. Overdag nodigen de vele kastelen, feeërieke bossen, pittoreske dorpjes en historische steden ons uit om te wandelen, terwijl we ons ’s avonds opwarmen aan een haardvuur van een gezellig authentiek restaurant. 

Overheerlijk wildmenu te midden van een idyllisch landschap

Onze tocht in de Achterhoek start in het piepkleine dorpje Vethuizen, te midden van een prachtig coulisselandschap. Hier vinden we in een gerenoveerde boerderij het sfeervolle hotel en restaurant Havezathe Carpe Diem. Voordat we aan tafel schuiven om te proeven van een 4-gangen wildmenu, verkennen we het karakteristieke landschap van de Achterhoek tijdens een wandeling. De lichte regen die valt brengt een vleugje mysterie toe aan het uitgestrekte landschap. De ondergaande zon betovert de hemel in een rood-paarse gloed en voegt nog meer magie toe aan het schouwspel.

Terug in het hotel warmen we ons op bij het haardvuur van het restaurant. Een vriendelijke dame nodigt ons uit om aan tafel te gaan. We worden er getrakteerd op een wildmenu om u tegen te zetten. De bordjes zijn ware kunstwerken en het vlees is zo mals dat het smelt op je tong. Elk detail is met zorg samengesteld, of het nu gaat om de perfect bijpassende wijnen, het gouden lepeltje, de verse seizoensgroenten, of de boter met lavendel- en sinaasappeltoetsen voor op ons brood. Afsluiten doen we in stijl. Het dessert ziet er zo prachtig uit dat je het bijna zou willen inkaderen om mee naar huis te nemen.

De Verse Kers: een kleinschalig familiebedrijf met nadruk op lokale producten

De volgende ochtend trekken we richting de landwinkel ‘De Verse Kers’. Bij aankomst worden we hartelijk begroet door Annemiek, die samen met haar man Nico in 2014 deze winkel heeft opgezet. Ze nodigt ons uit voor een warm drankje in de sfeervolle koffieschuur. Gezeten aan de stamtafel in het midden van de schuur, deelt ze enthousiast haar passie voor het plattelandsleven. Wat ooit begon als een bedrijf met varkens en melkkoeien is nu uitgegroeid tot een kleinschalig familiebedrijf dat de nadruk legt op lokale producten.

Tegenwoordig hebben Annemiek en Nico enkele varkens die zowel binnen als buiten een comfortabele plek hebben. De melkveehouderij is verleden tijd, en op de weilanden grazen kleine Dexter-koeien, een hobby van Nico. Annemieks interesse in kersenteelt heeft geleid tot een kersenboomgaard van 1,5 hectare. Annemiek vertelt ons: ‘Mensen mogen vrij rondlopen op het erf tijdens de openingstijden van de winkel. We willen dat ze zien waar alles vandaan komt. Alles hier op de boerderij heeft te maken met wat we in de winkel verkopen, waaronder ons eigen varkensvlees, onze eigen kersen en andere regionale producten.’

De minutieus uitgewerkte neorealistische schilderijen van Carel Willink

In de Achterhoek zijn er tal van mogelijkheden om van kunst en cultuur te genieten. Wij brengen een bezoek aan het Museum More, gevestigd in het prachtige kasteel van Ruurlo. Het monumentale gebouw herbergt de kunstwerken van Carel Willink. We wandelen door alle fasen van zijn carrière en worden ondergedompeld in de prachtige details van zijn neorealistische schilderijen. Het kasteel zelf, daterend uit de 14e eeuw, is een waar juweeltje. Tijdens de renovatie in 2013 zijn eigentijdse elementen subtiel geïntegreerd met respect voor de historische waarde van het gebouw. Nieuwe houten vloeren weerspiegelen bijvoorbeeld details van het plafond, en de zijden wandbekleding vormt een harmonieus palet met Willink's schilderijen.

De kronkelende paden van het kasteelpark en de omliggende bosrijke omgeving nodigen uit tot rustige wandelingen, vooral met de betoverende herfstkleuren die het landschap sieren. Bezoekers kunnen met gemak een hele dag doorbrengen, de schoonheid van het kasteel ontdekken en genieten van de serene sfeer. Voor een culinaire ervaring is er de mogelijkheid om te genieten van een high tea of een heerlijke lunch in de charmante Oranjerie, gelegen in de Engelse landschapstuin.

Een andere absolute aanrader voor kunstliefhebbers is de Silo Art Tour. Deze tour, die per fiets of met de auto gedaan kan worden, geeft op tien verschillende locaties leven en kleur aan schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen.  

Vorden: betoverende wandeling in het dorp van de 8 kastelen

Onze volgende bestemming in de Achterhoek is het schilderachtige dorp Vorden, bekend om zijn acht kastelen. We overnachten in hotel Gravin van Vorden, gelegen in een historisch pand. Nico Mensink vertelt over het gebouw dat vroeger in het midden van een industrieel gebied lag. Hij praat over de omgeving, de kastelen en de prachtige landschappen. De trots van de inwoners van Vorden op hun dorp is duidelijk merkbaar, niet alleen in ons gesprek met Nico, maar ook in andere ontmoetingen die we hebben tijdens ons verblijf. 

Een bezoek aan het charmante dorpje is niet compleet zonder een verkenningstocht langs zijn historische kastelen. Het is dan ook geen verrassing dat er een overvloed aan wandel- en fietstochten in deze regio beschikbaar zijn. Wij volgen het Bilderspad, dat omschreven wordt als ‘een romantische wandeling naast de Baakse beek’. De naam van deze wandelroute doet eer aan zijn schoonheid. De route strekt zich uit van Kasteel Vorden tot Kasteel Hackfort en biedt een gevarieerd landschap dat alle charme van de Achterhoek belichaamt. Van majestueuze lanen tot weidse velden en van betoverende bossen tot aan de slingerende Baakse Beek.

Sfeer en gezelligheid bij Hotel/Restaurant Bakker

In het centrum van Vorden, bij Hotel/Restaurant Bakker, worden we voor de tweede avond op rij culinair verwend. Bij binnenkomst in dit authentieke familierestaurant van meer dan 75 jaar oud lijkt de tijd bijna stil te staan. Zware houten stoelen, lampen versierd met jachtgeweren, historische foto's en geweien aan de muren creëren een sfeer van nostalgie. Liesbeth Bakker begroet ons met de gastvrijheid die inmiddels typerend is voor de Achterhoek. Ze vertelt ons dat ze zelf vaak jaagt en dat alle gerechten in het restaurant echt streekgebonden zijn. In dit restaurant kun je er zeker van zijn dat je geniet van heerlijke en authentieke wildgerechten.

Zutphen: de historische parel van de Achterhoek

We sluiten onze reis naar de Achterhoek af met een bezoek aan Zutphen, één van de oudste steden van Nederland. Deze sfeervolle Hanzestad aan de Ijssel en Berkel is weliswaar klein, maar doordrenkt van geschiedenis.  In de 14e eeuw was het dankzij zijn gunstige ligging aan de twee rivieren een belangrijke handelsstad. Onze gids, Edward, deelt interessante feiten: ‘Zutphen werd al een stad genoemd nog voor er sprake was van de stad Amsterdam. Dat was toen nog maar een vissersdorpje’. 

Tijdens een wandeling door Zutphen raak je voortdurend verwonderd. Of het nu de schelpenkoepel is die als ingang dient voor het Zutphense museum, de eeuwenoude koopmanshuizen, de kleurrijke steegjes of de serene hofjes, achter elke hoek schuilt wel iets bijzonders. De torens van de Walburgiskerk en de Wijnhuistoren rijzen majestueus boven de stad uit en vormen blijvende pronkstukken. De Wijnhuistoren herbergt nu een restaurant waar je kunt genieten van een smakelijke maaltijd terwijl je uitkijkt over de historische panden van de Groenmarkt. Bovendien kan de toren enkele dagen per week worden beklommen, wat resulteert in een adembenemend uitzicht over de prachtige stad.

Meer informatie vind je via de volgende links:

De Achterhoek

Herfst in de Achterhoek

Wild eten in de Achterhoek

Copyright foto's: Ulrike Simons

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek