De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Parijzenaren willen de Bièvre rivier opnieuw blootleggen'

Een rondvaart op de iconische Seine met de bekende Bateaux Mouches pronkt bij vele toeristen bovenaan de bucketlist bij een bezoek aan het romantische Parijs. De Bièvre daarentegen, is eerder onbekend. De historische rivier die door Les Misérables van Victor Hugo meandert, bleek in het begin van de 20ste eeuw zo vervuild dat ze werd afgedankt tot riolering of begraven onder beton. De geschiedenis en meer komt aan bod in het artikel van National Geographic Traveler van 1 februari. Gepassioneerde Parijzenaren koesteren al langer de hoop dat de rivier – die stroomt van de Marne vallei en uitmondt in de Seine vlakbij Gare d’Austerlitz – opnieuw z’n mythische oorsprong krijgt. En die droom zou nu wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Stedelingen snakken naar groen

De burgemeester van Parijs heeft het goed begrepen. Na het project rond de ‘vergroening’ van de Champs-Elysées staat nu ook de restauratie van de Bièvre op de planning. De rivier werd in enkele wijken al vanonder het beton gehaald, maar de miljoenenstad beseft dat een grondigere groene make-over nodig is. Alleen al met het oog op de Olympische Spelen in Parijs in 2024 en de wereldwijde tendens rond ecologische steden. Groot gelijk, want de rivier heeft een rijke geschiedenis die niet onbesproken mag blijven. Ik durf ervoor te wedden dat ook jij niet wist dat het water van de Bièvre de fonteinen op het domein van Versailles voedde. De Romeinen bouwden er een aquaduct, de monniken in de middeleeuwen gebruikten het water voor hun graanmolens en later werd de regio rondom de rivier het centrum van talrijke ambachten. Kortom: industrialisatie op z’n hoogtepunt, maar met de nodige gezondheidsproblemen tot gevolg. Geen wonder, als je leest dat slagers hun slachtafval gewoon in de rivier dumpten. Ondertussen leven we in een heel andere maatschappij. Verstedelijking is geen prioriteit meer. Integendeel, stedelingen snakken naar groen. Door de verbeterde kwaliteit van het water hoopt de stad een stukje rivier bloot te leggen voor het einde van de legislatuur in 2026. Wij hopen alvast mee: alles voor een zomerse aperitief langs de oever van de rivier in plaats van een hoop beton.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek