Eindeloos vertoeven tussen de wijngaarden van Douro in Noord-Portugal

Wie houdt van een heerlijk glas Portwijn, zal zijn hart ophalen in het authentieke Douro. In dit oudste wijngebied ter wereld zorgen de eindeloos glooiende terrasvormige wijngaarden langs de oevers van de rivier Douro voor een betoverend landschap. Maak je klaar voor een ideale mix van cultuur, natuur en oude tradities in het noorden van Portugal. Reisorganisatie Realtours uit Nederland biedt rondreizen aan.

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je van je glas Port nipt, maar deze gedestilleerde wijn wordt enkel gemaakt in het oudste afgebakende wijngebied ter wereld: de Douro. Vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw werd de Port wereldwijd bekend door het toedoen van Engelse handelaren. De klimaatomstandigheden en de vruchtbare grond langs de oevers van de Douro vallei zorgen voor de karakteristieke en unieke smaak van de Portwijn. Het hele jaar door wordt er enorm veel aandacht besteed aan het wijnproces: met grote inspanning worden de eindeloos terrasvormige wijngaarden gemaakt, onderhouden en bewerkt. De kwaliteit van de druiven wordt nauwlettend in de gaten gehouden en bij de oogst in september worden alle druiven met de hand geplukt en op traditionele wijze vaak nog met de voeten geperst. Tijdens een exclusieve rondleiding in één van de wijnboerderijen, waar er 256 van zijn in het Douro gebied, kan je ontdekken hoe de Port wordt gemaakt. 

Verborgen schatten

Naast de traditionele en bloeiende wijnhandel heeft deze charmante streek in Noord-Portugal nog veel meer te bieden. Verscholen achter de bergen van de Douro rivier, liggen er nog veel meer verbogen parels zoals het indrukwekkende natuurgebied Serra do Alvao. Wandel- en natuurliefhebbers zullen verbijsterd zijn door de uiteenlopende fauna en flora die het gebied rijk is: van hoge massieve berggebieden en spectaculaire watervallen tot groene weides en kleine dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan.

De historische hoogtepunten van de streek zijn de steden Vila Real en Lamego waar de handel van wijn en port altijd een grote rol hebben gespeeld. Lamego beleefde in de 18e eeuw een grote voorspoed toen hier de verfijnde wijn werd gemaakt die de voorloper zou zijn op de beroemde Portwijn. De gunstige ligging van Vila Real, te midden van de Douro vallei tussen de rivieren Corgo en Cabril, maken van de stad de ideale uitvalsbasis.

Doorheen het heuvelachtige landschap

Vanaf april tot en met oktober is de beste periode om in het Douro gebied te reizen en kennis te maken met al het moois dat deze streek te bieden heeft. Neem je de trein, dan rijd je langs de oevers van de Douro rivier. De dorpen aan de rivier ademen een eigen, unieke sfeer. Je ziet alleen de werkers op het land, dieren in de wei, vrouwen bij de openbare wasplaatsen en de ouderen die op straat een praatje met elkaar slaan. Per boot vanaf het water, is het heuvelachtige landschap met de wijngaarden nog indrukwekkender. Vooral als je vaart op een typische rabelo boot waarmee vroeger de wijnvaten van de Port over de rivier werden vervoerd.

Meer info:

Realtours

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels