De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Mogelijk oudste brouwerij ter wereld opgegraven in Egypte'

VRT NWS publiceerde op 16 februari een artikel over de ontdekking van een 5000 jaar oude brouwerij, die werd blootgelegd tijdens een Egyptisch-Amerikaanse missie. De restanten werden gevonden in Abydos, zo’n 450 kilometer ten zuiden van Caïro en één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen. Hier werden de eerste farao’s begraven met heel wat herdenkingstempels en dus ook bierkragen tot gevolg. De gewone Egyptenaar kreeg geen druppel bier over z’n tong, want het mengsel van graan en water was voorbestemd voor koninklijke rituelen. Tijdens een begrafenis vloeiden er liters bier als offer aan de goden. Dat alles was goed voor meer dan 22.400 liter bier tegelijkertijd. Een stevig godenfeestje in het hiernamaals dus! 

De speeltuin van archeologen

Het Egyptische ministerie van Oudheden en Toerisme maakt de afgelopen jaren tientallen archeologische ontdekkingen bekend om zo meer toeristen te lokken na de politieke onrust en de wereldwijde gezondheidscrisis. Bovendien investeren ze miljoenen euro’s in nieuwe toeristische trekpleisters zoals het nagelnieuwe Grand Egyptian Museum in Caïro met meer dan 50.000 antiquiteiten. Hoog tijd om Egypte dus wat hoger op m’n bucketlist te zetten. Want die Egyptische beschaving spreekt toch zo tot de verbeelding. Ik las als kind over canopen (grafvazen) en scarabeeën nog voor ik een geldige identiteitskaart bezat. En nu graven ze regelmatig nieuwe historische stukken zoals een zonneboot en deze brouwerij op? Wauw. Het team vond maar liefst acht ruimtes van 20 meter lang en 2,5 meter breed met daarin zo’n 40 kleipotten, opgesteld in twee rijen. Rond de vaten liggen tientallen bassins van aardewerk die dienst deden als voorhistorische biervaten. Wat een speeltuin voor archeologen waarin een tikkeltje Indiana Jones schuilt.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek