De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Populaire High Line Park in New York krijgt er honderden meters bij'

Het Statue of Liberty, Rockefeller Center, Empire State Building… Stuk voor stuk, toeristische trekpleisters in The Big Apple. Sinds 2009 vervoegde het High Line Park het lijstje der iconen. Het voormalige treinspoor dat 9 meter boven de grond torent werd omgetoverd tot een park waar de oude spoorrails kriskras tussen de bomen, planten, grassen, kunstwerken en bankjes liggen. Bij de opening telde het parcours een afstand van 2,5 kilometer. Hier doet de city that never sleeps – volgens de New York Times in een artikel van 11 januari - dus nog een aantal honderden meters bij, tot aan het drukke Pennsylvania Station. Treinreizigers wandelen vanuit het station met de spiksplinternieuwe Moynihan Train, meteen het park in. Later wordt ook de andere kant in het noordoosten van het park uitgebreid tot Pier 76 in het Hudson River Park en het levendige Brookfield’s Manhattan West. Alles met oog op een frisse, verkeersveilige en groene omgeving.

Old meets new

Het is toch wel iets apart, dat High Line Park. Het langgerekt, hoog liggend stadspark midden in Manhattan stond zo’n honderd jaar geleden nog bekend als de Life line of New York. Niet zo verrassend, als je weet dat de treinen elke dag honderden kilo’s materiaal, zuivel, groenten en vlees naar magazijnen en fabrieken op het derde verdiep tjokten. Toen de trein rond de jaren tachtig plaats moest ruimen voor vrachtwagens, onderwierp het High Line zich al snel aan de kracht van de natuur. Gelukkig redden enkele buurtbewoners het monument van de sloophamer én het onkruid. Meer nog, ze plantten het zaadje voor een innovatief en uniek park dat vandaag razend populair is. En begrijpelijk, want elke toerist snuift bij elke stap nog steeds de sfeer van weleer op, ondanks de moderniteit. Je spot op het verhoogde stukje park nog steeds het bord van Weichsel Beef Wholesale op een hangar en de zigzaggende spoorlijnen met daartussen de symmetrisch geplaatste berken. De ideale plek om even te ontsnappen aan die drukke stad. En op dat gezellig houten bankje je heerlijke Magnolia Bakery Cupcake te verorberen. Da’s zeker en vast een tip.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek