De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Toerisme Vlaanderen stelt drie nieuwe icoonfietsroutes voor'

Vlaanderen is alweer drie fietsroutes rijker. De Schelderoute, Kempenroute en Frontroute 14-18 loodsen je door talloze prachtige landschappen en unieke sites waarlangs je graag je beentjes even strekt. De icoonfietsroutes vormen een ambitieus project rond toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen. En dat werpt – volgens een artikel dat op 30 maart op de website van Knack Weekend verscheen - z’n vruchten af!

Het is geen nieuws meer: de coronacrisis maakte wandelen en fietsen nog populairder. Vlamingen trokken massaal hun wandelschoenen aan en stapten ijverig op hun (koers)fiets. Dat ontgaat ook de Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen niet. Zij lanceerden eind 2020 de eerste van acht nieuwe icoonfietsroutes voor: de Kustroute. Ondertussen worden deze voormalige klassieke LF-routes verrijkt met drie nieuwe thematische routes: de Schelderoute, Frontroute 14-18 en Kempenroute.  Het kost je moeite om verloren te rijden door de zorgvuldig uitgestippelde routes met een nagelnieuwe bewegwijzering langs het originele knooppuntennetwerk. Da’s eens zo veel tijd om te genieten van het landschap!

483 kilometer aan nieuwe fietsroutes

Zo’n fietstocht brengt me meteen in vakantiemodus: alles kan, niets moet. Je bepaalt zelf je tempo en onderweg stop je even om water te drinken, een koek te eten of te rusten. Na een stevige fietstocht verdienen we ook wel een ijsje. Ik redeneer net zoals zovele fervente fietsers. En da’s waarschijnlijk ook de reden waarom Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse provincies steeds samenwerken om nieuwe, adembenemende fietsroutes in elkaar te boksen. Zo telt de Schelderoute zo’n 180 kilometer met de start op de grens van Henegouwen en West-Vlaanderen. Al snel kronkel je door allerlei landschappen langs de veerpont over de Schelde en het voormalige vissersdorpje Mariekerke, door het stiltegebied van Weert en langs het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde tot je aan het Steen in Antwerpen eindigt. Voor de Frontroute moet je naar de kust, want deze loopt tussen Nieuwpoort en Mesen. Je bent hier getuige van de overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog wanneer je langs het front fietst waar herdenkingsbomen, bunkers, loopgraven, bomkraters, militaire begraafplaatsen en ondergrondse tunnels elkaar afwisselen. Je leert erg veel bij over wat er zich hier tussen 1914 en 1918 heeft afgespeeld, maar sprakeloosheid triomfeert ook. De laatste nagelnieuwe route is de Kempenroute van zo’n 203 kilometer dwars door de provincies Antwerpen en Limburg. Strek je benen voor een wandeling langs de Kempense Meren en ontdek de geschiedenis van de beroemde industriële erfgoedsites zoals C-Mine in Genk. Smeer die beentjes dus maar in!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek