Bodrum is het Saint Tropez van Turkije

Het Saint Tropez van Turkije. Zo wordt de luxueuze badplaats Bodrum met zijn grillige vorm, vele baaien en prominente jachthavens omschreven. Het schiereiland ligt aan de zuidwestkust van Turkije aan de Golf van Gökova, op slechts enkele kilometers van het Griekse eiland Kos. Het landschapsbeeld wordt geschetst door talrijke heuvels, lange zandstranden en boulevards met witte villa’s.

‘Bazaar’

Er heerst  een drukkende warmte – een klein verschil met ons klein Belgenland – . We nemen plaats in het grijze, afgeleefde minibusje dat ons staat op te wachten. De drukkende warmte maakt plaats voor verfrissende aircolucht die door het minibusje wordt geblazen. Het minibusje brengt ons naar Turgutreis, een stad op het Bodrumse schiereiland gebouwd rond de moskee. De gids vertelt: “Deze moskee is één van de grootste in Turkije. De moskee is open voor bezoek mits een kleine betaling. Als je wil binnengaan, moet je uiteraard zien dat schouders en knieën bedekt zijn.” Spijtig genoeg hebben we niet de juiste kledij aan om een kijkje te nemen binnenin de immense moskee. Maar, de bouw en architectuur aan de buitenkant is zeker al de moeite waard.

Verder richting het centrum van de stad door de nauwe straatjes en steegjes van Turgutreis bereik je een immens plein. Op zaterdag is het hier gevuld met mensen en marktkramers. Dan vindt de wekelijkse markt of ‘Bazaar’ plaats, waar meer dan 400 kraampjes hun waren uitstallen. Van textiel, kruiden en specerijen tot groenten en fruit. Vooraleer je nog maar het eerste souvenirkraampje voorbij bent, krijg je al de kans om Turks te onderhandelen. Het is wel indrukwekkend: zo’n grote markt die van op het plein verder uitloopt tot in de verschillende straten van Turgutreis.

8 km verwijderd van Kos

Verderop buiten Turgutreis ligt het dichtstbijzijnde punt van het schiereiland bij het Griekse eiland Kos. Op dat punt ben je amper 8 km verwijderd van het Griekse eiland. Door de zonnestralen en de helderblauwe lucht, kan je het vulkanische eiland - gedomineerd door een keten van heuvels en bergen - uitstekend zien.

Natuurlijke warmwaterbronnen

Elk uur varen er overzetboten naar Kos. De natuurlijke warmwaterbronnen op het eiland zijn een echte trekpleister. De ‘Embros thermen’ liggen in het zuidoosten in de Egeïsche Zee en hebben een zeer aangename temperatuur van 40 graden. Langs het wandelpand afgebakend door roodkleurige rotsen is het zo’n 15 minuten lopen. Onderweg geniet je van mooie vergezichten en kan je zelfs wilde berggeiten spotten. Eens bij de Embros thermen, neem je een indringende zwavelgeur waar. Het ruikt er een beetje naar rotte eieren.

Vissersdorpje Gümüslük

Terug in Bodrum bezoeken we Gümüsluck, dé visstad van het schiereiland. Het is één van de oudste steden in Bodrum en is een beschermd gebied: er mag niet veel gebouwd en verbouwd worden. Ook harde muziek uit restaurants en bars is er verboden. Het pittoreske stadje staat bekend om zijn visrestaurants die zij aan zij langs de waterkant gevestigd zijn.

Flessengeluk

We schuiven aan tafel in één van de vele visrestaurants aan het water. Het restaurant heeft een schilderachtige uitstraling met zijn kleurrijke stoelen en een soort van lampionnen uit schelpen die aan het dak bevestigd zijn. Onze tafel biedt uitzicht op het prachtige helderblauwe water van de baai. Naast het restaurant staan bomen waarin flessen in alle kleuren aan de takken hangen te bengelen. Deze bomen staan voor geluk, weet de ober ons in zijn gebrekkig Engels te vertellen.

Kop en staart

Uiteraard gaan we voor een heerlijk stukje vis. Wanneer de ober onze gerechten presenteert, is het toch even schrikken. De volledige vis met kop en staart ligt op ons bord. Vinnig beginnen we aan het verorberen van onze vis.

Havens ten volle

De verse vis wordt met de lokale vissersboten gevangen. Niet alleen in Gümüslück liggen er vissersboten aangemeerd, maar ook in Yalikavak. Deze stad is bekend om zijn havens. Naast de oude haven heeft de stad een grote, moderne jachthaven. In de oude haven leggen de visserboten aan en staat een gerestaureerde windmolen van 300 jaar oud. Door de constante bries in Yalikavak is het hier de ideale omgeving voor windmolens. Tussen de havens in ligt een leuke wandelpromenade die je meeneemt naar het centrum van de stad. Het centrum is in de schaduw gelegen dankzij de doeken die tussen de smalle straatjes opgehangen zijn. In deze schaduwrijke straatjes vind je koffietenten, bars, restaurants en gezellige winkeltjes.

Blauwe vlag

We lopen verder langs de promenade die uiteindelijk uitmondt in een lang kiezelstrand. Het strand is niet zo breed en in de zomer zelfs vrij rustig. In de verte zien we een blauwe vlag wapperen. Deze vlag is een beloning voor de baai van Yalikavak met zijn helderblauwe water, zegt de gids. “In de wateren van deze baai zwemt de beschermde Monacus zeehond. Deze zeehond kwam eerst in de gehele Middellandse Zee voor, maar zwemt nu enkel alleen nog hier rond.” Met het kiezelzand tussen onze tenen, gaan we zitten op één van de rotsen en aanschouwen we het heldere water voor ons. Met een beetje geluk zien we misschien een Monacus zeehond.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels