Andalusië in drie versies

Andalusië is als een mooie vrouw die alles heeft. Het is romantisch zoals Sevilla, charmant zoals Cordoba en magisch zoals Granada. Dat is een machtig driemanschap van Zuid-Spaanse steden, waarvan de namen alleen al respect en bewondering opwekken. De warmte van het klimaat, de schoonheid van het landschap en de gemakkelijke toegang vanaf de zee hebben Andalusië tot een plek gemaakt die duizenden toeristen trekt. Je kunt er niet alleen het indrukwekkende culturele erfgoed ontdekken, maar ook dankzij de vriendelijke en vrolijke sfeer, het bruisende nachtleven met dans en flamencomuziek op de achtergrond. In de 19e eeuw schreven Washington Irving, George Borrow en Richard Ford over de charmes ervan in verschillende reiskronieken en romans, wat bijdroeg aan het bestendigen van een stereotiep beeld van het hele land.

Romantisch zoals Sevilla

Het is de moeite waard om vanuit Sevilla je reis door Andalusië te beginnen. Het is de hoofdstad van de regio en de vierde grootste stad van Spanje, die bij elke stap boeit met romantiek. Begin uw rondleiding vanaf de majestueuze kathedraal, een van de belangrijkste monumenten van de stad. Het werd gebouwd tussen 1402 en 1506 en is in elk opzicht buitengewoon. Het heeft vijf ruime beuken, een grote hoofdkapel en een gewelf dat 56 meter boven het transept reikt. Direct naast de kathedraal staat La Giralda - een voormalige minaret die nu dienst doet als klokkentoren. Vanaf de top kun je een adembenemend uitzicht over Sevilla bewonderen.

Niet ver van de kathedraal, op de Plaza del Triunfo, ligt het Alcazar, een complex paleiscomplex bestaande uit verschillende gebouwen, binnenplaatsen en tuinen. Elk onderdeel heeft zijn eigen unieke geschiedenis en stijl, waardoor samen een prachtig geheel ontstaat. Het werd tussen 1350 en 1369 gebouwd in de Mudejar-stijl, wat een combinatie betekent van een voormalige islamitische citadel en een paleis. Het interieur verrukt met zijn ingewikkeld gedecoreerde muren, arabesken en azulejos-tegels. De Hall of Ambassadors en de Patio of Ladies zijn opmerkelijk vanwege hun friezen, ornamenten en stucwerk. De indruk van deze plek wordt ook versterkt door de perfect onderhouden Alcázar-tuinen (de Prinsentuin en de Damestuin) en sinaasappelboomgaarden. Ze zijn een perfecte plek om te ontspannen met een kopje heerlijke Spaanse cortado-koffie.
Het Alcazar in Sevilla maakt niet alleen indruk met zijn schoonheid, maar weerspiegelt ook de rijke geschiedenis en het multiculturalisme van Spanje. Het paleis was getuige van sleutelmomenten in de geschiedenis van het land, zoals bijeenkomsten van vorsten en koninklijke ceremonies. Tegenwoordig dient het nog steeds als de officiële residentie van de koningen van Spanje tijdens hun bezoeken aan Sevilla, waardoor het het oudste koninklijke paleis is dat nog steeds in gebruik is in Europa.

Voor degenen die de stad echt willen proeven, is Plaza de Espana met het Maria Luisa Park een must-see punt op de kaart. Er zijn daar verschillende interessante gebouwen en fonteinen, die overblijfselen zijn van de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. In een van hen kun je het Archeologisch Museum bezoeken, waarvan de tentoonstelling artefacten uit het Moorse paleis van Medina Azahara omvat. Ook opmerkelijk zijn de wapenschilden van alle Spaanse provincies gemaakt van gebakken klei. Hier kunt u de Spaanse architectuur bewonderen, een boot huren en door romantische grachten varen. Op de achtergrond zijn vaak flamencogeluiden te horen en straatartiesten geven de plek een magisch karakter. Sevilla heeft nog steeds veel pareltjes die je moet bezoeken om de sfeer van deze romantische stad te proeven.

Charmant zoals Cordoba

De volgende stop op de kaart van Andalusië is Cordoba. Het is net zo mooi, eervol en eenvoudig van geest, maar ernstiger dan Sevilla. Het ontbreekt duidelijk aan zigeunercharme die het stoere, ‘mannelijke’ karakter van de stad zou verzachten. Het is verdeeld in oud en nieuw, duidelijk gescheiden door een onderbroken maar goed onderhouden Moorse muur. Aan de ene kant staan ??de huizen langs smalle historische steegjes, aan de andere kant zijn er brede, rechte en modern aangelegde wegen in de binnenstad. Als je naar het hedendaagse Cordoba kijkt, is het moeilijk je de grote eer voor te stellen die deze stad in voorgaande tijdperken ontving.

Cordoba is een stad vol contrasten, waar het heden en het verleden elkaar ontmoeten. De grootste schat van Córdoba is de moskee-kathedraal (Mezquita). De bouw, een meesterwerk van islamitische architectuur, begon in 785 en duurde twee eeuwen. De grote moskee groeide met de stadsbevolking mee voordat hij uiteindelijk zijn uiteindelijke omvang bereikte. Het interieur bekoort met een doolhof van 856 zuilen en lanen die de indruk wekken van eindeloze ruimte. Het is een ongelooflijk gevoel dat de bezoeker naar een andere dimensie transporteert. Het centrale punt van de moskee is de mihrab, een uitbundig versierde nis die in de richting van Mekka wijst. Het is de moeite waard te benadrukken dat de setting van de moskee een waar meesterwerk van Moorse mozaïekkunst is.

In 1236, na de herovering van Córdoba door christelijke troepen onder leiding van koning Ferdinand III, werd de Grote Moskee omgevormd tot een katholieke kathedraal. Christenen hebben het niet vernietigd als een moskee, maar ze hebben het interieur aangepast voor liturgische doeleinden. In de loop van de volgende eeuwen werden talloze wijzigingen aangebracht om het christelijke karakter van het gebouw te benadrukken, maar de originele elementen van de islamitische architectuur bleven behouden. De belangrijkste verandering was de toevoeging in de 16de eeuw, op verzoek van de bisschop van Cordoba, Alonso Manrique, van een gotisch, renaissance- en barok schipcomplex in het centrum van de moskee. Momenteel is de moskee-kathedraal een van de meest bezochte monumenten in Spanje en trekt miljoenen toeristen van over de hele wereld. In 1984 werd het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Vlakbij de moskee ligt het Alcazar de los Reyes Cristianos, een versterkte residentie uit de 13de eeuw die de zetel was van katholieke vorsten tijdens hun campagnes tegen moslims. In de museumzalen kun je indrukwekkende Romeinse mozaïeken zien, en in de zomerse hitte kun je schuilen in de schaduw van cipressen in grote Arabische tuinen met zwembaden. Vlakbij het Alcazar ligt de Romeinse brug (Puente Romano), die vele malen is herbouwd, maar tot nu toe zijn oude fundamenten heeft behouden. Aan de zuidkant staat een 14de-eeuwse toren (Torre de la Calahorra), waarin een museum is gevestigd met een tentoonstelling van modellen van het Alhambra en de moskee van Cordoba. Het legt uit hoe christenen, joden en moslims in de 10de eeuw naast elkaar leefden in Cordoba. Het museum is zeker een bezoek waard, mede vanwege de interessante licht- en geluidsshows. De muren van het Alcazar bieden een prachtig uitzicht op de rivier de Guadalquivir en de Romeinse brug, die twee uiterst charmante delen van de stad met elkaar verbindt.

Net zo magisch als Granada

Een reis naar Andalusië zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Granada. De natuur is genereus geweest voor deze stad, heeft haar voorzien van weelderig groen en heeft haar aan de voet van drie zijbergruggen van het Sierra Nevada-gebergte geplaatst. Vergeleken met de relatief vlakke gebieden rond Sevilla en Cordoba voegen de heuvels van Granada een leuke afwisseling toe aan het landschap. Op de hellingen van de hoogste bergketen van het Betica-gebergte (Cordilleras Beticas), populair onder skiërs, is het grootste deel van het jaar sneeuw zichtbaar.

De grootste trekpleister van Granada is ongetwijfeld het Alhambra - een paleiscomplex dat een van de grootste voorbeelden is van islamitische kunst, gelegen op een steile helling en op de top van een met bomen bedekte heuvel. Het is het enige overgebleven monument voor de grote artistieke prestaties van het islamitische Granada. Geen enkele beschrijving kan iemand voorbereiden op de schaal waarop het versterkte paleis werd gebouwd, noch kan het de elegante subtiliteit en pracht van zijn proporties volledig overbrengen. Het wordt beschouwd als een van de onofficiële wereldwonderen en is het toppunt van islamitische verbeeldingskracht en kunstenaarschap, evenals de perfecte uitdrukking van een hoogontwikkelde cultuur. Voor velen is het ook een soort brug tussen de mentaliteit van het Oosten en het Westen en een levende plek van contact met de magische wereld van sprookjes uit Duizend-en-een-nacht. De ingewikkeld ingerichte interieurs van de Nasrid-paleizen, waaronder de beroemde Patio de los Leones, verrukken iedereen die deze magische plek betreedt. De pracht komt niet voort uit de vorm van de architectuur zelf, maar uit de meesterlijke decoraties die het bewustzijn van de structuur doen verduisteren door de ingewikkelde delicatesse van bewerkte houten plafonds en kantreliëfs. De Nasrid-paleizen, dat wil zeggen de woningen van moslimheersers, verrijzen in het centrum van het Alhambra. Ze zijn versierd met de Patio de los Arrayanes (Patio van de Mirten) en de Patio de los Leones (Patio van de Leeuwen). De kroon op het decor is een koepelvormig cederhouten plafond.

Aan de westkant van de Alhambra-heuvel ligt het pittoreske Alcazaba, dat in de 9de eeuw een islamitische citadel was. Tegenwoordig kijkt het uit op het paleis, de Generalife-tuinen, de heuvels Albaicin en Sacromonte in Granada en de Sierra Nevada. We mogen ook Generalife niet vergeten, de zomerresidentie van de sultans, omgeven door prachtige tuinen. Het is de perfecte plek voor een wandeling tussen fonteinen en poelen, met uitzicht op het panorama van Granada. Ze grenzen aan het Alhambra en leiden naar het paleiscomplex en de stad. De residentie is omgeven door tuinen die veel mooier zijn dan de gerestaureerde gebouwen. Het is tevens een oase van koelte, rust en groen met zwembaden en fonteinen. Ik raad aan om de Camino de las Cascadas te lopen, waar waterstromen door een netwerk van goed doordachte kanalen naar beneden stromen. Elke zomer, van half juni tot de eerste week van juli, vindt het Internationale Festival van Muziek en Dans plaats in de Generalife-tuinen, wat een geweldige indruk maakt in deze prachtige natuurlijke omgeving.

Sommige schrijvers uit de 19de eeuw hadden het geluk enige tijd door te brengen in het magische Alhambra. Een van hen was Washington Irving, die tijdens een verblijf van drie maanden in 1829 Tales from the Alhambra schreef. Het is een verzameling romantische schetsen over moslims en Spanjaarden, waaruit je veel meer kunt leren over de tradities en levens van mensen uit die periode en de geheimen van het charmante Alhambra.

Naast het Alhambra heeft Granada nog vele andere bezienswaardigheden te bieden. Opvallend zijn de gotische kathedraal uit 1523 en de pittoreske wijk op de heuvel Albaicin, het oudste deel van de stad. Het was ooit de locatie van het eerste moslimfort en de plaats waar moslims vluchtten terwijl christelijke troepen de stad veroverden. Ook bezienswaardig is de Sacromonte-heuvel, vol pittoreske grotten en ooit een enclave van zigeuners. De meeste gezinnen zijn daar decennia geleden naartoe verhuisd, maar de specifieke sfeer van deze plek heerst nog steeds in een handvol grotkamers, waar vandaag de dag nog steeds traditionele flamencodansshows worden gehouden.

Een bezoek aan Granada lijkt altijd intenser en boeiender dan een bezoek aan andere zuidelijke steden. Misschien komt het voort uit de wens om je ogen te verzadigen met elk detail van het Alhambra of om een ??hele middag te wijden aan het opsnuiven van de bloemengeur in Generalife.

Andalusië is een regio waar veel te ontdekken valt en verdient de naam indrukwekkend cultureel erfgoed. Het is een plek waar geschiedenis, cultuur en natuur een harmonieus geheel vormen. Sevilla, Cordoba en Granada zijn slechts het topje van de ijsberg, want Andalusië heeft zoveel meer te bieden. Elke reis naar deze regio is een ontdekking van nieuwe geheimen en charmante hoekjes die nog lang in je geheugen zullen blijven. Ik was zo betoverd door deze regio dat ik er waarschijnlijk binnenkort zal terugkeren om mijn rondreis af te ronden en deze keer het vredige en uiterst gastvrije binnenland van Andalusië te bezoeken.

Copyrights foto's: Pixabay
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek