De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Paradeer door het gerestaureerde mausoleum van de Romeinse keizer Augustus'

Iedereen kent het Colosseum en het Pantheon, maar binnenkort is ook het minder bekende en toch eeuwenoude Mausoleum van Augustus open voor publiek. Dit berichtte het Smitshonian Magazine  op 30 december 2020. De laatste rustplaats van de eerste Romeinse Keizer aan de Tiber vlakbij Castel Sant’ Angelo – het bescheidenere mausoleum van Hadrianus - is al meer dan twintig eeuwen oud en raakte de afgelopen jaren steeds meer in verval met woekerende planten en kilo’s zwerfvuil. Tijdens de renovatie werden kosten noch moeite gespaard. De restauratieprojecten van zowel het mausoleum als het met cipressen versierde piazza eromheen duurden zo’n 13 jaar. Dat alles met een prijskaartje van zo’n twintig miljoen euro.

Een ‘bescheiden’ monument voor de Pax Romana- keizer

Dat de talrijke Romeinse keizers niet vies waren van het begrip grootheidswaanzin is waarschijnlijk een understatement. Ik schrik er dus ook niet van op dat het exemplaar van Augustus – dat hij trouwens voor zichzelf liet bouwen - met z’n diameter van 87 meter nog steeds het grootste ronde mausoleum ter wereld is. Want het necropolis moest zeker en vast zijn impact op het keizerrijk weerspiegelen. Hij zorgde er immers voor dat de marmeren stad 200 jaar lang vrede kende. Een overdaad aan marmer, twee Egyptische obelisken bij de ingang en een gigantische glimmend bronzen beeld van Augustus zelf op het dak waren geen overdadige versieringen.
Ik ben erg opgetogen dat het massieve polyvalente bouwwerk – lees: het werd in z’n rijke geschiedenis ook gebruikt als concertgebouw, arena voor stierengevechten en potentieel graf voor voormalig dictator Mussolini - na jaren van verval en plunderingen opnieuw z’n grotesk karakter mag etaleren aan een breed publiek. Want het is en blijft toch een fascinerend tijdperk. Iedereen die z’n nieuwsgierigheid niet kan onderdrukken, krijgt een mooie, interactieve virtuele tour door het mausoleum cadeau.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek