De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Oudste rotstekeningen ooit ontdekt in Indonesië'

Op 15 januari schreef National Geographic een artikel over de vondst van een afbeelding van Celebes wrattenzwijnen op het Indonesisch eiland Sulawesi. Pas op, het is de zoveelste prehistorische grotschildering van een zwijn die archeologen in Indonesië ontdekken. Het bijzondere aan dit wrattenzwijn is dat het meteen gebombardeerd wordt tot ’s werelds oudste rotsschildering van een dier, met maar liefst 45 500 jaren op de teller. Archeologen moesten zich als speleologen een weg door de kalksteengrot murwen om de paarse met rode okermineraal prenten van 136 bij 54 cm groot te bewonderen.

Ouder dan Lascaux en Altamira

Vergeet Lascaux of Altamira: Europa was dan toch niet helemaal de kunstacademie van de prehistorische mens. De Europese rotsschilderingen zijn respectievelijk 30 500 en 4700 jaar jonger dan de recente vondst in Sulawesi. De rotstekening dateren bleek een moeilijke klus, maar na onderzoek blijkt het dus wel degelijk het oudste beeldende kunstwerk ter wereld te zijn. De afbeelding is vrijwel volledig intact en geromantiseerd: de beestjes werden net iets groter en vetter afgebeeld dan de werkelijkheid. Alles voor de jachttrofeeën, dachten de prehistorische kunstenaars vast. Want de lokale bevolking jaagt al tienduizenden jaren op wrattenzwijnen. En ik was er mezelf niet eens van bewust dat deze fier – met hun smalle staart omhoog - trippelende zwijnen leefden in Indonesië. Ik geef toe, daar zit The Lion King wel voor iets tussen. Maar hoe fascinerend toch dat ze zoiets allemaal weten te onderzoeken. Want de onderzoekers geloven dat toekomstig onderzoek in Oost-Indonesië tot nog meer ontdekkingen van oude rotstekeningen zal leiden. Op deze manier ontplooien we elke dag ons inzicht in de diepe geschiedenis van kunst en haar rol in het vroege verhaal van de mensheid. En zoiets blijft ontzettend boeiend.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek