De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 10 mooiste Europese treinreizen volgens Lonely Planet

Knack Weekend publiceerde op 1 april 2022 een artikel over de nieuwe reisgids van Lonely Planet die de mooiste treinroutes in Europa bundelt. Europa kent zo’n uitgebreid treinnetwerk dat het de moeite loont om het continent eens per trein te ontdekken. Dankzij de nieuwe reisgids voert Lonely Planet ons mee naar pittoreske landschappen en innemende bestemmingen. Klaar voor een spectaculaire én milieuvriendelijke reis!

Langs de besneeuwde toppen van de Alpen tot een treinrit die de prachtige zuiderse velden doorkruist: Lonely Planet inspireert ons graag met enkele prachtige treinreizen. Er is voor elk wat wils: de rustige natuurvakanties wisselen zich af met een epische aankomst in iconische treinstations die de bruisende steden versieren. Kijk je ogen uit tussen de adembenemende landschappen. Eén ding is zeker: elke treinroute is een lang, slingerend huwelijk van techniek en natuur dat je los naar een idyllisch tafereel leidt. Er is eigenlijk geen betere en rustigere manier om Europa te ontdekken dan al hobbelend of flitsend over de Europese sporen. 

Een treinreis is een spektakel van prachtige landschappen en levendige steden

Het aanbod is divers en steeds gevarieerd: je bolt dwars door adembenemende landschappen en letterlijk te nemen hoogtepunten of zoeft ’s nachts van stad naar stad. Ervaar de sensationele uitzichten tijdens je treinreis en het warme onthaal en de gezellige sfeer van elke bestemming bij aankomst. Spoor van de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar het diepturkooizen water aan de Adriatische kust en vergaap je aan de natuurpracht van Snowdonia tijdens een rondrit in de bergen. Genieten van de adembenemende natuurpracht die je vanuit je raampje ziet passeren doe je ook wanneer je Italië vanaf de uitlopers van de bergen in het noorden, via glooiend Toscane en het puntje van de laars tot Palermo doorkruist. Of wat dacht je van de fascinerende combinatie tussen trein en veerboot? Vertrek met de trein vanuit Dublin tot in het Ierse Rosslare om daarna met de veerboot verder te dobberen richting het Spaanse Bilbao. Ontspan en loer uit de ruiten van je wagon want je hoeft helemaal nergens naartoe. De reis is eigenlijk belangrijker dan de bestemming. Bovendien houdt een treinreis de impact op het milieu klein en de diversiteit aan bestemmingen groot. Negeer je auto en het vliegtuig dus eens én ontdek Europa per spoor voor een unieke beleving op zich.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek