De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: ‘Walvismuseum in Noorwegen'

De Gazet van Antwerpen verkondigde op 18 januari dat het Noorse eiland Andoya in 2023 een museum krijgt dat opgedragen is aan walvissen. De gigantische dieren zwemmen wereldwijd verspreid in oceanen en zeeën. Maar door de voedselrijke zeestromen spot je er aan de noordelijke westkust van Noorwegen nog meer. De gidsen garanderen letterlijk dat je tijdens een excursie een walvis ziet. Het museum zorgt nu voor een extra toeristische trekpleister. De bijzondere architectuur van het gebouw zal daar ook zeker aan bijdragen: het symboliseert de walvisstaart die klaar is om onder water te duiken.

Je hoort enkel nog een ‘zucht’ wanneer de walvis water spuit

Een walvisexcursie op een op het water springende zodiac of dobberende catamaran: geen enkele foto, video of persoon kan in de verste verte beschrijven hoe indrukwekkend dat schouwspel is. De motor gaat af en je hoort enkel nog een ‘zucht’ wanneer de walvis water spuit en de kabbelende golven waarop de walvis nu en dan met z’n vin kletst. De kolossen maken zoveel indruk dat hun duik voor altijd op je netvlies gebrand staat. Als ik na zo’n walvissafari de kans krijg om via verschillende expo’s in het nagelnieuwe museum over deze machtige wezens bij te leren, is er maar één woord op z’n plaats: wauw! Daarnaast zal er ook nog plaats zijn voor reuze walvisskeletten – al kan ik je garanderen dat er in de inkomhal van het Natural History Museum in Londen ook een erg indrukwekkende hangt – en een uitkijkplatform over de Noorse Zee op het hoogste punt van het dak. En alsof ik nog niet overtuigd was om het walvismuseum in 2023 effectief op mijn to-dolist te zetten, lees ik dat het pittoreske stadje ook nog eens op slechts 300 kilometer van de poolcirkel ligt. Het noorderlicht kunnen we dus ook ineens afvinken. Zal ik dan al beginnen aftellen naar 2023?

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek