Bijzonder overnachten in Mechelen, dé fietsstad van Vlaanderen

Mechelen werd in 2022 verkozen tot dé fietsstad van Vlaanderen. De fiets is het perfecte vervoersmiddel om de stad en omgeving tijdens een meerdaagse trip te verkennen. Enkele bijzondere hotels zoals Martin’s Patershof, Hotel Vé, Van Der Valk, Hotel Brouwerij Het Anker, Porta Superia Boutique B&B en Hotel Elisabeth maken je verblijf extra uniek.

GRANDE.be ging enkele dagen met de fiets op ontdekkingstocht in Mechelen. We testten zes verschillende fietsroutes uit en overnachtten in zes bijzondere hotels.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Mechelen.

Rondje Walem - Heffen - Battel: Op en van de fiets in Walem

De eerste route die we uitproberen is een fietslus van 35 kilometer door Walem, Heffen en Battel. De fietstocht start aan het Toeristische Infokantoor van Mechelen in het Schepenhuis en is erg makkelijk te volgen via het fietsknooppuntennetwerk. Je volgt gewoon de rechthoekige wit-groene bordjes met knooppuntennummers.

Via het jaagpad van de Dijle en langs de oevers van de Vrouwvliet komen we aan in Walem. Vroeger werd dit dorp bestuurd door schepenen en had ze een eigen parochie. We zetten door en komen nog een paar prachtige blikvangers tegen zoals de voormalige abdijsite Roosendael, een monumentaal poortgebouw uit de 13de eeuw. Onderweg krijgen we ook de mogelijkheid om onze fiets even aan de kant te zetten en een wandeling te maken naar het Fort van Walem. Dit speciale fort lag tijdens de Eerste Wereldoorlog onder vuur van het Duitse leger en is zowel belangrijk omwille van zijn erfgoedwaarde als omwille van de natuurwaarde doordat er tijdens de winter vleermuizen overwinteren. Vanuit Heffen rijden we verder langs de Zenne naar het Zennegat. Op deze fotogenieke plek vloeien de Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle samen in de Dijle die verderop samen met de Nete uitmondt in de Rupel. Voor we terugkeren naar Mechelen, passeren we Battel. We nemen een verdiende pauze in Batteliek, de voormalige Sint-Jozefkerk die recent werd ingericht als microbrouwerij en -stokerij.

Martin’s Patershof: Dutjes doen in de kerk

Voor onze eerste nacht overnachten we in Martin’s Patershof in het historische centrum van Mechelen. Vroeger was Martin’s Patershof een oude kerk, maar tegenwoordig is het omgebouwd tot prestigieus hotel. “Vanaf het moment dat je het hotel binnenstapt, komt de rust je tegemoet”, glimlacht General Manager Emilie De Preter. De historische waarde van de site bleef goed bewaard. “De voormalige kerk werd omgebouwd met veel respect voor zijn vroegere identiteit. Verschillende originele elementen werden bewaard zoals de heldere glasramen, statische zuilen, gebogen gewelven en historische doopvonten. Elke bezoek aan Martin’s Patershof is een ontdekking en geeft je telkens verrassende indrukken en exceptionele ervaringen.” Leuk weetje: de bekende Belgische singer-songwriter Stromae vierde zijn huwelijk in dit hotel.

Rondje Leest - Hombeek: Otters spotten in het Blaasveldbroek

Na een heerlijke nachtrust beginnen we aan onze volgende fietstocht: Rondje Leest – Hombeek. Deze fietslus van 37,8 kilometer is overwegend vlak en daarom erg toegankelijk.

We rijden langs het Kanaal Leuven-Dijle richting Battel, waar we afslaan om naar de Zenne te fietsen. De geschiedenis van het dorp Heffen is nauw verbonden met deze rivier: de stad kon hier namelijk tol heffen bij de schepen in ruil voor een vrijstelling van stapelrechten op vis, graan en zout. We fietsen verder en belanden bij Blaasveldbroek. Deze groene oase van wel 160 hectare groot is de ideale plek om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Je hebt er ook het otter- en bevereiland, waar je kan genieten van een aangename picknick – en wie weet ook een bever te spotten. Later komen we aan in het mooie Hombeek dat bol staat van landschappen zoals weides en akkers. Eindigen doen we in het Vrijbroekpark aan de rand van Mechelen. In dit provinciaal domein kan je naast fietsen ook genieten van een deugddoende wandeling of een potje tennis met vrienden.

Hotel Vé: Home away from home

“Vé is een echte home away from home… ‘Thuiskomen in ons hotel’ is iets wat wij willen meegeven aan elke gast, hoe lang of kort ze hier ook verblijven,” vertelt Isabelle Olivier, Front Office Manager van Hotel Vé. Het is een viersterrendesignhotel op de gezellige Vismarkt van Mechelen in een voormalige visrokerij en een oude sigarenfabriek. Bij de inrichting werd de unieke persoonlijkheid van de oude fabriekspanden behouden, maar dan wel gecombineerd met moderne architectuur en hedendaagse luxe. De persoonlijke aanpak zorgt voor een onvergetelijke ervaring. 

Rondje Mechelen - Lier: Op tocht richting Zimmertoren

Tijd voor ons volgende avontuur: Rondje Mechelen – Lier. Deze fietsroute van 50 kilometer verbindt Mechelen met Lier, de poort tot de Kempen. We vertrekken vanaf het provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker in Mechelen, een toffe plek waar je ook aan watersport kan doen in de vijver of kan plonzen in het overdekte zwembad. Tussen Mechelen en Antwerpen komen we de eerste bezienswaardigheid van de route al tegen: het Fort van Duffel. Een tentoonstelling binnen in het fort toont hoe Belgische soldaten in 1914 het fort verdedigden tegen de Duitse troepen. Aangekomen in het charmante Lier kuieren we even rond in het sfeervolle Begijnhof, een typisch 13de-eeuws stratenbegijnhof met 11 smalle straatjes en 162 huisjes, dat deel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We bezoeken ook de mooie Zimmertoren.

Van Der Valk: Slapen in het oude zwembad van de stad

Het unieke viersterrenhotel Van der Valk is een centraal gelegen hotel dat al een lange geschiedenis kent. “Het karaktervolle gebouw was vroeger het zwembad van de stad. Nu is het omgetoverd tot een hotel met maar liefst 124 luxueuze kamers, 7 multifunctionele zalen, een uiterst gezellige bar en restaurant”, vertelt Kelsey Van den Eynde, Sales Manager. “Het is een familiehotel dat streeft naar professionaliteit, een unieke beleving wil bezorgen aan de gasten en een gevoel van ‘thuis’ wil creëren.” En een unieke beleving, dat is het zeker. Doorheen het hotel word je meegenomen in het rijke verleden van het oude zwembad. Zo werden oude badhokjes bijvoorbeeld in hun originele vorm en stijl behouden. Zelfs het standbeeld van De Redder, hét symbool van het oude zwembad, werd gerestaureerd en is nog steeds op zijn originele plaats terug te vinden. “Het erfgoed bruist van historie en nostalgie. Dat geven we graag door aan onze gasten.”

Rondje Mechelen – Boom: Met blote voeten van de fiets

Voor onze volgende route kunnen we kiezen tussen een lengte van 25 of 58 kilometer. Het reliëf is zo goed als altijd vlak en meer dan de helft van de lus is autovrij. We passeren opnieuw het adembenemende Zennegat en fietsen verder naar een recreatiedomein De Schorre. Misschien ken je deze plek wel als de locatie van Tomorrowland, maar je vindt er ook het Barrevoetspad. Trek je schoenen maar uit voor deze blotevoetenwandeling! Daarna wandelen we met de fiets aan de hand over de wandelesplanade aan de Kaai in Boom en nemen we de veerpond over de Rupel. Hier fietsen we verder langs de kleurrijke jachthaven in het dorpje Klein-Willebroek. Nog even later komen we aan bij Het Anker in Mechelen, een van de oudste brouwerijen van België. Deze familiebrouwerij koppelt moderne brouwtechnieken aan authentieke recepten, waaronder de geliefde Gouden Carolus Classic, verkozen tot het beste donker bier ter wereld. De route gaat nog verder langs Whiskybrouwerij De Molenberg, het Hombeeks Plateau en Huisbrouwerij Karrelees, maar wij stappen hier af voor onze volgende overnachting.

Brouwerij Hotel Het Anker, meer dan een bierfabriek

Logeren in een brouwerij? Dat kan bij Brouwerij Het Anker. “Je verblijft in een van de 22 unieke Gouden Carolus kamers en volgt het leven op de brouwerij mee van A tot Z”, legt Kristina Loriers van Brouwerij Hotel Het Anker uit. “Het Anker is meer dan een bierfabriek”. De stadsbrouwerij is al sinds 1872 in handen van dezelfde familie en in 1990 opende het hotel. We combineren onze overnachting met een rondleiding in de brouwerij en genieten – natuurlijk – van een van de vele, heerlijke biertjes.

Rondje Mechelen - Leuven: Genieten van de Leuvense vaart

Vandaag maken we een lange fietslus van wel 57 kilometer tot Leuven. Maar vooraleer we daar toekomen passeren we de weilanden, poelen en sluiten van natuurdomein Mechels Broek, een echte trekpleister voor watervogels die je vanuit de nabijgelegen uitkijktoren kan spotten. Op de terugweg fietsen we langs het kanaal Leuven-Dijle. Dit kanaal verbindt de kanaalkom in Leuven met het Zennegat in Mechelen over een afstand van 30 kilometer. Onderweg bewonderen we de imposante vrachtschepen en charmante plezierbootjes.

Porta Superia Boutique B&B, een cocon van comfort geluk

Na alweer een geslaagde tocht overnachten we in Porta Superia Boutique B&B in een art deco herenhuis in Mechelen. “Overnachten bij ons is als thuiskomen in een cocon van geluk”, vertelt de Mechelse mede-eigenaar Kurt Schelfhout enthousiast. “Je voelt je net de belangrijkste persoon ter wereld. Het is een plek waar collega’s, vrienden of familieleden dichter bij elkaar kunnen komen tijdens een bezoek aan de stad”. Het is bovendien een duurzaam hotel dat het Green Key Label behaalde. “In Porta Superia Boutique B&B kan je ongebreideld genieten zonder compromissen als het gaat om kwaliteit, ecologie en totaalbeleving… Alles is tot in de details ingevuld.” Kortom, een ware beleving!

Stippel je eigen fietsroute uit

De uitgestippelde fietsroutes van Mechelen zijn natuurlijk geweldig: je kan ze makkelijk volgen dankzij de knooppunten en komt langs de mooiste bezienswaardigheden. Maar je kan het fietsknooppuntennetwerk ook gebruiken om zélf een route uit te stippelen. Dan bepaal je zelf hoelang de tocht mag duren en waar je naartoe wil. We hebben al heel wat kilometers op de teller staan, dus vandaag houden we het bij een korte route en genieten we nog een laatste keer van de prachtige stad en haar omgeving.

Hotel Elisabeth, overnachten in stijl in een oud ziekenhuis

Overnachten doen we tijdens onze laatste avond in Hotel Elisabeth, een voormalig ziekenhuis dat dateert uit het interbellum. Hotel Elisabeth werd met veel respect voor de bestaande architectuur gerenoveerd tot een modern, eigentijds en heerlijk gezellig driesterrenhotel. Alle 61 kamers zijn hedendaags ingericht met parket, sfeerverlichting, ruime inloopdouches en grote ramen die voor veel lichtinval zorgen. We sluiten onze meerdaagse trip af in stijl en nemen een duik in het overdekte zwembad.

Meer info vind je via deze links:

Visit Mechelen

fietslus van 35 kilometer door Walem, Heffen en Battel

abdijsite Roosendael

Fort van Walem

Batteliek

Martin’s Patershof

Rondje Leest – Hombeek

Blaasveldbroek

Vrijbroekpark

Vismarkt

Rondje Mechelen – Lier

Sport- en Recreatiedomein De Nekker

Fort van Duffel

Van der Valk

De Schorre

Barrevoetspad

Zennegat

Whiskybrouwerij De Molenberg

Huisbrouwerij Karrelees

Brouwerij Het Anker

fietslus van wel 57 kilometer tot Leuven

Mechels Broek

Porta Superia Boutique B&B

Hotel Elisabeth

 Copyright foto's: Visit Mechelen, Hotel Vé, Van Der Valk, Hotel Brouwerij Het Anker, Martin’s Patershof
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek