De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Iconische Pacific Coast Highway in Californië lijdt onder de klimaatveranderingen'

De spectaculaire Pacific Coast Highway aan de Stille Oceaan krijgt de laatste jaren steeds meer te kampen met bosbranden en stortbuiten die grote stukken van het wegdek plotsklaps in de zee doen verdwijnen. Dat schrijft HLN.be in een artikel op 3 maart. Iedereen wijst met z’n vinger naar de klimaatverandering. De schade komt helaas steeds vaker voor en wordt steeds ernstiger.

Eind januari verdween een stuk wegdek van 45 meter in de Stille Oceaan na hevige stortbuien. De bosbranden die stilaan een jaarlijks fenomeen worden, legden ook al 4 procent van Californië in de as. De verschroeide aarde op steil terrein veroorzaken op hun beurt modder- en puinstromen die door de zwaartekracht naar de zee worden gelokt. Tel daar nog aardverschuivingen bij en de dodelijke combinatie voor het wegdek van de legendarische Pacific Coast Highway is een feit. Heel wat toeristen botsen op het ‘road closed’ bordje en moeten rechtsomkeer maken.

Cruisen door een adembenemende maar geologische nachtmerrie

Als je de klassieke westkust roadtrip door de USA op je bucketlist afvinkte heb je ongetwijfeld al een stuk over de Highway number 1 gebold. Staat het nog op de planning? Dan klinkt het schiereiland Monterey je vast wel bekend in de oren of heb je ooit al een foto van de bekende brug in Big Sur gespot.  Kortom, de iconische route die van San Francisco richting Los Angeles (of andersom) zwiert is een toeristische trekpleister. Schrikt dat af? Hopelijk niet, want de 1000 kilometer lange weg langs het ruwe landschap van Big Sur en de azuurblauwe golven die vol geweld tegen de grillige rotsen kletsen is echt wel een must see. De sterrenstatus die de zogenaamde PCH draagt zal er voor zorgen dat ze steeds een groot budget in de herstellingen blijven pompen. Maar de snelweg zoals we ‘m nu kennen zal in de toekomst mogelijk wel verdwijnen als gevolg van deze “geologische nachtmerrie”. Net zoals de bijhorende adembenemende vergezichten. Je weet wat te doen dus…

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek