De acht mooiste afgelegen plekjes rondom Rome

Roma ha tutto: eeuwenoude historie, cultuur en die ongeziene Italiaanse levensstijl. Overweldigend als Rome is, zou je haast vergeten dat er onontdekte landelijke parels op 50 kilometer afstand liggen. Perfect om even te ontsnappen aan de drukte van de Eeuwige Stad en in de voetsporen van de oude Romeinen te treden.

1. Ostia Antica: oude haven van de Romeinen

Het is bijna symbolisch om bij Ostia Antica te beginnen, de plek waar de Romeinen hun zeeschepen het binnenland en de Tiber op voeren. Dit was ooit de belangrijkste havenplaats van Rome, met veel welvaart, waar in de glorietijd wel 50.000 mensen woonden. Door de vele opgravingen sinds 1870 is ruim driekwart van deze oude Romeinse havenstad blootgelegd en ten dele gerestaureerd. Je vindt het allemaal op amper 30 kilometer van het centrum van Rome. Deze oude Romeinse havenstad behoort tot een van de best bewaarde Romeinse steden in Italië.

Neem zeker een halve dag de tijd om hier alles te bekijken. Je wandelt over de oude karrenpaden van de Romeinen door een weelderig Romeins tafereel. Je ziet restanten van huizen, termen, winkels, tempels en andere religieuze gebouwen. Het amfitheater is helemaal gerestaureerd en in juli en augustus worden er openluchtconcerten gegeven. Het is zeker een aanrader om hier onder de sterrenhemel met een zacht briesje uit zee van een voorstelling te genieten. In Ostia Antica zie je ook vele indrukwekkende vloermozaïeken die nog goed bewaard zijn, zoals de vloermozaïek met de triomf van Neptunus in de termen van Neptunus. Het bijbehorende museum staat vol met beelden en andere overblijfselen. De Scavi (opgravingen) zijn in elk jaargetijde mooi en vormen de place to be voor de Romeinen voor een picknick of lunch in de schaduw, met zicht op de klassieke overblijfselen.

De inwoners van Ostia worden nog dagelijks geconfronteerd met het verleden. Als ergens een nieuwe weg of tunnel wordt aangelegd, loopt dit project vrijwel altijd vertraging op doordat men stuit op restanten van Romeinse tempels, schepen en andere overblijfselen. In de omliggende weilanden zie je ook regelmatig ‘gelukszoekers’: Italianen op zoek naar oude munten en stukken van amforen.

2. De oude burcht

Bezoek in Ostia Antica ook de middeleeuwse burcht en het oude centrum van het hedendaagse stadje. Wat een plaatje, alsof de tijd heeft stilgestaan! Het minidorpje, met schilderachtige smalle straatjes en het schitterende kerkje Sant Aurea uit 1483, is zeker een bezoek waard, evenals het kasteel van Giulio II. In het kasteel kun je een rondleiding krijgen. Vergeet je fotocamera niet. Met een beetje geluk is er een bruiloft of een religieuze bijeenkomst aan de gang en staat het oude pleintje vol met mooi uitgedoste Italianen. Sluit bij mooi weer je dag zeker af met een lekker vismenu op het strand van Lido di Ostia, de badplaats van Rome.

3. Lido Di Ostia: verkoeling voor de Romeinen

Lido di Ostia is een moderne badplaats, die grenst aan Osta Antica en een brede, kilometerslange boulevard heeft (Lungomare). In juli en augustus is het er een drukte van jewelste. Hippe Romeinen zoeken de verkoelende zeebries op en dansen tot diep in de nacht in een van de talloze strandtenten. Het programma overdag bestaat uit zonnen, zwemmen, Aperol spritz drinken en spaghetti alle vongole eten in een van de talloze stabilimenti, dat zijn strandclubs met ligstoelen en parasols en een bar-restaurant. Vooral richting Torvajanica (ten zuiden van Ostia) vind je mooie vrije stranden waar je gewoon je handdoek neer kunt leggen, met groene duinen zonder al te veel poespas. Maar op hete zomerdagen kan het daar ook druk zijn. Ostia is vooral prettig in het voor- en najaar. Het is dan minder druk en de temperaturen zijn aangenaam en perfect voor fijne stranddagen.

Aan de zeeboulevard staan bijzondere huizen die architecturaal interessant zijn, zoals gerenoveerde art-decostrandvilla’s en moderne bouwsels in seventiesstijl. Ook een aantal strandtenten werd in deze stijl gebouwd. Vergeet zeker het centrale postkantoor niet op de Piazzale della Posta, een markant neofascistisch gebouw dat onder het bewind van Mussolini in de jaren 1920-1930 werd gebouwd.

4. Ponza: idyllisch eilandje

Even weg van alle drukte op het vasteland? Vanuit Anzio, Gaeta en Formia vaart een veerboot in twee uur naar het vulkanische eilandje Ponza voor de kust van Terracina. Auto’s van niet-inwoners zijn er tijdens de zomermaanden niet toegelaten. Het eilandje heeft een spectaculaire kustlijn, met dank aan het stollingsgesteente van een oude vulkaan en de blauwe zee. Je kunt hier een bootje huren om te snorkelen en te duiken. Er zijn diverse duikclubs op het eilandje. Pittig detail: gedurende het Italiaanse fascisme werden veel politieke gevangenen verbannen naar Ponza.

5. Cerveteri: domein van de Etrusken

Een tochtje naar Cerveteri op zo’n 35 kilometer buiten Rome loont zeker de moeite. De Etruskische graftomben die je hier kunt bewonderen staan op de Unesco-werelderfgoedlijst. Door het parkachtige geheel is een wandeling uitgezet. Deze plek is een van de indrukwekkendste van Lazio. Het ‘tombecomplex’ met zeker duizend grafheuvels ligt op zo’n 2 kilometer buiten het stadje in een heuvelrijke groene omgeving. Sommige grafheuvels dateren van de negende eeuw voor Christus.

Het is er heel mooi, maar wel bizar, alsof je in een oud schilderij rondloopt. De bovenkant van de tomben is begroeid met gras en in het voorjaar zijn ze gekleurd door veldbloemen. In sommige graven kun je ook naar binnen. En ook in de directe omgeving van deze meer dan interessante dodenstad komen de Romeinen graag op zondagmiddag picknicken. In het stadje zelf kun je ook het museum over deze Etruskische dodenstad, het Museo Nazionale di Cerveteri, bezoeken. Sluit je bezoek af met een goede maaltijd in een van de vele lokale restaurantjes. 

6. Via Appia: de oudste weg naar Rome

Deze oude Romeinse weg was een van de belangrijkste wegen van het oude Rome. Hier zijn de eerste christelijke catacomben en een aantal paleizen uit de oudheid te bezichtigen. Het is een mooie omgeving en een prima plaats om bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Fietsen kun je huren bij het informatiecentrum. Een aanrader!

7. Tivoli en Villa Adriana

Er is zoveel moois in de directe omgeving van Rome, en ook Tivoli (op 20 kilometer van Rome) mogen we niet over het hoofd zien. Tivoli is beroemd om zijn weergaloze Romeinse villa’s, zoals Villa Adriana. Dit buitenverblijf van keizer Hadrianus is een juweeltje. De weerspiegeling van de klassieke Romeinse beelden in het water van de omliggende termen vormt een plaatje om nooit te vergeten.

En dan is er ook nog de weelderige Villa d’Este, een villa met indrukwekkende tuinen en overvloedige fonteinen (wel 500 stuks), nimfen en grotten in renaissancistische en barokstijl. De villa met haar tuinen staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en is alleen tijdens een rondleiding te bezoeken. De villa behoorde toe aan de hertogen van Ferrara. Het interieur, overladen met fresco’s, is overweldigend. Bezoek ook eens de tuinen bij het invallen van de avond: de verlichting van de vele fonteinen en de tuin biedt een mooi schouwspel.

8. Frascati: heuvels en wijn

Het bekendste dorp van de Castelli Romani is Frascati. Wil je vanuit Rome een dagje de heuvels in, neem dan de auto of de trein vanaf station Termini naar Frascati. Ga je in het weekend, dan ben je samen met vele Romeinse families op stap die in de groene zachtglooiende heuvels komen verpozen en genieten van lekker eten en de wijn van Rome. Frascati is het ‘wijndorp’ in de Colli Albani en het heeft zijn eigen DOC-labels, zoals Velletri, Colli Albani en Castelli Romani.

Een groot verschil met vroeger, toen Frascati-wijn werd afgedaan als goedkope bocht. Ben je met de auto, ga dan zeker wijn inkopen in een lokale azienda. Leuk is om vanuit Frascati in een uurtje naar Ville di Tuscolo te wandelen, een Romeinse opgraving hoog op een heuvel waar Cicero ooit gewoond zou hebben. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de heuvels. Daal bij je terugkeer af in een van de vele wijnkelders van het dorp. Proef de wijn, eet lokale antipasti of kies voor een gerenommeerd restaurant. Het meest geliefde en bekendste restaurant is Ristorante Cacciani. Op het terras krijg je een weergaloos uitzicht over de heuvels, met in de verte Bella Roma! Hier wordt nog gekookt volgens de regels van giorni comandati, de katholieke kalender van vasten- en feestdagen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."