De keuze van curator Amber Francken: 'Brusselse art-nouveau Hotel Solvay wordt museum'

Op 21 januari publiceerde Plus Magazine dat het Brusselse Hotel Solvay eindelijk toegankelijk is voor het grote publiek. Dankzij de samenwerking van het Brussels Gewest en de eigenaar Alexandre Wittamer kan je sinds zaterdag 23 januari de pracht en praal van Victor Horta – een Belgische trots – bezichtigen op donderdag en zaterdag. Het Hotel Solvay op de bekende Avenue Louise is een pronkstuk dat werd gebouwd tussen 1894 en 1903. Het evolueerde van gezinswoning van Armand Solvay naar haute-couturehuis van de familie Wittamer in 1958 tot dus een museum in 2021.

Louizalaan 224: één van de best bewaarde en meest geslaagde ontwerpen van Victor Horta

Waar Barcelona het portfolio van Gaudí is, mogen we Brussel als Horta-territorium bestempelen. Brussel profileert zichzelf steeds meer als de art-nouveau hoofdstad van de wereld, maar de erfgoedpareltjes bleven vaak verscholen voor het brede publiek. Wanneer ik laatst over de Louisalaan flaneerde, vroeg ik mezelf ook af wat er achter die monumentale art-nouveau gevel op nummer 224 schuilt. Binnen gluren kon enkel tijdens een exclusief privébezoek of tijdens Open Monumentendag. Het herenhuis blijkt één van de best bewaarde en meest geslaagde ontwerpen van Victor Horta. Van grondplan tot tapijt: alles is van z’n hand. Dat heeft vast wel iets te maken met het onbeperkte budget van de rijke zoon van industrieel Ernest Solvay. Zijn briljante plan kunnen we nu alleen maar bejubelen. Hierdoor blijft de grandeur van het typerende art-nouveau met z’n sierlijke plantmotieven, de golvende trapgewelven, de gietijzeren balustrades en de kleurrijke glas-in-loodramen altijd overeind. Ik zet het alvast op m’n bucketlist, want voeg nog eens 23 verschillende marmersoorten en 17 verschillende houtsoorten toe aan de bovengenoemde opsomming en de inkomprijs van 16 euro is peanuts. En dan te denken dat dit gebouw bijna kennis maakte met de sloophamer…

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek