Gastronomie aan zee op culinaire bedevaartstocht naar Santiago de Compostella

Je vervolgt je culinaire reis door het noorden van Spanje, waar je de beste verse vis en zeevruchten van Spanje zult proeven. Op pad naar Santiago de Compostella maken we een stop in de kustregio Cantabrië, aan de Cantabrische Zee. In de regio Asturië maak je kennis met de rijke variatie aan kazen en drink je van de bekende lokale cider.

         

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

De Cantabrische keuken: de smaken van de zee

Cantabrië is een regio in Noord-Spanje die aan de Cantabrische Zee ligt. Het zal niet als een verrassing komen dat je hier vis en zeevruchten kunt eten van topkwaliteit. Het koude zeewater is een uitstekende leefomgeving voor mosselen, grote garnalen, langoustines, vlezige kreeften en inktvis. In de hoofdstad Santander kun je in het ‘vissersdistrict’ goed terecht voor een proefexcursie van wat de Cantabrische Zee je kan voorschotelen. Hier komen de oude tradities het meest tot hun recht. Het is ook een uitstekende plek om te genieten van lokale gerechten zoals: heek in groene saus, rabas (gefrituurde inktvis), maganos (inktvis met ajuin) en ovenschotel met mosselen.

Een goede tegenhanger van deze overvloed aan visgerechten is het rund- en kalfsvlees dat hier lokaal wordt bereid. In Cantabrië is eveneens de grootste veemarkt van Spanje: de veemarkt van Torrelavega. Naast rundvlees is ook wild (hert en wild zwijn) een belangrijk ingrediënt in de stoofpotjes. 

Asturië: Verse vis en kwaliteitskazen

De gastronomie van Asturië staat bekend om zijn simpliciteit. Er worden weinig kruiden en specerijen toegevoegd, wat dat zou de natuurlijke smaken kunnen veranderen. Het bekendste gerecht is misschien wel de ‘fabada asturiana’. Dit is een stoofpotje van gedroogde witte bonen (fabes), met chorizo, bloedworst en aardappels. Met deze ingrediënten worden ook vaak ‘potes’ (soepen) gemaakt. De gastronomie van Asturië draait ook om verse vis, zowel zoet- als zoutwatervis. De ‘oricio’ (zee-egel) is een echte delicatesse. Vooral in de wintermaanden in Gijón wordt de zee-egel veel gegeten. Hij kan op verschillende manieren bereid worden, maar is ook rauw te eten.

Een ander handelsmerk van de Asturiaanse keuken is het grote aantal kazen. In elke berg of vallei wordt weer een andere kaas gemaakt van drie verschillende soorten melk: van de koe, de geit en het schaap. De beroemdste kaas is de ‘Cabrales’, een blauwe kaas van koemelk.

De ciderroute

Als je de route naar Santiago de Compostella via Asturië wandelt, hou dan vooral even halt bij een van de vele Asturische tavernes, ‘chigres’. Hier kun je proeven van de lokaal geproduceerde cider, een typisch drankje uit de regio. Je kunt ze vinden in steden als Gijón en Oviedo. Asturië is trots op de productie van hun cider. In het stadje Nava vind je het cidermuseum, in Gijón en Nava wordt jaarlijks het ciderfestival georganiseerd, en je kunt je zelfs wagen aan de ciderroute. Tijdens deze wandeling kom je alles te weten over het drankje en de productie hiervan.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

culinaire reis

Cantabrië

Santander

een proefexcursie

maganos

gastronomie van Asturië

fabada asturiana

potes

Asturië

Gijón

Oviedo

cidermuseum

ciderfestival

ciderroute

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels