De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Australië heeft een nieuw nationaal park erbij ter bescherming van de inheemse dieren'

Drandra Woodland National Park, zo’n 180 kilometer ten zuidoosten van Perth werd uitgeroepen tot eerste nationale park van Australië. Dat schreef Knack Weekend op 30 januari 2022. The land down under besloot om de door landbouw gedomineerde Wheatbelt-regio te kronen tot een nationaal park, om zo de zeldzame en bedreigde Australische diersoorten te beschermen. 
 
Ooit al gehoord van een numbat, een tammar wallaby of een kortneusbuideldas? Het is eens wat anders dan de Afrikaanse Big 5. De Australische dieren zijn minder bekend, maar daarom niet minder bemind. Daarom krijgen de inheemse, bedreigde Australische diersoorten nu de bescherming die ze nodig hebben. Hoe ze dat doen? Door hun leefgebied uit te roepen tot het nieuwe Dryandra Woodland National Park. Wat verandert dat nu echt voor de dieren? Wel, hallo nationaal park betekent exit vossen, huiskatten en permits voor extra landbouwgrond. Deze beslissing laat de oorspronkelijke inheemse planten- en dierensoorten weer floreren. 

Teruggrijpen naar de fauna en flora van voor 1890

In totaal gaat het om maar liefst 24 soorten zoogdieren, 98 vogelsoorten en 41 reptielen. Daarnaast biedt de benoeming ook bescherming aan de flora. Het 28.000 hectare grote nationaal park – gefragmenteerd  in 17 stukken bos - is immers ook bezaaid met bijzondere bomen en planten zoals de bekende eucalyptus maar ook de onbekende casuarina en kwongan. Maar daar stopt het niet. Ook de resten van een oude kleioven en rotsschilderingen, die de cultuur van de Noongar Aboriginals represtenteren, worden op deze manier mooi bewaard. En maar goed ook, want een beschaving die al zo’n 400.000 jaar oud is mag – net zoals de bedreigde diersoorten – nooit in rook opgaan. Maar waar begin je je ontdekkingsdocht door het 28.000 hectare grote park nu eigenlijk? De park rangers stippelden verschillende wandelroutes voor je uit, die variëren in lengte tussen de 1,5 en 12,5 kilometer. Deze kan je ook lopen tijdens een nachtelijke wandeling, ideaal om de nachtdieren van dichtbij te spotten! Koffers al gepakt?
 
 
Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels