Heimwee naar het Baskische binnenland en Vitoria-Gasteiz

Basken en Vlamingen, we hebben veel gemeen: de strijd voor de eigen taal en autonomie, de liefde voor de beste gastronomie, de devotie voor wielrennen... het goede leven. Toppers in de regio zijn San Sebastian en Bilbao, maar de hoofdstad van Baskenland is Vitoria-Gasteiz. De stad ligt meer in het binnenland, te midden van prachtige natuur, bergstreken en wat verderop is het wijngebied Rioja Alavesa. Vitoria is de Spaanse naam, Gasteiz de Baskische. Terug thuis na je bezoek heb je al snel heimwee naar deze regio van vele facetten en warme Basken.

De middeleeuwse stad

Het levendige Plaza de la Virgen Blanca vormt het bruisende hart van het middeleeuwse kwartier van Vitoria-Gasteiz, dat gedomineerd wordt door eeuwenoude kerken, sierlijke pleinen en smalle geplaveide straatjes.

We bezoeken de oude kathedraal, een van de twee kathedralen in de stad. De kathedraal is al vele jaren onderwerp van herstellingen en restauraties en beroert de Baskische bevolking in grote mate. Wanneer onze taxichauffeur hoort dat we de kathedraal gaan bezoeken, wordt hij een beetje melodramatisch: "Het is het mooiste bouwwerk van onze stad en we zullen zo blij en fier zijn als de verbouwingen zijn afgerond." Ook voor gids Leire neemt de kathedraal een belangrijke plaats in: "We beklimmen de heuvel in de stad richting het oude Gasteiz en de kathedraal. Deze is wereldberoemd geworden doordat de misdaadschrijver Ken Follett in zijn boek 'Without an End' over de kathedraal heeft geschreven. Die heeft een prominente rol in het boek gespeeld."

De oude stad van Vitoria-Gasteiz is een van de mooiste en best bewaarde in Noord-Spanje. Het huisvest ook het Naipes Fournier Playing Card Museum: een volledig museum enkel over de geschiedenis en de kunst van speelkaarten.

Na een bezoek aan de oude binnenstad is het een echte aanrader om de voeten onder tafel te schuiven in bar-restaurant Waska. Proef er van een heerlijke lunch of diner vergezeld met Riojawijn. Op korte afstand van het oude centrum, ligt de sfeervol ingerichte bar Saburdi. Het biedt een grote diversiteit van gerechten aan waaronder het ‘videetje met boleten', bechamelsausje en port.

Bezoek in het Baskenland of Spanje vergt enige aanpassing aan je levensritme, vooral de tijden van lunch en diner zijn voor bezoekers een aanpassing. In het algemeen eten Spanjaarden lunch rond 14:30 uur. Dat betekent dat je een hele periode moet overbruggen tussen ontbijt en lunch. Wie pas aankomt heeft daar toch wel moeite mee. Na de lunch volgt dikwijls een periode van kalmte of siësta van 1 tot 2 uur. Op het einde van de namiddag worden de activiteiten hervat en om 21:00 uur gaan ze dineren.

In Vitoria-Gasteiz vind je allerlei bars en restaurants waar je de befaamde pintxos kan proeven, mini-gerechtjes die typisch zijn voor het Baskenland, vergelijkbaar met Spaanse tapas. Zo is er bijvoorbeeld restaurant Virgen Blanca, aan het gelijknamige plein centraal in de stad. Naast de befaamde pintxos kan je hier ook heerlijk tafelen voor een beperkt budget.

Rondom de stad zijn er zes parken die een Groene Gordel vormen van 37 km: Wetlands of Salburua. Het prachtige natuurreservaat met uitgestrekte lagunes, weiden en bossen vormen de thuisbasis voor talloze vogels, dieren en planten. Een ander park in de Groene Gordel die zeker een bezoekje waard is, zijn de Botanische Tuinen van Olarizu. Hier vind je een diverse collectie aan inheemse en exotische planten.

Wat verderop buiten de stad bezoeken we de wereldberoemde zoutvlaktes van Anana. Die behoren tot de oudste ter wereld en gaan 70 eeuwen terug. Ook vandaag wordt er nog zout gewonnen, en die levert men naar de beste restaurants van de regio. Gastronomie: ook dat is in alle details de top in Baskenland!

Flaneren op de Senda

Het levendige Plaza de la Virgen Blanca vormt het startpunt van de wandelroute Senda. De route neemt je mee langs groene parken, historische wijken en de kalme oevers van de rivier de Zadorra. Senda zijn aangelegde wandelpaden rond de stad. Vanaf de Plaza in het centrum starten we door de winkelstraat, Calle Dato, om zo op de groene buitencirkel van de stad te komen. Hier staan prachtige gebouwen, zowel nieuwe als oude, en verbouwde villa’s naast elkaar.

Het is vrijdagavond en flaneer tijd. Flaneren dient niet noodzakelijk een doel of bestemming: het heen en weer wandelen en zien en gezien worden is wat telt. Gids Anna wijst: "Kijk, daar wandelt onze bisschop." Even verder komen we langs het museum van regionale kunst, wandelen we langs de villa’s van de profvoetballers van Alavés en passeren we ook het stadion van de plaatselijke voetbalclub. In Baskenland is Alavés de club van Vitoria-Gasteiz, maar de topclub is Athletic de Bilbao, hier kortweg Athletic genoemd, en dan weet iedereen wat je bedoelt. De ploeg speelt ononderbroken in de hoogste klasse en bestaat enkel uit spelers met Baskische achtergrond. Die Baskische achtergrond wordt soms nogal vrij geïnterpreteerd, maar het blijft toch een sterk statement en keuze van de club.

Wanneer bezoekers naar de stadswijk Armentia afreizen, ervaren ze een reis door de geschiedenis. In het hart van de wijk rijst de romaanse basiliek van San Prudencio met zijn ingewikkelde beeldhouwwerken en majestueuze bogen op.

De bergen van Mendialdea

De regio Mendialdea in het zuiden van Vitoria-Gasteiz wordt gekenmerkt door prachtige natuur, bergketens en kleine dorpjes. We worden in Peñacerrada ontvangen door de burgemeester van het dorp. Hij geeft ons een kleine presentatie over de streek en eindigt met veel overtuiging: "Hier wonen maar een paar honderd mensen, maar we hebben het hier goed."

Daarna gaan we verder naar het etnografisch museum van Pipaón waar Maité op ons wacht. Ze is ruim in de 80 en het is duidelijk dat ze jarenlang in het onderwijs heeft gestaan, want we krijgen een zeer gedetailleerde uitleg in het museum. Hier kom je alles te weten over de traditionele levensstijl en cultuur van de regio: van ambachtelijke gereedschappen tot historische kledingstukken. Maité is fier op haar dorp, fier op de klederdracht en fier op de geschiedenis, en ze gaat ook fier op de foto.

Fan van Wout

Ibai en zijn vader zijn berggidsen in de bergketen in de regio Mendialdea. Vandaag nemen ze ons mee op een trip door de streek, langs twee typische plaatselijke dorpen en de GR-38 wandelroute door het Baskenland. Onderweg worden we regelmatig opgehouden door groepjes wielrenners op onze weg. Ibai en zijn vader blijken enorme fietsfans te zijn: "Ik heb nog op school gezeten met de Baskische wielerkampioen Oier Lazkano, dat is waarschijnlijk de meest beroemde inwoner van Vitoria-Gasteiz op dit moment. Wij zijn net zo wielergek als de Vlamingen. De Ronde van het Baskenland is hier een enorm volksgebeuren. Basken trekken ook regelmatig richting de Vlaamse klassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Ben jij fan van Remco of van Wout?"

In het restaurant La Casa de Napoleon draait alles om een gezellige huiselijke sfeer en een innovatieve keuken. Uitbaters Ivan Rivas en Patricia Perez veroveren met hun gastvrijheid, klassieke gerechten en zelfgemaakte desserts meteen de weg naar je maag, en je hart.

Rioja Alavesa

Dan maken we ons op voor een dagje in de Rioja Alavesa, een van de drie streken die de naam Rioja mag dragen. Het is Baskisch gebied, in tegenstelling tot de Rioja Alta en de Rioja Baja. De wijnen zijn er iets minder bekend, maar bijvoorbeeld het wijnhuis Marques De Riscal heeft in België een grote distributie. In de Rioja Alavesa is niet alleen wijn een belangrijk element, maar ook de natuur en cultuur. Vandaar dat het een stevig dagje wordt met het bezoek aan vier wijnhuizen, het wijnmuseum, en ook een prachtig bewaard gebleven bergdorp Laguardia.

We starten bij wijnhuis Luis Cañas Winery, een familiebedrijf met meer dan 350 hectare dat een kwalitatief en innovatief scala aan wijnen produceert. Bij het wijnhuis van Louis Cañas krijgen we de grootste trekker van het huis geserveerd, een witte wijn, de Luis Cañas Blanco Fermentado en Barrica, en daarbij ook een assortiment aan pintxos.

Net zoals Luis Cañas Winery is ook Eguren Ugarte een familiebedrijf dat met passie verschillende wijnen produceert. Typisch zijn de meer dan 2 kilometer lange wijnkelders. Klanten bewaren hier hun wijnen, en kunnen ze ook - al dan niet in goed gezelschap - komen drinken in de ondergrondse degustatiezaaltjes.

Wie de rijke wijncultuur en geschiedenis wil opsnuiven van La Rioja, moet naar het Wijnmuseum in Villa Lucia. Aan de hand van een uitgebreide collectie kunstwerken, gereedschappen en artefacten ontdek je de eeuwenoude wijntradities van de regio. Of je kan kiezen om de Wijnroute van Rioja Alavesa te volgen.

Een jonge, moderne aanpak vinden we bij wine bar Javier San Pedro. Men produceert zeer toegankelijke wijnen, in een sfeer van samen plezier maken.

In het gastronomische restaurant La Huerta Vieja pronken meer dan 100 wijnen op de menukaart om te serveren bij de gerechten uit de Baskische Rioja keuken. Tot hun specialiteiten behoren gegrilde karbonades, gevulde tarbot en gebraden speenvarken.

Eindeloze uitzichten

Op het einde van de dag, wanneer de zon laag staat, bezoeken we het prachtig bewaard gebleven bergdorp Laguardia. Rondom het dorp heb je machtige vergezichten over de Álava-regio, tientallen kilometers in het rond. Het dorp zelf is een wirwar van straatjes met als absolute trekpleister de kerk Santa Maria met zijn prachtige portiek, een geweldig voorbeeld van de gotische architectuur en kunst. 

We staan boven in het bergdorp Laguardia op een uitkijkpost over de hele streek. Onze gids Noemie beaamt: "Het is een van de mooiste en meest welvarende streken van Spanje, dat zeker, maar hier wonen is voor ons toch een dure aangelegenheid. Daarom woon ik zelf in de stad Logroño, 50 kilometer hier vandaan. Daar zijn de huizen betaalbaarder."

Om de dag met een onvergetelijke ervaring af te sluiten, gaan we langs op het balkon Rioja Alavesa. Je geniet van een adembenemend uitzicht over uitgestrekte wijngaarden, pittoreske dorpjes en imposante bergketens.

Hotels

In hotel Kora Green City in Vitoria-Gasteiz beleef je een gastronomische ervaring met het SUA Basque Fusion concept. De gerenommeerde chef Gorka Arrieta bereidt exclusief zijn degustatiemenu aan jouw tafel. 

Omgeven door wijngaarden en bergen, vind je in Villabuena de Alava / Eskuernaga in La Rioja Alavesa het hotel Viura. Het moderne hotel met avant-gardistische architectuur is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de wijnstreek, historische bezienswaardigheden en wandelingen in de natuur.

Meer info

Vitoria-Gasteiz

Wine route Rioja Alavesa

 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek